eltunes_pecsi_egyetemistak_magazinja

Rejtélyes eltűnések II. – Mi történhetett velük?

Előző írásomban az Amerikában 1998-ban eltűnt, Amy Bradley történetét mutattam be. A világon nap mint nap sok ember tűnik el, akiknek soha nem akadnak a nyomára.

Amikor egy gyermek tűnik el, a szülő minden pillanatban várja, hogy nyíljon az ajtó. Megreccsen a padló, az ember felkel még a legmélyebb álmából is, „hátha hazajött”. Ha megcsörren a telefon, és nem ismerik a telefonszámot, azonnal arra gondolnak, hogy Ő az! – vagy vele kapcsolatban érkezik valami hír. Jelen írásomban két olyan fiatal eltűnését dolgozom fel, amik még a legtapasztaltabb nyomozókon is kifogtak. Ha valakinek nyoma vész, viselkedését, s az eltűnés napját megelőző eseményeket kell vizsgálni.

Brandon Shawson

2008. május 14.-én este egy 19 éves egyetemista, Brandon Shawson kétségbeesetten hívta a szüleit. A fiú balesetet szenvedett autójával, belecsúszott az árokba, Minnesotában. A szülők azonnal útnak indultak, hogy hazahozzák, de mire odaértek, a megjelölt helyre, nem találták ott. Brandon a telefonban megemlítette, hogy látja onnan a város fényeit, s abba az irányba indul el. A hívás közben hirtelen felkiáltott, “- Ó, basszus!” – ez volt az utolsó dolog, amit hallottak tőle. Többször próbálták visszahívni, 45 percig találgatták, merre lehet, majd bejelentették a rejtélyes esetet a rendőrségen. Másnap több száz emberrel és 34 kutyával keresték, de nem találták meg. Később kiderült, hogy az autója húsz mérfölddel messzebb volt, mint ahogyan ő hitte, és a fényekről, amikről beszélt, nem tudták beazonosítani, település nem volt a közelben. Két napig még kicsengett a telefonja, de senki nem vette fel.  Azóta semmi hír róla. A fiú teljesen normálisan viselkedett az eltűnését megelőzően, nem derült ki, hogy mi történhetett vele.

Maura Murray

A fiatal lány 1982. május 4.-én született az amerikai Hanson városában. Katolikus családban nőtt fel, szülei elváltak, rendezett körülmények között élt. Egyetemre járt, mellette dolgozott, egy-két kisebb kihágása volt, élte a fiatalok átlagos életét. 2004. február 9.-én éjfél után Maura a számítógépes térképeken Berkshires, Burlington és Vermont útvonalak után érdeklődött. 13:24-kor felhívta az egyetemen, ahol tanult, az ápolói kar vezetőjét, hogy a családjában haláleset történt, és ezért egy hétig távol lesz. Utóbb kiderült, hogy hozzátartozói közül senki nem tudott halálesetről, de megbetegedésről sem. 15:40-kor 280 dollárt vett ki egy ATM-ből, ahol egyedül volt.

Ez volt az utolsó felvétel róla.
Egy közeli italboltban vásárolt mintegy 40 dollár értékű alkoholt. 19:00-kor egy Woodsville állambeli new hampshire-i lakos egy csattanásra figyelt fel, kinézett az ablakon és látta, hogy egy autó áll az út mentén. Ekkor ért oda egy iskolabusz, amely megállt a bajbajutott autós mellett, és megkérdezte a nőt, hogy segíthet-e. A nő könyörgött neki, hogy ne hívja a rendőrséget, ugyanis – állítása szerint – ő már telefonált az AAA autómentős cégnek, akik később cáfolták, hogy bármilyen hívás érkezett volna arról a környékről. A buszvezető is furcsállta a helyzetet, hívta a rendőrséget, hisz tudta, hogy mobilszolgáltatás azon a helyen nem érhető el. 19:46-kor a rendőrség már a helyszínen volt, de a lányt nem találták.

A jelentés szerint az autó bal oldala sérült, a lámpa és a hűtő is megrongálódott, ezért használhatatlanná vált a jármű. Valamikor 20:00 és 20:30 között lejjebb az úton láttak egy sétáló lányt, de ezt az információt hónapokkal később közölték a rendőrökkel. Eközben a buszvezető és a rendőrök átfésülték a helyszínt nagyobb távolságban is, de a keresés sikertelen volt. Másnap estétől nyilvánították hivatalosan is eltűntnek, hiszen a felnőtt embernek ’joga van eltűnni’, így 24 óra elteltével kezdhetik meg a keresést. Február 12.-én a rendőrség közleményt adott ki, miszerint Maura valószínűleg öngyilkos lett, és ezt alkoholos befolyásoltság alatt tette. A család erősen kételkedett ebben, hisz nincs holttest, és sose voltak ilyen gondolatai a lánynak, valamint oka sem volt rá, nem volt a családban tragédia, vagy konfliktus. Ezután folyamatosan járták a környéket nyomok után kutatva, eredménytelenül.
2006-ban a helyszíntől nem messze körülbelül két kilométerre, egy háznál nyomokra bukkantak, mintha elástak volna valamit, azonban ez bebizonyosodott, hogy nem a hölgy teste. Több évnyi kutató munka mind hiábavalónak bizonyult, hiszen senki nem tudott hasznos információval szolgálni.
A mai napig emészti a Murray családot, miért indult útnak a lányuk egy ismeretlen helyre, anélkül, hogy szólt volna. Az öngyilkosságot teljes mértékben elvetik. 16 év elteltével nincs hír arról, hogy mi történhetett Maurával, az is lehet, hogy sosem fogja a család megtudni.

Remélem, a fent említett családok egyszer megtalálják a megnyugvást és legalább meg tudják mi történt családtagjukkal.

likeheartlaughterwowsadangry
Rónai Blanka

Sziasztok. Rónai Blanka vagyok,a Média Iuris kreatív szerkesztője.
Szeretek új dolgokat megismerni, ha egy téma felkelti az érdeklődésemet, azzal kapcsolatban mindent felderítek.
A közéleti, illetve a fiatalokat érintő események, problémák, valamint szakmai tevékenységek, szociális és közösségépítő témák amikkel szívesen foglalkozom.
Szeretnék több interjút készíteni az engem érdeklő témákban, kiváncsi vagyok mások látásmódjára.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian