szegeny-suta-2020-egyetemistak-magazinja

Szegény, suta 2020

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ismerős az érzés, amikor Neville Longbottom, Forrest Gump, vagy akár Szamár szerencsétlenkedéseit úgy nézed, hogy egyik szemed sír, a másik nevet? Hogy ők a társadalom nagy része által kiutált, szánnivaló teremtmények? Hogy meg akarod őket ölelgetni a jobb kedv reményében? Ez mind rendben van, hiszen ők jó, kedves, pozitív karakterek. De ott van például Joker meg Darth Vader, akik az adott előzmények után nem csoda, hogy kettyósak lettek. Ilyen 2020 is.

„Köszi, 2020!” – gyakran hallani, gyakran szokták mondani, érezni, sírva a párnába kiabálni. De miért? Annyira divat lett szegény húszhúszat szidni, hogy a szív szakad ezért a szerencsétlen 12 hónapért. Hiszen nem lehet, hogy valami velejéig rossz és utálnivaló legyen! Lehet ezt naivitásnak nevezni, de higgyünk abban, hogy 366 napból minimum egy mindenkinek annyira jól telt, hogy felülírhatja az egész évre halmozott negatívumokat.

Na de miért is volt rossz ez az elmúlt év? Már januárban jöttek a hírek a sokkolóan gyorsan terjedő, ismeretlen vírusról, ami a mai napig életünk szerves részét képezi. Sajnos emellett is történtek rossz dolgok: egy szörnyű helikopterbalesetben meghalt Kobe Bryant kosárlabdázó és lánya, Gianna. Nemcsak Ausztráliában, de Kaliforniában is pusztító erdőtüzek voltak, és még gyilkos darazsak is megjelentek az Egyesült Államokban, ami gyökerestül felforgathatja a jelenlegi méhpopuláció életét. Mindezek mellett szörnyű, értelmetlen halálok árán, mint Breonna Taylor vagy George Floyd meggyilkolása elindította a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat, ami miatt óriási tüntetéshullám volt szintén Amerikában, de a világ nagy részére is hatással volt kisebb-nagyobb mértékben, Európa több országában is szerveztek tüntetéseket.

szegeny-suta-2020-egyetemistak-magazinja

Ami még 2020 rosszabb emlékeit illeti, augusztusban Libanon fővárosában, Bejrútban tűzijátékraktár robbanás következtében közel 160-an haltak meg, több ezren megsebesültek. Mindezek mellett globálisan és országos szinten is a gazdasági mutatók mélypontra kerültek, és a tokiói olimpiát is kénytelenek voltak elhalasztani, és még mindig kérdéses, hogy meg lesz-e tartva 2021-ben. Lengyelországban, ahol eddig is az egyik legszigorúbb abortusztörvények uralkodtak, ismét szigorítottak, és így szinte teljesen ellehetetlenítették a nőket a rendes orvosi körülmények között történő abortusztól. Fehéroroszországban hónapokig tartó tüntetéssorozattal álltak ki a jogállamiság mellett, és szálltak szembe a diktatórikus államfő, Lukasenka ellen, mindemellett pedig Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust augusztusban megpróbálta megmérgezni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Sajnos a magyaroknak is sok híres és nem híres személytől kellett elbúcsúzni, talán az egyik legmegrázóbb a háromszoros olimpiai bajnok és a huszonegyedik század legjobb vízilabdázójának választott játékos, Benedek Tibor, aki hosszas betegség után hunyt el 2020 nyarán. Kis hazánkban is voltak különféle történések, például az alapítványi tulajdonba kerülő Szín- és Filmművészeti Egyetem majdnem egy teljes szemeszterig elfoglalta az egyetem több épületét, és több városban tüntettek az utcákon az emberek a szabad kultúráért és a szabad oktatásért, továbbá világsztárok is kiálltak az SZFE-sek mellett. A remény szerint 2021-ben is folytatják a békés tüntetést, amiben nemcsak az egyetemisták, hanem a kultúrát és a szabad oktatást pártolók is részt vesznek. Szomorú, de elmaradtak a ballagások, a szalagavatók, a diplomaosztók, ami a fiataloknak nagy érvágást jelentett.

szegeny-suta-2020-egyetemistak-magazinja

A sok politikai, gazdasági, társadalmi vagy természeti probléma és katasztrófa ellenére történtek 2020-ban jó dolgok is. Ilyen például egy év eleji történés, hogy végre egy külföldi, egészen pontosan dél-koreai film nyerte meg a legjobb filmnek járó Oscar-díjat, emellett a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb külföldi film kategóriában is nyert. Ami még ugyanebben a hónapban, februárban történt, az szintén a filmes világból bontakozott ki, de egy kevésbé jó oldalára világított rá. Ugyanis – végre – Harvey Weinsteint elítélték szexuális bűncselekmény és egy rendbeli nemi erőszak elkövetése miatt közel 30 évre. A már említett BLM mozgalom (mint ahogy Magyarországon az SZFE-s tüntetések) rossz dolgokból indult, de abszolút jó dolog, hogy szárba szökkent. Az Egyesült Államok itt nem állt meg, hiszen az elnökválasztás is 2020-ra esett. Kérdéses volt, hogy Trumpot le tudják-e váltani, de az amerikaiak szoros küzdelem árán megválasztották Joe Bident következő elnöküknek, amelynek valószínűleg az egész világra lesz hatása.

A koronavírusnak meglepő módon voltak jó következményei: a szén-dioxid kibocsátás alacsonyabb volt ebben az évben, az élővilág is fellélegezhetett, David Attenborough viszont figyelmezteti a világtársadalmat, hogy a Földünk nem mindig lesz szép, ha így folytatjuk az életvitelünket. A vírushoz köthető az a tudományos és technológiai fejlődés, ami magasan felülmúlja az utóbbi idők tempóját. És az év végére megalkották az első mRNS alapú vakcinát, ami remélhetőleg vissza tudja szorítani a járványt. Ehhez pedig a magyar származású Karikó Katalin nyújtotta az alapgondolatot, ami lehetséges, hogy Nobel-díjat fog érni a tudósnak.

Nemcsak a home office műfaja lett sikeresebb, hanem a kiszállítás és házhozszállítás is. Ez nem feltétlen lenne jó, de több magyar applikáció, mint a Munch.hu vagy a Tudatos.hu is az ételpazarlás ellen küzd, környezetterhelésüket minimalizálják, a magyar ételvásárlást pedig alapjaiban megreformálták.

A felsoroltak csak a töredékei azoknak a pozitív és negatív eseményeknek, amelyek 2020-ban történtek, de azt nem lehet állítani, hogy csak rossz dolgok történtek volna ebben az évben. Volt már jobb is ugyan, viszont 2021-nek mindenképp elébe nézünk, és várjuk a jobbnál jobb dolgokat!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian