szerelem-a-kolera-diejen-1024x576

Könyvajánló: Szerelem a kolera idején

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Olvasd spoilermentes ajánlóimat, hogy kedvet kapj az olvasáshoz hétvégi időtöltés gyanánt. Az első, tudományos témájú után fogadjátok sok szeretettel a romantikával teli Szerelem a kolera idején című könyv ajánlóját.

“Mondj igent. (…) Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád életed végéig, ha nemet mondanál.”

/Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején/

Márquez azon írók közé tartozik, akit vagy imádnak vagy utálnak a bőséges naturalista elemekkel átszőtt realista stílusa miatt, de vélemény nélkül senkit nem hagy. Az ő könyvei sohasem a “leveszem a polcról, majd visszarakom” kategóriába tartoznak. Mindenkiből kivált valamilyen érzelmet, gondolatot, álláspontot, meglátást vagy észrevételt, legyen az pozitív vagy negatív. Ezért is tartom az egyik legzseniálisabb kortárs írónak. 1927 és 2014 között élt, kezdetben újságíróként, riporterként és tudósítóként is dolgozott. Annak ellenére, hogy élete legnagyobb részét Mexikóban és Európában töltötte, kolumbiai szülőhazájából robbant be a köztudatba. Leghíresebb regénye, a Száz év magány 1967-ben jelent meg, amiért 1982-ben megkapta az Irodalmi Nobel-díjat is.

A Szerelem a kolera idején című regényét 1985-ben írta.

T.A-Szerelem-a-kolera-idején

A mű alapja egy általános szerelmi háromszög. Az ifjú távírdász, Florentino Ariza egy tipikus első látásra szerelem után belehabarodik Fermina Dazába, egy elkényeztetett úrilányba, aki rövidesen viszonozza a levelezőtársává vált férfi érzelmeit. Szerelmüket természetesen a lány apja nem nézi jó szemmel és egy kedvezőbb házasság reményében hozzáadja Juvenal Urbino doktorhoz, hogy nyugodt életet biztosítson számára. A nő hűséges marad egy fél évszázadon keresztül férjéhez, de sosem felejti el Florentinot sem.

Latin-Amerika nagy mesélője az ország színes, eleven kultúrájában, szinte pontos képet adva a század eleji dél-amerikai városkáról meséli el a több szálon futó cselekményt. A vágyakozó Florentino Ariza a művészlélek pontos képmása, nyomon követhetjük kicsapongó életét, amelyet egy viszonzatlan szerelem nehezít meg. Emellett szemtanúi lehetünk Fermina Daza sorsának, aki házassága mind az ötven évében hűséges feleség, neveli gyermekeit, eközben mégis elfelejtkezik önmagáról. A harmadik, a paradox módon legellenszenvesebb és legszimpatikusabb alak Juvenal Urbino doktor. A nagyvilági életet megtestesítő karrierista orvos a siker és tehetség jelképe. Eredményesen küzd a címben visszaköszönő kolerajárvány ellen. Mikor idős korában életét veszti, az időközben megöregedett Florentino Ariza újra udvarolni kezd régi szerelmének. Álma vajon megvalósul?

Ötven éven át tartó szerelem, szertefoszlott álmok, hiábavaló vágyak, tiszta hűség és alázat. Ezekkel tudnám a legjobban leírni a számomra legkedvesebb Márquez könyvet. Ha pedig úgy vagy vele, mint én, hogy már többször éjszakákba nyúlóan olvastad, ezekben az időkben mégis jó elővenni. Hitet ad a szerelem mindent legyőző erejében, rávilágít az öregedéssel való szembenézésre. Jellemző a regényre, hogy a mondat első felével csodaországba repíti az embert, majd továbbolvasva kiábrándít az idillből egy pillanat alatt, hogy a valóság nem ilyen mesés. A legmagasztosabbnak tűnő pillanatokat az alantasokkal együtt jeleníti meg, hiszen ezek is az élethez tartoznak.

Lehet szeretni vagy utálni Márquez írásait, de az biztos, hogy stílusteremtő műveivel örök kincset teremtett minden korosztály számára, és a dél-amerikai irodalmat híressé tette a világon.

Kettő az egyben:

Az eheti könyvajánló mellé most egyben egy filmajánlóval is megajándékozunk! Gabriel García Márquez 1985-ben megjelent Szerelem a kolera idején című remekművét hoztuk el nektek, aminek 2007 óta filmváltozata is van Mike Newell rendező jóvoltából. Természetesen a film nem adja vissza az olvasás közben lelki szemeink előtt megjelenő Fermina Daza alakját vagy az izgalmat, amikor lélegzetvisszafojtva lapozunk a következő oldalra, hogy vajon Florentino Ariza álma megvalósul-e. Ezt leszámítva azonban mindenkinek ajánljuk a könyv után a filmet is.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian