vakcinak-haboruja_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Vakcinák háborúja

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Amióta a koronavírus felütötte a fejét, várható volt, hogy lesz valamikor ellenszere, csak az volt kérdéses, hogy egy ennyire új és ismeretlen vírus mikor válik a kutatók és tudósok számára annyira ismertté, hogy egy hatékony, lehetőleg a legkisebb mellékhatásokkal járó ellenszert tudjanak előállítani.

Folyamatosan azt hangoztatják a politikusok, hogy ha a normális kerékvágásba szeretnénk visszatérni, akkor a vakcina a megoldás. Ugyanis ez a módja annak, hogy a testünk biztonságosan megismerkedjen a vírus legyengített formájával, és azt le tudja győzni élesben. Amíg viszont nem fejlesztenek ki egy biztonságos vakcinát, addig a korlátozások tudják biztosítani a vírus kordában tartását.

Gyógyszergyártó cégek szerte a világban elkezdtek kísérletezni, hogy megalkossák az ellenszert. Ebben az ágazatban hatalmas pénzek lehetnek a jövőben, az országok sorra adják le a hatalmas mennyiségű rendeléseket.

Ebben a cikkben a harmadik tesztelési fázisban járó, legjobb eredményeket felmutató vakcinákat gyártó cégeket fogom összesíteni.

Mielőtt bemutatnám ezeket, fontos tisztázni, hogy mi az a 4 fázis, amin egy vakcina keresztülmegy, mielőtt biztonságossá nyilvánítják.
Klinikai tesztelés előtti fázis:Állatokon tesztelik az oltóanyagot, hogy lássák, miképp reagál az immunrendszerük.
Első fázisa a klinikai teszteknek:Egy kis csoportnyi ember kapja meg az oltóanyagot, hogy meghatározzák, biztonságos-e tovább tanulmányozni az immunreakcióit.
Második fázis:Több száz ember megkapja az oltóanyagot, így a tudósok több tapasztalatot szereznek a biztonságról és a megfelelő dózis mennyiségéről.
Harmadik fázis:Végül több ezer ember kapja meg a vakcinát, itt már sokkal nagyobb eséllyel mutatkoznak meg ritka mellékhatások. Van viszont egy olyan csoport is, aki placebo-t kap.

Pfizer/BioNTech

vakcinak-haboruja1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAEgy hatalmas múltra visszatekintő, amerikai gyógyszergyártó cégről beszéltünk, amelyet New York városában alapították 1849-ben. Ez a világ egyik legnagyobb gyógyszerészettel foglalkozó cége. 2018-ban társult először a németországi székhellyel rendelkező BioNTech nevű céggel, hogy együtt dolgozzanak kutatásokon. 2020-ban megint társultak mind kutatás, mind a COVID-19 vakcina kifejlesztésének céljából. A 2020-as évben tervezték elkezdeni 4 különböző COVID vakcina tesztelését embereken.
-Júliusban bejelentették, hogy megkapták az engedélyeket erre az American Food and Drug Administration-től (FDA), és átfogó, 30.000 emberre kiterjedő, 3. fázisú tesztelést kezdtek el.
-Szeptemberben bejelentették, hogy megegyeztek az Európai Unióval, hogy biztosítanak 200 millió vakcinát, további 100 milliót pedig később.
-Októberben hírül adták, hogy kiszélesítették a tesztalanyok életkorát, már 12 éves gyerekeket is bevontak.
-November 9-én bejelentették, hogy a vakcina, amit 43500 emberen teszteltek, 90%-os hatékonyságúnak bizonyult. Ezt mérföldkőnek jellemezték.

Moderna

A Moderna egy 2010-ben alapított, amerikai cég, amely biotechnológiával foglalkozik, a székhelye pedig Cambridge-ben található, Massachusetts államban. Gyógyszerek és vakcinák kifejlesztése a hírvivő RNS alapján a vállalat fő profilja.
2020 januárjában bejelentették, hogy RNS vakcina kísérletekbe kezdtek.
-Márciusban elkezdődtek az első fázisú tesztelések embereken.
-Áprilisban az FDA engedélyezte a második fázis májusi tesztelését.
-Május 25-én a Moderna 600 felnőtt önkéntest toborzott, hogy felmérjék, 2 adag vakcinára hogy reagál az emberi szervezet.
-Júliusban közzétettek egy előzetes jelentést, amiben közölték, hogy az első fázis klinikai tesztjein résztvevő önkéntesekben semlegesítő antitestek keletkeztek.
-Július 7-én támadás érte a céget több oldalról, amikor nem voltak hajlandóak közzétenni az eredményeiket.
-Július 14-én közzétettek részleges eredményeket az első fázis teszteléséből. Ez azt mutatta, hogy dózistól függően, akár a beadás után 15 nappal már a SARS-CoV-2 S1 és S2 alegységeit semlegesítő antitestek keletkeztek. Kisebb dózisban biztonságos volt ahhoz, hogy a tesztelés a 3. fázisba lépjen, ahol 100 mikrogrammnyi adagot kaptak a jelentkezők 29 nap különbséggel.
-Július 27-én kezdődött a 3. fázis tesztelése 30.000 tervezett önkéntes részvételével, augusztus 7-ére 4500 jelentkező volt.
-Augusztus 11-én az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump bejelentette, hogy 100 millió adagot tervez vásárolni a Moderna vakcinájából.
-Szeptemberben a Moderna közzétette a klinikai tesztek részletes tanulmányát. Szeptember 30-án a vezérigazgatója, Stéphane Bancel azt mondta, hogy ha az sikeres lesz, a nyilvánosság számára legkorábban 2021 márciusában lesz elérhető.
-Októberben a Moderna sikeresen toborzott 30.000 önkéntest a 3. fázis elkezdéséhez.
-November 16-án közzétettek részleges eredményeket a harmadik fázis teszteléséből, ami 94%-osnak bizonyult. Azonban ez még nincs kőbe vésve, mert nincs róla se szakértői vélemény, se nem lett publikálva orvosi lapokban. Nem tudni továbbá, hogy biztosít-e immunitást 18 éven aluliak számára, illetve hogy elég-e egy belőle, vagy kell egy második is.

Gamaleya Research Institute of Epidemiology and Microbiology

Az orosz, ismertebb nevén a Sputnik V nevű vakcinát az alcímben említett cég gyártja, amelyet 1891-ben alapítottak, a székhelye Moszkvában található.
-2020 májusában jelentette be, hogy kifejlesztett egy lehetséges COVID-19 vakcinát. Az első tesztelési fázis június 18-án ért véget, a második pedig júliusban.
-Augusztus 11-én Vladimir Putin elnök kijelentette, hogy az intézmény kifejlesztett egy vakcinát, aminek a Gam-COVID-Vac nevet adják. Többen támadták a bejelentést, mert egyáltalán nem publikáltak a klinikai tesztekről semmilyen adatot. Nem volt bizonyíték se a hatásos dózisra, se a hatékonyságra a vírus ellen.
-Szeptember 4-én adatok láttak napvilágot 76 önkéntes eredményeiről az első és második fázisokban arról, hogy volt immunválasz, és biztonságos. Napokkal később az adatokat 27 nemzetközi szakember megcáfolta, miszerint hiányosak, gyanúsak, és hogy túl sok az egyforma adat.

Ettől függetlenül közel 30 ország fejezte ki érdeklődését a vakcina után, és 7 ország már több millió dózisra rendelést is adott le.

A képek forrása:

Cikkben:1

Kiemelt: 2

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian