repulni-ma-biztonsagos-egyetemistak-magazinja

Repülni ma biztonságos?

Hozzá vagyunk szokva, hogy a normál körülmények között olyan, mint határ már nem létezik. Akkor megyünk és oda, ahová csak időnk és bankszámlánk engedi. A járványidőszak viszont ezt fenekestül felforgatta. Emlékszem, hogy áprilisban, amikor még le voltak zárva a határok, mindenki azt találgatta, milyen lesz az új „normális”, hogyan alakulnak át az utazási szokások. A légitársaságok napról napra mutatták be az egészség megóvását szolgáló, biztonságos utazásról szóló ötleteiket. Júniusban aztán, ahogy újra megnyíltak az európai határok, mennyire lett más, mint azelőtt? Mi valósult meg az ülések közötti plexilapok és két méteres távolságra való ültetési rendből? A következő cikkben személyes tapasztalataimat olvashatod, mennyire éreztem biztonságban magam a repülések során közvetlen a határ megnyitást követően és most, a nyár vége felé.

Még a legelején

repulni-ma-biztonsagos2-egyetemistak-magazinjaA józan ész azt diktálná, hogy amikor valami új kerül bevezetésre, ráadásul nagy létszámú tömegek esetén, az először még akadozóan vagy teljes káosszal kezdődik, majd szép lassan kialakul az új rend. A repterek esetén én ezt pont fordítva éltem meg. Közvetlenül a határok megnyitásait követően a barcelonai El Prat repülőtéren, ahol a légi forgalom százas nagyságrendű naponta, nagyobb volt a nyugalom, mint valaha. Az induló és érkező gépek mindössze egyetlen egy táblán elfértek, lehetett érezni a fertőtlenítő szagát és hallani a csendet. Sehol nem kellett várakozni, mondhatni, a repülés soha nem volt még ilyen nyugodt. Egyedüli negatívum – a budapesti repülőtérrel egyetemben –, hogy semmilyen orvosi vizsgálat nem valósult meg az ígértek közül. Hiába lehetett mindenhol a több fokú ellenőrzésekről olvasni, a határ megnyitását követő első napokban még csak testhőmérséklet-mérésre sem került sor.

Egy hónap múlva Budapesten

Július elején újabb látogatást tettem a Liszt Ferenc Repülőtéren, ezúttal csupán az úti cél változott. Ez alkalommal a 200E busszal közelítettem meg, amiben kellemesen csalódtam, hiszen viszonylag gyakran, 10-15 percenként járnak, így egyáltalán nem volt tömeg a járatokon. Kissé aggódtam is, hiszen hamarabb értem oda, mint ahogy a csomagfeladás megkezdődött volna, és előzetesen azt olvastam, hogy csak a gép indulása előtt két órával lehet belépni a terminálba. Szerencsémre nem kellett kint várakoznom, hiszen senki nem állt az ajtókban, aki a jegyeket ellenőrizte volna. Így viszont az is megdőlt, miszerint kísérők nem tartózkodhatnak bent, csak az utasok, hiszen ezt senki nem ellenőrizte. Éppen ezért a terminál is sokkal zsúfoltabb volt, mint amire számítottam. Tovább erősítette a “mintha mi sem történt volna” érzésemet, amikor arra lettem figyelmes, hogy az utazók fele nem viselt maszkot, és azok közül, akik viseltek is, nagyrészt az állukon és orruk alatt volt. Ami jobban felháborított, hogy több repülőtéri dolgozó is figyelmen kívül hagyta a repülőtéri maszkviselési kötelezettséget. Továbbá az is elkeserítő volt számomra, hogy mennyire nem jól informált sok dolgozó az aktuális utazási szabályokkal kapcsolatban, nem tudtak válaszolni alapvető kérdésekre sem. A self-checking rendszer, amit pont erre a helyzetre vezettek be, éppen üzemen kívül volt. Pozitívumként viszont ekkorra, már a Liszt Ferenc Repülőtér is fel volt szerelkezve hőfigyelő kamerával, sok adag fertőtlenítővel a terminálok különböző pontjain és a távolságot jelölő matricákkal is. Az épület több része le volt zárva, és az ülőalkalmatosságok is úgy voltak kijelölve, hogy az emberek tarthassák a távolságot.

A repülőtársaságok csinálnak bármit is másképp?

Az óriási beharangozások és előzetes ígérgetések ellenére, ez a kérdés fogalmazódott meg bennem repüléseimet követően. Valójában a jegyárakat tekintve sem éreztem óriási változásokat, körülbelül ugyanannyiba került az utam, mint tavaly ilyenkor normál helyzetben.

A Wizz Air légitársasággal utaztam, ahol teljesen megszokott, hogy a gépek a repülőtér legmesszebb pontjairól indulnak, és jó sokat kell sétálni a boarding gate-ig. Most számomra teljesen érthetetlen módon, busz érkezett értünk, amit – mintha csak normális helyzet lenne –, feltöltöttek utasokkal úgy, hogy egy tűt sem lehetett volna leejteni. Értetlenül álltam a dolog előtt: hogy engedhetik meg a tömött buszt a járvány alatt? Szintén negatív a Wizz Air számlájára, hogy a nagyon ígért elszeparált ültetési rend helyett ugyanúgy idegenek ültek egymás mellett, hiszen a gép 70-80%-a tele volt. Nem akarok szőrszálhasogató lenni, de valójában a minden út utáni alapos fertőtlenítésben is felmerült a kételyem, miután a helyemen valószínűleg az előző utas által otthagyott rágcsálni való morzsáit, a földön mogyoró- és chipsdarabkákat találtam.

Las Barajas–Madrid

repulni-ma-biztonsagos3-egyetemistak-magazinjaHárom órával később a madridi repülőtérre érkeztem meg. Hogy ők mennyire veszik komolyan? Az első dolog a Spanyolországba való belépéshez elrendelt kötelező QR kód felmutatása. Az utazás előtt egy applikáció segítségével egy kérdőívet kell kitölteni, alapadatokkal és az ott tartózkodással kapcsolatos információkkal. Az ebből generált QR kódot kell felmutatni közvetlenül a leszállást követően, de aki esetleg elfelejtette volna vagy nem hallott erről, annak sem kell a következő géppel visszafordulnia, mert a helyszínen is van lehetőség a procedúra elvégzésére. Ezt követik az egészségügyi ellenőrzések, ami után pedig végre átvehetjük bőröndjeinket is, és elhagyhatjuk a repülőteret. Szintén pozitív meglepetésként ért, hogy a dolgozók a szájmaszkon túl plexilapot és kesztyűt is viseltek. A terminálokba csak az utazók jegyfelmutatással léphettek be. Összességében sokkal komolyabban vették az egészségügyi intézkedéseket, mint mi magyarok.

Kisebb nemzeti repülőterek még mindig zárva tartanak, az őszhöz közeledve pedig még szigorúbb intézkedések következhetnek. Erről a három repülőtéri tapasztalat után viszont azt mondhatom, nem éreztem kevésbé biztonságba magam, mint más közösségi területeken. Hiszen itt is a körülöttünk lévő emberektől függ, tőled és tőlem, hogy mi mennyire tartjuk be az egészségügyi óvintézkedéseket.

Ti utaztatok a nyáron? Ha más repülőtéri tapasztalatod van, írd meg bátran hogyan élted át saját utazásaidat a járványhelyzet alatt!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian