szinhaz-online-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Színház – online?

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Eljutottunk a pontra, hogy már idejét se tudom, mikor voltam utoljára színházban, pedig pár évvel ezelőtt még kifejezetten rutinnak számított az előadások látogatása. Az ember életvitelének megváltozásával jár, hogy új szokásokat alakít ki, ezáltal bizonyos, korábban rendszeresnek vélt tevékenységek egyszerűen eltűnnek az életünkből.

A koronavírus meg aztán főleg nem használt. Sem a gyakori vagy ritka színházlátogatók, sem a színházak számára. Az emberiség adaptivitása megmutatkozott az online vásárlás, online oktatás fellendülésében (természetesen megvoltak – megvannak a hátulütői), de számos szórakozási, kikapcsolódási lehetőség változott meg gyökeresen, beleértve a színházi előadásokat. Aztán jött az ötlet: miért ne lehetne átemelni ezeket is az online térbe?

A streamelt színházi előadások kényszermegoldásként születtek, viszont hosszú távon akár rendszeresíthetők is lehetnek, számos előnyük mellett azonban bizonyos kérdéseket is felvetnek.

Választanám az online színházi előadásokat? Ha így tennék, miért?

Pár héttel ezelőtt belefutottam egy kérdőívbe, ami részletességének köszönhetően alaposan elgondolkodtatott a témáról. Annak ellenére, hogy a kitöltés kezdetén úgy éreztem, ennél jobb ötlet még sosem volt, a közepe tájára felmerültek bennem aggályok, a végére pedig teljesen elbizonytalanodtam, pedig biztos vagyok abban, a készítőknek nem ez volt a célja.

A kényelem meghatározó szempont számomra, ha belegondolok, hogy az otthon nyugalmában volna lehetőségem élvezni egy színházi előadást, gondolkodás nélkül igent mondok rá. Aztán eszembe jut, hogy megvan a hangulata az elegáns öltözéknek, a készülődésnek, az utazásnak: ez hozzátartozik a színház-élményhez.

szinhaz-online1-EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA jelenlegi helyzetben a stream-szolgáltatás rendszeresítése kifejezetten életképes megoldás lehet, este nyolc után amúgy sem lehet kóricálni, ilyenkor a családok, a párok és az egyedülállók számára is lehetőséget biztosít az intelligens kikapcsolódásra. Nem szabad eltekinteni a színház és a gyerekek kapcsolatáról: egyrészt ezekben az intézményekben nemcsak az előadások történetéből, hanem a társas viselkedésről is szerezhetnek ismereteket, viszont otthoni környezetben lehet, hogy türelmesebbek lennének, esetleg jobban élveznék a darabokat.

Az evés kérdése volt a következő kardinális pont számomra. Az egy dolog, hogy színházakban többnyire az ott forgalmazott ételeket (perec) lehet fogyasztani, az ember saját otthonában azonban – előnyös esetben – nem feltétlenül erre korlátozódik a menü. Attól viszont, hogy milyen hangulata van a színházi büféknek, nem tudok eltekinteni, bár már régen nem jártam még a környékükön se, még évek elteltével is eszembe jut az illat és az érzés.

A változatosság igénye is befolyásoló faktor számomra – a Netflix / HBO Go / könyv által meghatározott szórakozási háromszög nem minden esetben felel meg szellemi igényeimnek. A karanténba, vagy csak négy fal közé kényszeredett emberek érezhetik magukat tehetetlennek és fásultnak, azonban a stream-szolgáltatás nyújthat változatosságot.

Az online előadások nemcsak Magyarországon jelentek meg megoldásként – jegy megváltása ellenében más ország által sugárzott darabokat is megnézhetünk igény és lehetőség szerint. Az országon belül is válogathatunk, amire egyébként például kevés lehetőségünk lenne, hiszen például budapesti lakosként elsőként a helyi intézmények műsorát nézi az ember, így viszont ez az akadály megszűnik.

A kérdőív kitöltése során bizonyos kétségek fogtak el a streamelt színházi előadásokkal kapcsolatban. Ha otthon, kényelmes ruhában, a vacsorámmal a kezemben nézem a színházi előadást, akkor az nem olyan, mint egy nyers film? Érezhető képernyőn keresztül a hangulat, „átjön” a mondanivaló?  Felmerül az ár kérdése is: olcsóbbak lennének a streamelt előadásokra szóló jegyek, vagy maradnának változatlanak az árak? Esetleg akkor is lehetne ezt a rendszert alkalmazni, ha az élet visszatér a korona előtti időkbe, és például elfogynának adott előadásra a jó helyek? Ezekre a kérdésekre valószínűleg csak azután lehet válaszolni, hogy részt vett az ember egy-egy online színházi előadáson.

A színházi előadások streamelése alapvetően kicsit unortodox, de egyáltalán nem elvetendő megoldás, főleg napjainkban, amikor az intézmények elvesztik nézőiket. Ez nemcsak a látogatók megtartására és visszaszerzésére irányuló kezdeményezés, hanem a színházművészet reformját is jelentheti. Az Alapítvány a Magyar Színházakért már korábban létrehozta az e-színház platformot, amely manapság elsődleges szerephez jut az előadások streamelése kapcsán, a színházkedvelők számára mindenképpen ajánlott a weboldal feltérképezése.

Az online előadások elérhetősége is példázza azt, hogyan változik meg az életünk a pandémia hatására, és hogy rugalmasságunk különösen fontos ebben az időszakban.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian