A szakkollégiumok világa

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Van egy kifejezés, amellyel egyetemistaként a gólyatáborokban, beiratkozáson, hírlevelekben, előadásokon és közösségi alkalmakon egyaránt találkozhatunk: a szakkollégium azonban jóval többet jelent annál, mint amit laikusként feltételeznénk.

Két éve vagyok szakkollégiumi tag. Nem húzom tovább az időt, következzen néhány információ, tipp és előny a szakkollégiumokkal kapcsolatban!

A jelszó: tudomány! A szakkollégiumok célja nagyjából egy spektrum, a tudomány köré szerveződik. A gyanútlan érdeklődőket általában a publikációs lehetőség, konferenciák, szakmai fejlődés kifejezésekkel szippantja be a szakkollégiumok világa és annak prófétái, a tagok. Való igaz, az elektronikus vagy nyomtatott írások megjelenítése, szakmai rendezvények szervezése és azokon történő előadások adják a szakkollégiumok kvintesszenciáját, azonban ezek mellett meg kell említenünk a szemináriumokat, a továbbképzéseket, a (tanulmányi és egyéb) kirándulásokat is! A szakkollégiumi tagság lendületet ad a tudományos ambícióknak, az intézmény pedig lehetőséget biztosít a sikerélmény megélésére.

Nem csak egy társaság. A szakkollégiumok alapvető tudományos funkciójuk mellett közösségformáló szerepet is betöltenek. A társaságokhoz való csatlakozás nem könnyű, a legtöbb esetben rövidebb-hosszabb felvételi folyamat során kerülnek kiválasztásra a potenciális új tagok. A néha akár többfordulós, írásbeli és szóbeli elemeket is tartalmazó procedúra során a felvételizők összemérik tudásukat, a szakkollégium illetékesei pedig eldöntik, hogy kik kerülnek be a közösségbe. Annak ellenére, hogy minden felvételi időszak során akad, akit nem vesznek fel, a csüggedés nem megoldás: a tesztek során megtudhatja az ember, miben érdemes fejlődnie. A felvételt nyerő tagok a tudományos programok mellett a közösségi élettel is viszonylag gyorsan megismerkedhetnek, ugyanis a szakkollégiumok számára általánosan fontos az összetartozás és a valamilyen szintű bajtársiasság éreztetése. A tagok számíthatnak egymásra a tanulmányok mellett a társasági, hallgatói fronton is.

Potenciálisan meghatározza a jövőd. A szakmai rendezvényeken találkozhatsz emberekkel, de ez csak a jéghegy csúcsa. A szakmai gyakorlati helyre, vagy akár a munkahelyre való jelentkezésnél is értékelik, ha az önéletrajzban ott virít a szakkollégiumi tagság – így nemcsak azt feltételezik, hogy szeretsz egy közösség része lenni, hanem a szakmai elkötelezettségedre is bizonyítékot találnak. Arról nem is beszélve, hogy a szakkollégiumok alumni közösségében is találhatsz barátokat, esetleg munkáltatókat, vagy olyan ismerőst, aki ismer egy embert, aki ismer egy jó állást.

Van hol lakni. A hasonló elmék találkozásának katarzisa mellett jó érv a szakkollégiumok mellett a könnyebben elnyerhető, esetleg garantált kollégiumi férőhely – ami a rászoruló egyetemistáknak valódi ajándék. A szakkollégiumi szobákban az emberek időbeosztása gyakran hasonló vagy megegyező, ezért a hallgatói kötelességeken kívüli, szabadidős programok megszervezése is könnyebb. Ha pedig csak unatkozol, az elérhető szakkollégisták sosem vetnek meg egy-egy rögtönzött mulatságot.

szakkolegiumok-vilaga2-egyetemistak-magazinjaAz élet folyamatosan zajlik. Amellett, hogy intenzív tanulmányi, tudományos és közösségi tevékenység egyaránt jellemzi a szakkollégiumokat, emberek vezetik és emberek a tagjai, a dráma pedig időről időre elkerülhetetlen. A legfrissebb hírek, pletykák és infók mind könnyebben cserélnek gazdát az ismerős szakkollégisták között.

Ösztöndíj! A szakkollégiumi tagság egyik legvonzóbb része az, hogy pénzügyi szempontból is értékelik a befektetett időt és energiát. A szemeszterek végén induló pályázatokban a közösségi és a szakmai elhivatottságot és aktivitást is értékelik, legyen szó akár mentorságról, tanulmányi versenyeredményekről vagy esetleg PR-tevékenységről. A mentorok – létezésük esetén, mely nem kritérium, de némely szakkollégium jellemzője – jelentős szerepet játszanak, hiszen elsődlegesen az ő feladatuk az új tagok integrálása a szervezetek életébe, megismertetve a szabályokat, az általános tudnivalókat és a különlegességeket.

Együttműködés! Napjainkban egyre gyakrabban halljuk, hogy fontos a kooperáció, mert a fennmaradáshoz elengedhetetlen. A szakkollégiumok tekintetében elmondható, hogy az együttműködés szakmai és közösségi szinten is működőképes: közösen rendezett konferenciák, szakestélyek és díszvacsorák során egyaránt megismerkedhetünk más szakkollégiumok tagjaival. Tapasztalat, hogy akár a különböző szakkollégisták is tudnak konfliktusok nélkül együtt élni – három szobatársammal három eltérő közösség tagjaiként egyáltalán nem okozott gondot az együttműködés, sőt, rengeteg kérdésben tudtunk segíteni egymásnak.

Nem mindenkinek való ez az élet. Felelőtlenség lenne úgy befejeznem a cikket, hogy nem figyelmeztetek minden érdeklődőt: a szakkollégiumi tagság fenntartása és az, hogy valaki tényleg sikeres legyen benne, kemény munka. Amellett, hogy az adott közösség által támasztott alapkövetelményeket teljesíteni kell, a versenyrészvétel és a konferenciákon való előadás sok időt és energiát emészt fel, emellett azonban a szakkollégiumi tagság nem von magával tanulmányi engedményeket. Ez azt jelenti, hogy a tanulmányi kötelességek mellett aktív szakkollégista életet vezetni megterhelő.

Azoknak ajánlom teljes szívemből a szakkollégiumokhoz való csatlakozást, aki nem fél a kihívásoktól, és nem riad vissza a sok munkától. Érdemes tájékozódni, kiválasztani a legszimpatikusabb szervezetet, amely fogad új tagokat, és amikor eljön az idő, beadni a jelentkezést, mely általában önéltrajzzal és motivációs levéllel kezdődik. A szakkollégiumok világa valóban különleges, és mindig nyitott az érdeklődők számára.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian