vendegszereplo-a-koronavirus_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Vendégszereplő: A koronavírus

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A koronavírus megjelenése a sorozatkészítők dolgát is jelentősen megnehezítette. A forgatásoknak le kellett állniuk, emiatt egyes sorozatok csúsztak az évad elkezdésével, mások az évadzáró részeket nem tudták leforgatni. Ezt persze a rajongók sem viselték jól, hisz ebben a nehéz helyzetben még kedvenc tévésorozataik alatt sem tudtak kikapcsolódni. Ősszel azonban folytatódtak kedvenc műsoraink, több sorozat készítői pedig úgy döntöttek, hogy a koronavírust is beleszövik a történetbe. Habár ennek számos előnye van, a nézők számára megosztó kérdéssé vált.

Tavasszal a karantén akadályozott

A koronavírus terjedésének visszaszorítása miatt a világ minden pontján számos, szigorúbbnál-szigorúbb intézkedést hoztak. Szinte nincs olyan szegmense az életünknek, amit ne érintenének a pandémia ellen való védekezések miatti intézkedések következményei. Ez alól természetesen a szórakoztatóipar sem volt kivétel. Mivel a színházakban, mozikban estéről estére több száz ember gyűlik össze, ráadásul relatíve kis helyen, közel egymáshoz így adta magát ezeknek a helyeknek a mielőbbi bezárása. Emiatt több, akár már sokak által várva várt film – mint például a Mulán, vagy a Budapesten is forgatott Fekete Özvegy – bemutatóját is el kellett halasztani későbbi időpontra. Azonban nemcsak a premierek tolódtak, szinte az összes forgatást is le kellett állítani, ez pedig kevésbé érintette az épp készülő filmeket, mint azokat a tv sorozatokat, amik hétről-hétre jelentkeztek új részekkel. Ugyan voltak kivételek, ahol már a vírus megjelenése előtt leforgatták az aktuális évadot, és legfeljebb már csak az utómunkálatokon dolgoztak, de rengeteg sorozatot a az évad közepi, vagy záró részek forgatása közben érte a karantén. Ezáltal pedig a rajongók lemaradtak kedvenc műsoruk tervezett záró részeiről, sokak elégedetlenségére. Tavasszal a kommentszekciókat olvasva az volt látható, hogy sokan elkeseredettek voltak, hiányérzetük támadt, befejezetlennek érezték a szezont, és remélték, hogy a karantén feloldása után még leforgatják az évadzárókat, és láthatják a tervezett részeket. Ez persze a forgatókönyvírókat is nehéz helyzetbe hozta, hisz a fordulatos, váratlan függővégek természetesen hatásosabbak, ha a nézőknek heteket, hónapokat kell izgatottan várnia, mi történik az általuk favorizált szereplőkkel. Nyáron azonban gőzerővel beindult a sorozatgyártás is, hisz várható volt a vírus második hulláma, így a lehető legtöbb részt előre le akarták forgatni, hogy lehetőleg megelőzzék a leállást, és ősszel a tervezett időpontban visszatérhessenek az új részekkel.

Pont a lényeg veszik el?

vendegszereplo-a-koronavirus1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAAhogy eljött az ősz, és az új évadok premierének időpontja, mindenki izgatottan várta kedvenc sorozatai visszatérését, ha lehet, most még nagyobb érdeklődéssel hogyan folytatják a sokszor félbemaradt történetet. Ám sokak csalódtak a premier részekben, hisz több sorozat is a koronavírussal kapcsolatos premier részekkel jelentkezett. Ez pedig meglehetősen megosztó kérdéssé vált a rajongók között. Több kommentelő is arra panaszkodott, hogy kikapcsolódásként ülnek le, hogy erre a 40-60 percre el tudják felejteni a hétköznapi problémáikat, amire különösen most lenne nagy szükségük. Szerinte a sorozatok lényege pont egy rövid, szórakoztató kikapcsolás, amikor nem a saját életük problémáira kell fókuszálniuk, hanem elmerülhetnek egy képzelt világ történéseibe. Azonban most, hogy itt is a pandémiával, és annak következményeivel kell szembesülniük, pont ezt vették el. Konstans emlékeztető a jelenlegi, amúgy is borzasztó helyzetre, hisz mindenkit érintenek a vírus, vagy azt megelőző intézkedések hatásai, ezáltal pedig még inkább szükségük lenne a kikapcsolódásra – még ha csak 40 percre is.

Van, akinek így könnyebb feldolgozni

Azonban a másik oldal is szép számban képviselteti magát. Vannak, akik kifejezetten örülnek, hogy kedvenc szereplőik is ugyanazokkal a problémákkal küzdenek, mint ők maguk. Ezáltal nem érzik magukat egyedül ebben a helyzetben, amire most különösen szükségük van. Mert hiába élünk az internet és az okostelefonok világában, és hiába van a legtöbb ismerősünk és rokonunk pár kattintásnyi távolságra, mégis sokkal távolibbnak és elérhetetlenebbnek tűnnek a személyes találkozások hiányával. Így viszont, hogy a képernyőn szereplők is ugyanazt élik át, mint ők, kicsit úgy érzik, nincsenek egyedül ebben a helyzetben, megoszthatják valakivel a problémáikat, akár inspirálódhatnak is ezek megoldására. Sőt, sokszor az is megkönnyebbüléssel járhat, hogy az ott szereplőknek akár súlyosabb helyzetekkel kell megküzdeniük, így a néző azzal a tudattal állhat fel a kanapéjáról, hogy végülis nem is olyan rossz neki. Azonban olyan véleményeket is lehetett olvasni, hogy volt, aki azért örült a realisztikus ábrázolásnak, mert így akik nem élték át ezt a helyzetet, egy valós képet kaphatnak arról, hogy zajlott az élet 2020-ban számunkra.

De miért hasznos?

A szerencsésebbek, akiknek a környezetében nem okozott az egész járványhelyzet súlyos problémákat, nem történt súlyos megbetegedés, akár haláleset, illetve a munkahelye sem szűnt meg senkinek, sokszor nem tudják átérezni annyira a helyzet súlyosságát. Azt pedig végképp nem tudjuk elképzelni, sőt bele sem szeretnénk gondolni, mit élhetnek át jelenleg az egészségügyben dolgozók. Arról nem is beszélve, hogy még mindig rengeteg ember nem hisz vagy magában a vírusban, vagy pedig abban milyen súlyos következményekkel járhat, „hisz ez csak egy influenza”. Ami a legkevésbé volt meglepő, hogy a kórházsorozatok is a Covid-19 okozta helyzettel indítottak. Gondolhatnánk, hogy a sokkoló, szívbemarkoló jelenetek a szokásos hatásvadászat miatt kerültek bele a műsorokba, azonban több egészségügyi dolgozó jegyezte meg, hogy valóban így zajlanak jelenleg a mindennapjaik. Ezek a jelenetek, pedig segítenek tudatosítani az emberekben, hogy mi is zajlik jelenleg a világban. Hogy lehet, hogy neked kényelmetlen a maszk arra a pár órára, hogy hiányoznak a közös iszogatások a barátokkal, de például az egészségügyben dolgozók le sem tudják venni a teljes védőfelszerelésüket órákig – ez alatt pedig sem inni, sem enni, sem pedig mosdóba menni nem tudnak. Hogy közülük a saját családjukat nem látják hónapokig, mivel minden nap ki vannak téve a fertőzésveszélynek, és nem szeretnék hazavinni a szeretteiknek. Hogy mennyire megterhelő számukra is, hogy az egyre növekvő számú betegről nem tudnak megfelelő odaadással gondoskodni, hisz se kapacitásuk, sem pedig elég eszközük nincs ehhez. Legtöbben csak a híradóban hallunk róla, hogy egyre több a beteg, de egyáltalán nem tudjuk elképzelni, mi is történik valójában. Ezek a jelenetek pedig valós betekintést nyújtanak, és talán sikerül megértetniük az emberekkel, hogy nem most kell a szabályokat kijátszva is mászkálni, szórakozni, hanem minél komolyabban vesszük, és minél felelősségteljesebben viselkedünk, annál hamarabb vége lehet ennek a helyzetnek, és visszatérhetünk a régi életünkhöz – már akinek még lesz rá lehetősége az esetleges következmények után is.

Kiemelt kép: Video screenshot by Bonnie Burton/CNET https://www.cnet.com/news/south-parks-new-hour-long-special-will-tackle-the-coronavirus/

Belső kép: The Good doctor – https://www.tvinsider.com/953029/the-good-doctor-season-4-covid-premiere-trailer/

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian