arab-ejszakak-pecsi-egyetemistak-magazinja

PTE és a JESZ

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

1996-ban megalakult Janus Egyetemi Színház a mai napig is aktív társulat, ahol jobbnál jobb darabokat rendeznek. A társulatnak 97-óta azonban a Pécsi Tudományegyetem ad helyet a színdarabok játszására, igaz némi megszakítással. A Zsolnay Kulturális negyed 2011-es átadása óta a Művészeti kar mellett állandó színházat kaptak a színészek, akik itt próbálnak nap mint nap és adnak elő. A színházkedvelők sajnálatára a pandémia miatt rengeteg előadást elhalasztottak, ugyanis sok darab még maszk hordásával sem volt megtartható. Itt a JESZ-ben elkezdődött az évad, és nem csak a nézőteret és a színpadot is járványügyileg biztosították.

Az arab éjszakák

A színdarab amelyik egy panel tömböt mutat be, és több emeleten játszódik a sztori, mindez körülbelül 8 méteren és 5 szereplővel. A darab alap koncepciója a mindennapi élet a panelházakban. A rossz lift, az állandóan basáskodó házmester a döglesztő meleg. Sosem éltem panelban, de szinte minden ismerősöm ilyen környezetből ugyan ezeket mondja. A teljes darab a mindennapokat bemutató polgári életen kívül rengeteg eufórikus képet is tartalmaz. Amíg van egy szál ami a bosszantó elemeket mutatja be, mint a beragadó lift vagy a házon kívül ragadás, addig egy másik szál elrepít minket két álomvilágba, melyekből felébredve a valóság és az álom teljesen összefonódik. Az utolsó cselekményszál pedig egy másik panel lakóját reprezentálja, aki egy kissé tesze-tosza férfi egy különös világban. Míg az elején egy sima lakos, a darab végére egy konyakosüveg lakójává vált. Ez az üveg Franziska alkoholját tartalmazza, amit előszeretettel kóstolgat. A story főszereplője a gyakran feledékeny és alkohol kedvelő lány, aki a bonyodalmat okozza. A főhősnő a darab első részében szinte csak alszik. Álmában egy herceg háremének tagja, míg a való életben Fatima nevű lakótársával él. Fatima szerelme egy másik panel lakója, aki mit sem sejtve a liftből kiszabadulva kedvese szobájába érve csak a lenge ruhás Franziskát találja, aki álmából felriadva a hárem nélkül aggódva kér segítséget Kaliltól, Fatima párjától. Fatima pont itt lép be újra a képbe, és itt kezdett el igazán pörögni a történet. Míg Kalil menekült a vérszemet kapott barátnőtől addig Franziska elkezdett agyalni, hogy mégis kikkel találkozott és nem értette, hogy egy álomvilágban volt az elmúlt pár percben. Eközben bepillantást nyerünk a gondnok álomvilágába, ahol felbukkant a régi szerelem a mindennapos rossz gondolatok és a magány miatt kialakuló gyenge depresszió. Az egész jelenet mintha több szereplős lett volna, mégis mindent a gondnok mutatott be, köztünk a feleséggel folytatott dialógust is.

Véleményem

A színészgárda egytől egyig nagyszerűt alakított, és mindenki nagy erőbefektetéssel játszott. A feledékeny Franziskát Balog Zita Mária alakította, aki számomra a stáb fénypontja. A gondnok szerepét György Zoltán Dávid játszotta és az álomvilág jelenetével engem teljesen levett a lábamról. Kalilt, a liftben ragadt szerelmest, Czéh Dániel játszotta, aki gitárjával nagyszerűen festette alá az egész képvilágot. Fatimát, Hollósi Orsolya alakította, és a konyaklakó szerepében Nagy Henrik volt jelen. Sok színdarabot láttam már, viszont az Arab éjszakák számomra az év meglepetése volt, mind story vonalon mind színjátékban is. A közönséget hallgatva a darab végén elég megosztóan vélekedtek. Ehhez szerintem sokat hozzátett az, hogy maszkban kellett végig ülni a teljes színdarabot.)  Aki szeret színházba járni, annak csak ajánlani merem az Arab éjszakákat, ugyanis a profi csapat egy nagyszerű darabot fog bemutatni.

Kép forrása: pécsma.hu(Csortos Balázs)

likeheartlaughterwowsadangry
Pécsi Egyetemisták Magazinja
Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian