Tanulás munka mellett

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Sosem egyszerű összehangolni a munkaórákat és a tanulási kötelezettségeket, főleg, ha azok egyszerre vannak jelen az ember életében. Alábbi cikkemben erre vonatkozólag szeretnék tippeket adni, hogyan oszd be az idődet és a feladataidat, ha tanulás mellett szeretnél pénzt is keresni.

A nappali tagozat általában arról szól, hogy hétfőtől csütörtökig, rosszabb esetben péntekig reggel 8-tól késő délutánig egyik előadóból a másikba vándorol az ember és a büfében vásárolt javakkal próbálja motiválni magát a túlélésre (és az órákon való ébren maradásra). Ezt a helyzetet csak súlyosbítja az, ha mellé még munkát is vállalsz- ráadásul még csak nem is teljes munkaidőset, hiszen hogyan férne az bele egy átlagos diák életébe egyszerre a munka, a tanulás és az éjszakai sorozatmaratonok? Erre megoldás az, ha csak alkalmanként vállalsz munkát az egyetemi élet velejáróinak finanszírozása  vagy későbbi megtakarítások gyűjtése végett. Azonban a siker érdekében érdemes néhány szempontot figyelembe venni:

Egyeztess a munkahelyeddel! Még ha a főnököd nem is egy angyal, neki sem érdeke az, hogy rajtad kívülálló okok miatt ne tudj megfelelő teljesítményt nyújtani a munkában. Előre beszéljétek meg, milyen fix kötöttségek vannak a napirendedben, melyek azok az időpontok, amikor nem lenne jó, ha téged osztana be dolgozni.

tanulas-munka-mellett1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJASzánj elegendő időt a tanulásra! Nagyon jó dolog az, ha az egyetem mellett van heti 3 szabadnapod, de ha mind a hármat a munkára szánod, hamar megcsúszhatsz a tanulnivalókkal. Fontos a pénzkeresés, de ne menjen a munka kárára: elsősorban diákként éld az életedet, és csak másodsorban koncentrálj a munkahelyedre.

Hasznosítsd a tanultakat a munkahelyeden! Ha pontosan olyan területen dolgozol, mint amiről az egyetemen is tanulsz, akkor érdemes mindig megvizsgálni az elméletben megtanultak gyakorlati hátterét személyesen is. Érdeklődj utána az érdekesebb dolgoknak a kollégáidtól és próbáld alkalmazni a már megtanult módszereket, ismereteket a való életben is.

Legvégül pedig ejtsünk szót arról is, mik azok az alkalmi munkák, amiket a nappali tagozatos hallgatók is végezhetnek heti pár órában. Érdemes kifejezetten ilyen típusú munkák iránt érdeklődni az egyes iskolaszövetkezeteknél, például online végezhető vagy telefonos munkákat keresni, mint a Call Center vagy az adatfeltöltő. Továbbá, ha szétnézel az interneten, láthatod, hogy vannak kifejezetten kérdőívezéshez készült oldalak, ahol minden egyes kitöltésért némi pénz (pár száz forint) üti a markodat, így szintén hasznosak lehetnek.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian