zold-budapest_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Zöld szempontokat követ a karácsonyi díszkivilágítás idén Budapesten

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A főváros főpolgármestere, Karácsony Gergely, Facebook oldalán írt arról, hogy a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-vel közreműködve idén „zöld szemlélettel” alakítják át a karácsonyi díszkivilágítást.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. a zöld környezet megóvásának kiemelt figyelmet szentelve új, környezetbarát díszekkel fényesíti majd Budapest köztereit, advent első vasárnapjától kezdődően. A két fő szempont a fák megóvása és az energiatakarékosság lesz, emiatt elképzelhető, hogy a 2020. évi díszítés látványa eltér majd a korábban megszokottól, mivel a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe.

A díszek újrahasznosított műanyag és alumínium, valamint cukornád felhasználásával készülnek Budapesten, most első alkalommal lebomló és újrahasznosítható anyagokból. A korábbi években az Andrássy úton és a Városháza parkban fákra tekert fényfüzéreket használtak a karácsonyi hangulat megteremtéséhez. Azonban a fényfüzérek fel- és letekerése sérüléseket okozott az amúgy sem túl egészséges fákon, ezzel rövidítve azok élettartamát; ezt szerették volna ebben az évben elkerülni.

zold-budapest1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA Városháza parkban piros szívekkel, arany harangokkal és gömbdíszekkel ékesítenek fel 20 fát, melyeken így összesen 440 db dísz lesz. Az Andrássy út Deák tértől Oktogonig tartó szakaszán 26 fán 60%-ban csak teljesen organikus anyagokat tartalmazó díszek lesznek láthatóak majd. A kis súlyú díszek kímélik a fákat, valamint a két helyszínen az összes beépített teljesítményük 8,5 kW lesz, ami 40%-kal kevesebb a korábbi években felhasználtnál. Az átalakított Vörösmarty téren pedig a karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek majd. A tér közepén ellipszis alakban elhelyezkedő oszlopokon és az oroszlános kút körül összesen 16 db, a tér magas oszlopain korábban már megtalálható szalagos gömbdíszek arányosított, kisebb változatát helyezik el, ezzel is megőrizve a tér díszítésének hangulatát.

Továbbá egy másik környezetvédelmi intézkedést is bejelentett csütörtökön a Főkert: ebben az évben nem viszik el az összes lehullott levelet, így azok számos élőlénynek menedéket és telelőhelyet tudnak majd nyújtani.

képek forrása: Népszava és Karácsony Gergely Facebook-oldala

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian