szfe_vidnyanszky_barikad_2020_egyetemistak_magazinja

A hallgatók elfoglalták az egyetemet, Vidnyánszky Attila pedig nem mond le!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése és az autonómiájának elvesztése ellen tiltakoznak az oktatási intézmény hallgatói. 2020. május 26-án Dr. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes benyújtotta azt a törvényjavaslatot, mely alapján 2020. szeptember 1-jétől az addig állami fenntartású SZFE alapítványi fenntartásúvá válik. Azaz 2020. szeptember 1-jétől egy kifejezetten erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem vagyona, ingatlanai és legfőbb döntéseinek jogköre.

Erről az akkori egyetemi vezetőség, szenátus és a érdekképviseleti szerv az SZFE HÖK is a médiából értesült. A hirtelen átalakulás dátumáról, 2021. januárjáról is csupán utólag egy sajtónyilatkozatból szereztek tudomást. Ez a dátum is rövidebb lett azóta, még négy hónappal. Több ezer volt hallgató, művészeti szervezet, nyugalmazott és jelenlegi oktatók és hallgatók is a modellváltás ellen tiltakoztak. Mindhiába.

Július végén derült ki, hogy Vidnyánszky Attila lett az SZFE-t fenntartó kuratóriumi alapítvány elnöke, melybe Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója került be. A kuratórium összetételéről az egyetem akkori vezetése a sajtóból értesült. Megdöbbenve tapasztalták, hogy az általuk javasolt személyek közül egy sem került be a vezetőségbe. Ahogy a felügyelőbizottságba sem, melybe többek között Nemcsák Károlyt, a József Attila Színház igazgatóját, a Magyar Teátrumi Társaság tagját Szapáry Györgyöt válogatta be az erről döntő Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Ezt követően lemondások sora következett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Először neves oktatók adták be felmondásukat. Több mint 40 év után felbontotta a szerződését az egyetemmel Zsámbéki Gábor, de felmondott Székely Gábor és Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője is. Augusztus 28-án Enyedi Ildikó is csatlakozott a felmondókhoz, Fullajtár Andrea egy korábbi interjúban pedig azt mondta, csak azért tanít tovább az egyetemen, hogy a diákok ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül. Szerződést bontott az SZFE-vel Ascher Tamás rendező is. Pelsőczy Réka pedig kedd délután Facebook-oldalán jelentette be, hogy a Színház és Filmművészeti Egyetemen az autonómia visszaállításáig semmilyen munkát nem vállal.

A hullám augusztus 30-án tetőzött, ekkor lemondott az egyetem teljes vezetése és a szenátusa is, amit egy sajtótájékoztatón jelentett be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust.

Upor mellett szeptember 1-ji hatállyal távozott Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja.

Vidnyánszky Attila a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, hogy sajnálatosnak tartja, hogy az egyetem vezetése lemondott. „Sok-sok tervünk volt, a tarsolyunkban a pozitív változás tervével érkeztünk, de már az első pillanattól kezdve éreztük, hogy valós párbeszédre nincsen igazi szándék” – nyilatkozta a kuratóriumi alapítvány elnöke.

Hétfő este a hallgatók tiltakozásba kezdtek az egyetem épülete előtt, melyet kedd reggelre szalagokkal barikádoztak el, így elfoglalva szeretett intézményüket, melybe terveik szerint nem engedik be az új vezetőséget. Csernai Mihály, a HÖK elnöke a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy hosszabb távú ellenállást terveznek, meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe. Erre utalnak az épületen belül elhelyezett sátrak és hálózsákok is.

szfe_satrak_hallgatoi_tiltakozas_egyetemistak_magazinja

A Hallgatói Önkormányzat nem reprezentatív online hallgatói felmérésből kiderül,melyre a 353 nappalis hallgatóból 210 válaszolt, hogy önmagában a magánegyetemmé válást csak 40 százalék utasítja el alapból, de azt, ahogy ez megtörtént, 100 százalék. Emellett a diákok majdnem 70 százaléka ért egyet azzal az állítással, hogy „a modellváltás valós célja az intézmény hosszú távú, ideológiai és politikai elfoglalása”.

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes Beszéd című műsorában egyértelművé tette, a tiltakozások miatt nem mond le, ő úgy érzi, az egyetem vezetése az első pillanattól elutasított mindent, ami a változás szempontjából fontos lenne. Azt mondta, a meglévő dolgokat nem akarja eltüntetni, azzal párhuzamosan akar felépíteni valami mást. “Az egyetem nagyon elszakadt a szakma egy részétől”, szavai alapján ezen változtatna. Ígéretet tett arra, hogy a tiltakozókat nem éri retorzió, mindenki végigviheti az osztályt, a diákok megkapják az összes tanárt, ahova felvételiztek, “kivéve, ha a tanárok felállnak.”

SZFE Hallgatói Önkormányzata az épület előtt összegyűlt újságíróknak ekkor olvasta fel követeléseiket, mely gyakorlatilag az egyetem autonómiájának garantálását, valamint az új szenátus és kuratórium lemondását követeli. A tiltakozó hallgatók ma reggel is még a bejárat előtt vannak, ahova pizzák, ásványvizek és egyéb élelmiszerek is érkeznek a támogatóktól. A tiltakozók kifejezett kérése, hogy a politikai pártok maradjanak távol a tiltakozástól, ugyanis ez nem politikai kérdés.

 

Egyetértetek az egyetem modellváltásával?

 

 

Kiemelt kép forrása: Népszava.hu

Forrás: hvg.hu

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian