egyszeru-ebed-tippek-egyetemistak-magazinja

Tippek egyszerű ebédhez, amiket magaddal tudsz vinni

Habár néha jó ötlet a helyi menzán vagy a közelben lévő étteremben, esetleg gyorsétteremben ebédelni, ám ezekre könnyű sok pénzt elkölteni. Már itthon is egyre többen kezdtek el „dobozolni”, azaz előre elkészíteni a következő napok menüjét. Ez egyrészt akkor is jó, ha valaki diétázik, és el akarja kerülni a melléevést, de akkor is tökéletes opció, hogy ha nem akarunk heti több ezer forintot költeni olyan ételre, ami végül nem is biztos, hogy ízlik. Nyilvánvalóan vannak olyan ételek, amik hűtést igényelnek, de általában ezt is könnyen meg lehet oldani. Most hoztam néhány tippet, receptet, amiket bárki könnyen, gyorsan elkészíthet.

  1. Tortilla tekercsek – egyszerű, de sokféleképpen variálható, és még finom is

egyszeru-ebed-tippek1-egyetemistak-magazinjaCsirkés tortilla

  • 1 db tortilla lap
  • csirkemell
  • saláta és zöldségek ízlés szerint (pl.: uborka, paprika, paradicsom)
  • tejföl
  • fűszerek: só, bors, majoranna, fokhagyma, oregánó, stb.

A csirkemellet fűszerezzük, majd kevés olívaolajon megsütjük, a tortilla lapot pedig kicsit felmelegítjük egy serpenyőben. Ha kész, a tortillát megkenjük egy kis tejföllel, rárakjuk a salátát és a zöldségeket, majd a csirkemellet, és feltekerjük. Voilá, kész is egy szupergyors ebéd. Én néha még felturbózom egy kis főtt tojással, szerintem szuperül illik hozzá. Ha pedig a sima tejföl helyett szeretnénk egy kicsit extrábbat, akkor csak keverjük össze egy kis lime lével, sóval, borssal, és azzal kenjük meg.

2. Szendvicsek – a legegyszerűbb, amit magaddal vihetsz

egyszeru-ebed-tippek2-egyetemistak-magazinjaGondolom mindenkinek beugrik az íz, amikor az anyukája által készített szendvicsre gondol. Íme néhány tipp, ami kicsit más, mint a megszokott szalámis szendvics, egy kis sajttal a tetején.

Mogyoróvajas szendvics – az amerikaiak kedvence:

  • 1 db zsemle vagy 2 szelet kenyér
  • mogyoróvaj
  • lekvár

Nincs más dolgunk, mint megkenni a zsemlék vagy kenyerek egyik oldalát mogyoróvajjal, a másikat pedig az ízlésünk szerint választott lekvárral. Ez lehet akár áfonya, barack, vagy eperlekvár is. Én sokáig féltem ettől a kombótól, de higgyetek nekem, zseniális! Ha mégsem szeretnénk ennyire elvadulni, a lekvárt helyettesíthetjük néhány karika banánnal vagy eperrel is, ugyanis ők is eléggé passzolnak!

Csirke caprese szendvics – egyszerű, de nem a megszokott

  • 1 db zsemle
  • csirkemell
  • fűszerek: só bors, oregánó, rozmaring
  • mozzarella
  • paradicsom
  • saláta
  • majonéz

A csirkemellet felkockázzuk, fűszerezzük, majd kevés olajon megsütjük. Felszeleteljük a paradicsomot és a mozzarellát, majd félbe vágjuk a zsemlét. Megkenjük majonézzel, majd megtöltjük a salátával, csirkemellel, a felszelt paradicsomokkal és mozzarellával, és el is készült.

3. Palacsinta – amit bármivel variálhatunk

egyszeru-ebed-tippek3-egyetemistak-magazinjaLehet, hogy nem egy diétás ebéd, de természetesen erre is vannak már egészségesebb verziók. Én most egy hagyományos alapreceptet hoztam, megkenhetjük lekvárral, túróval, vagy egy kis kakaót is szórhatunk rá.

  • 2,5 dl tej
  • 1 db tojás
  • 0,5-1 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • körülbelül 3-4 evőkanál liszt
  • 1 löttyintésnyi ásványvíz
  • olaj szükség szerint

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, a lisztet kanalazva adjuk hozzá, hogy ne legyen csomós. Ha egyenletes tésztát kaptunk, kevés olajon kisütjük a palacsintákat, majd megkenjük, megszórjuk, amivel csak szeretnénk. Ha egy fokkal egészségesebb verziót szeretnénk, akkor a lisztet cseréljük teljes kiőrlésű lisztre vagy zabpehelylisztre, a cukrot pedig természetes édesítőszerre, persze figyeljünk rá, hogy ilyen esetben mennyi kell az adott adaghoz.

Ha szeretnénk egy kicsit merészebbek lenni, készíthetünk egy sós változatot. Ilyenkor a tésztából hagyjuk ki a cukrot, a palacsintát pedig töltsük meg sonkával, sajttal, és amivel csak gondoljuk. Rakhatunk bele különböző zöldségeket, például hagymát, paprikát, salátát is.

4. A reggeli és az ebéd között gyakran megéhezünk, és jól esik egy kis apróság. Ilyenkor a legjobb választás szerintem egy gyümölcs, akár gyümölcssaláta vagy egy müzliszelet. Nálunk a büfében sajnos nem árulnak gyümölcsöt, úgyhogy általában még otthon felszeletelek magamnak egy kis banánt, almát, barackot, de természetesen a szezonnak és az ízlésünknek megfelelően válogathatunk. Egészséges, és pont annyira laktat el, amennyire szükséges két főétkezés között.

egyszeru-ebed-tippek4-egyetemistak-magazinja

Remélem, hogy ezzel a néhány ötlettel tudtam segíteni nektek, próbáljátok ki őket, hiszen mindegyik gyorsan és könnyen elkészíthető! Jó étvágyat hozzájuk!

képek: Ella Olson, Pixabay, Elly Fairytale, Magda Ehlers

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian