Simon Marci rádió, avagy a Pingvin Óvoda – Karantén Programajánló

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Ez alatt az igen nehéz időszak alatt (amit nem szeretnék ragozni, hiszen így is tudja már mindenki, hogy mi a helyzet) több remek megmozdulásnak lehettünk szem- és fültanúi a hazai művészek, előadók és hírességek jóvoltából. Rengetegen készítenek live videókat valamilyen szociális média felület felhasználásával, csinálnak játékokat és még legalább ezer különböző zseniális formában igyekeznek szórakoztatni minket, hogyha már karantén (remélem, kedves olvasó, tartod a karantént), akkor már mégse legyen annyira unalmas.

Ezúttal egy kifejezett „programsorozattal”, ha lehet így nevezni, szeretnélek megismertetni titeket. Hogyha már kijátszottad az összes játékodat az xboxodon, ha már megírtad a félévre az összes beadandódat, vagy ha csak egyszerűen szeretnél valami hasznos időtöltést és még a verseket, az irodalmat is szereted, akkor az este kilenckor kezdődő Pingvin Óvoda a számodra ideális program, amely az instagram felületén személyes profilján működik.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Simon Márton (@glicsartzsir) által megosztott bejegyzés,

Először is szeretném bemutatni a videók szülőatyját, az „óvó bácsit”, aki nem más, mint Simon Márton. Ismerős a név? Te is sorban álltál 2013-ban a könyvesboltokban, hogy rátehesd a kezedet a Polaroidok című alkotásra? Igen, ő lenne az. Simon Márton 1984-ben született Kalocsán, 2004 óta publikál verseket, valamint a slam poetry-események egyik jól ismert alakja. A Károli Gáspár Református Egyetem japán szakán végzett műfordítóként. Eddig megjelent kötetei: Dalok a Magas Földszintről (2010), Polaroidok (2013), Rókák esküvője (2018). Eddig minden megjelent kötetét a Jelenkor kiadó juttatta el a közönséghez. Véleményem szerint korunk egyik legmeghatározóbb kortárs költője, aki idén még az irodalom érettségi tételei között is helyet kapott, természetesen nem ok nélkül. Zseniális kötetei lehengerlőek, okosak, és képes megragadni a mai generáció rendkívül illékony figyelmét.

Oké, de mi is az a Pingvin Óvoda, vagy Simon Marci rádió? Minden hétköznap este kilenckor csodálatosabbnál csodálatosabb verseket olvas fel nekünk, illetve mesél az aznap bemutatott költőkről, költőnőkről, munkásságukról, és csak szimplán a nap végén egy nyugodt pontot teremt számunkra, ahol elmélyülhetünk a leginkább magyar, de néhol külföldi irodalom világában. József Attilán át, Petri Györgyön keresztül, egészen Nemes Nagy Ágnesig igyekszik mindenkit bemutatni. Jól felépítetten, gördülékenyen próbál minket megismertetni Tandori Dezső univerzumával, illetve bármit olvas, amit a nagy közönség megkíván (kivéve sajátot, ő úgy gondolja, azt olvas eleget). A Tandori felolvasásra egy pillanatra vissza kell, hogy kanyarodjak. Mint azt az óvó bácsi is elmondta, Tandori teljes munkásságát feltérképezni szinte lehetetlen. Ahogy mondtam is, ő egy egész univerzum, aminek a szeleteit próbáljuk megismerni. Ezért is gondolom azt, hogy Marci erején felül teljesített, mikor egy pár verses kóstolóval nagyjából 200-300 ember számára mutatta be, ki is az a Tandori Dezső és miért érdemes, miért kell őt olvasni.

A jól kiválasztott versek az idő rövidsége ellenére harmonikus egésszé összeállva próbálnak tükrözni egy teljes munkásságot. Még ha ez néhol nem is lehetséges, mint például Tandori esetében, akkor is értékes, az alkotóhoz hű felolvasást hallhatunk. Ezen kívül tartott már online workshoppot szárnyaikat bontogató írópalántáknak, illetve gyakorta és nagy szeretettel ajánl ezen alkalmak során alkotásokat és különböző olvasnivalókat. Itt bárki megtalálja a helyét, az is, aki csak szórakozni szeretne és jó verseket hallgatni, az is, aki kifejezetten érdeklődik az írás iránt. Azonban nem csak Marci olvasott idáig, hanem egy meglepetés keretei között olvasott már nekünk Závada Péter is, szintén a kortárs irodalom meghatározó alakja, színessé téve a négy fal közé szorított kis világunkat.

zavada-peter

Závada Péter

Závada Péter eddig megjelent kötetei: Ahol megszakad (2012), Mész (2015), Roncs szélárnyékban (2017), valamint szeretném még megemlíteni Reflex című drámáját is. Simon Márton egyik legfontosabb gondolata, ami megragadta a figyelmemet az élőzések során, az volt, hogy olvasni kell. Akkor is, ha írni akarsz, főleg akkor, de az olvasás egy kiküszöbölhetetlen pontja az életnek. Pontosan ezért jól meg kell választani, hogy mit is olvasunk és mikor. Az input, ahogy Marci mondaná, megmutatja azt, hogy nagyjából, milyen lesz az output. Tehát az olvasás maga, és nem csak a versek, meghatározzák gondolatainkat, azok minőségét és térlátást adnak egy kicsit erre a világra. Szóval összességében ez az esti versfelolvasás nagyon hasznos, kamatoztatható, egyben szórakoztató és könnyed is.

Ez lett volna az ajánlásom, remélem sokan kedvet kaptatok hozzá, de már az is pozitív, ha a felsorolt költők közül valaki iránt kíváncsiságot sikerült ébresztenem. A program csak korlátozott ideig tart, amíg van lehetőségetek nézzetek utána.

Kiemelt kép forrása: Jelenkor Kiadó
Kép forrás: https://drot.eu

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian