villamolvasas3-1024x576

Bevezetés a villámolvasás rejtelmeibe!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

“Már itt ülök két órája és még mindig nem sikerült megtanulnom ezt az anyagot, pedig a vizsgáig már nem sok idő maradt hátra. Jaj, miért is halogattam a tanulást? Bárcsak szuperképességem lenne, ami lehetővé teszi, hogy szupergyorsan tudjak olvasni és még meg is értsem, meg is jegyezzem az olvasottakat!”

A fenti szituáció bizonyára sok olvasónknak ismerősen csenghet. A jó hír az, hogy a kívánt “szuperképesség” nem álom, sőt, könnyen elsajátítható, alkalmazható a gyakorlatban. Villámolvasásnak, vagy másnéven fotóolvasásnak nevezzük.

Ez nem más, mint egy tanulási módszer, melynek köszönhetően hatékonyabban tudunk ismereteket elsajátítani és információkat elraktározni az agyunkban.

De mi is az a villámolvasás? És ki találta fel?

 

villamolvasas2

A villámolvasás (fotóolvasás) az olvasandó/megtanulandó szövegek “mentális lefényképezését” jelenti. Annak ellenére, hogy ez a lehetőség döbbenetes újdonságnak hangzik, a jelenség valójában már több száz évvel azelőtt létezett, hogy Paul R. Scheele (a Villámolvasás teljes elmével c. könyv szerzője) megalkotta volna a villámolvasás (angolul photo-reading, azaz fotóolvasás) kifejezést. Tények sora bizonyítja, hogy valóban lehetséges ilyen szellemi teljesítmény, és ezt a módszert sokféle, változatos területen használják és használták.

Hogyan működik?

 A módszer öt lépésből áll: felkészülés, előzetes áttekintés, fotóolvasás, aktiválás, sebesolvasás. Felkészülésként megfogalmazzuk, mi a célunk az adott anyag villámolvasásával, ha ez megvan, az ellazult éberség állapotába lépünk, melyben nem létezik sem unalom, sem szorongás. Teszünk erőfeszítést, de nem aggódunk az eredmény miatt. Az előzetes áttekintés során felmérjük az írott anyagot (pl. könyv esetében megnézzük az elülső borítót, a tartalomjegyzéket, a tárgymutatót, stb.), a célunk az, hogy képet kapjunk a szerkezetről. Ajánlott listát is készíteni a kulcskifejezésekről (beindító szavakról), mert ezek fejezik ki tömören a fő gondolatokat vagy eseményeket. A hatékony tanulás “az egésztől a részekig” halad, ezért lényeges az előzetes áttekintés. A következő lépésben, a fotóolvasáshoz még jobban ellazulunk, szemeinket pedig fotófókuszhelyzetbe állítjuk, vagyis ellazítjuk őket, hogy a perifériás látásunk megnőjön, és az egész nyomtatott oldal látóterünkbe kerüljön. Másodpercenként egyoldalas sebességnél egy egész könyvet 3-5 perc alatt lehet fotóolvasással elolvasni. Az aktiválás során kérdésekkel vizsgáljuk, mely részek vonzanak legjobban a szövegből. Ezután szuperolvassuk a legfontosabb szövegrészeket, vagyis minden oldal közepén vagy egy betűoszlopán felülről lefelé gyorsan végigszaladunk tekintetünkkel.

Ha szükséges, irányítottabb olvasással lemerülünk a szövegbe, hogy megértsük a részleteket: engedjük, hogy a megérzéseink vezessenek bennünket (pl. “Lapozz csak az x. oldal utolsó bekezdéséhez! Itt van az a gondolat, amire kíváncsi voltál.”).

Sokféle aktivációs technika létezik, és mindegyik hozzáférhetővé teszi a fotóolvasás által megalapozott mélyebb benyomásokat. Az utolsó lépés leginkább a hagyományos olvasáshoz és a gyorsolvasáshoz áll közel. A sebesolvasáskor gyorsan végigvisszük tekintetünket a szövegen, az elejétől a végéig. Erre annyi időt szánunk, amennyire szükségünk van. Az olvasási sebességünket nyugodtan változtathatjuk a szöveg bonyolultságától, korábbi ismereteinktől és az anyag fontosságától függően. Kulcsszó: rugalmasság. Ez a lépés közvetlenül a tudatos működést vonja be, elősegíti a tartalom megértését. Az öt lépés ismeretében valóban készen állunk a villámolvasásra.

Hol és hogyan lehet megtanulni?

villamolvasasErre nincs egyértelmű recept. Azoknak a diákoknak, akik szívesebben tanulnak egyedül, otthon, ajánlom, hogy mindenképpen szerezzék be Paul R. Scheele villámolvasásról szóló könyvét. De ha nyitottak vagyunk az újra és szívesen ismernénk meg új embereket is a tanulás során, továbbá, ha inkább tanár segítségével tanulnánk, végezzünk el egy villámolvasás-tanfolyamot (rengeteg ilyet találhatunk az interneten). Jómagam is tanfolyamon sajátítottam el a villámolvasást, Pétercsák Maximnál tanultam, akihez kisiskolásként agykontrolltanfolyamra (ez is egy nagyon jó módszer) is jártam. Sok új embert ismertem meg, és sokat segítettek az új ismeretek: a villámolvasásnak köszönhetően tudtam javítani a jegyeimen és immár egyetemistaként is ezzel a módszerrel tanulok a vizsgáimra.

Ajánlott irodalom és linkek a témában

Végezetül pedig álljon itt egy lista a hasznos segédanyagokról, melyet véleményem szerint minden villámolvasónak tanulmányoznia kell a módszer elsajátítása során.

Paul R. Scheele: Villámolvasás teljes elmével (eredeti cím: The PhotoReading Whole Mind System), 1993 (a magyar változat, melyet Dr. Domján László lektorált, 1995-ben jelent meg)

Lantos Mihály: Villámolvasás a gyakorlatban – Tanulj meg tanulni, 2019

Lépéselőny – Tanulj meg tanulni, 2017

Tony Buzan: Elmetérképezés mesterfokon, 2018

https://villamolvasas.hu  http://alfahullam.hu https://delfintanulas.gportal.hu                     

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian