prezentacios-technikak_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Prezentációs technikák és trükkök

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0

Miért van az, hogy önmagukban az adatok, tények prezentálása nem fogja meg a közönség figyelmét? Miért van szükség az érzelmek bevonására egy konferencián vagy egy üzleti prezentáción is? Hogyan lehet már pár egyszerű trükkel is felpezsdíteni az előadásodat? A következő cikkben ezekre a kérdésekre kaphattok választ.

A hétköznapi élet során igen gyakran szembesül mindenki azzal a problémával, hogy valamilyen témával kapcsolatban, kisebb-nagyobb közönség előtt prezentálnia kell. Jobb esetben (habár kinek mi számít jobbnak) van hozzá segítőtársunk is, ám előfordulhat, hogy teljesen egyedül, csupán az általunk készített vagy felhasznált segédanyag társaságában kell kiállnunk. Egy jó előadó önmagában is sokat ad, de ha az előadáshoz szép, letisztult, modern prezentáció is társul, az élmény garantált, és üzeneteink is mélyebb nyomot hagynak hallgatóságunkban.

A prezentációs programok közül az alább felsoroltak a legsokszínűbbek és a legfelhasználóbarátabbak:

  • Google Diák
  • PowerPoint
  • Prezi
  • Canva
  • vizuális kiegészítésre pedig még: Infogram, Piktochart

prezentacios-technikak1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJASzínek: egy diasor készítésekor mindig törekedjünk a színharmóniára. Ehhez nem kell grafikusnak lenni, csupán annyi a lényeg, hogy a képen látható színek alapvetően passzoljanak egymáshoz. Ebben segítségünkre lesznek az egyes programok beépített tervezőeszközei is, pl. PowerPointban a Témák vagy a Tervezés funkció.

Képek: mindig olyan képeket válasszunk, ami passzol az adott témához, és hozzákapcsolja a közönség asszociációját az üzenethez. Hagyjuk a képeket mesélni! A képen legyen egy fókuszált eseménypont, de maradjon hely, ahova lehet szöveget tenni. Ha nincs, akkor azt „zajos” képnek hívjuk. Persze tehetjük háttérbe vagy filterezhetjük is.

Animáció: az animálás látványosabbá és izgalmasabbá teszi az előadást. Az egyszerű beúsztatástól az elforduláson, a beesésen át a legkülönfélébb speciális megjelenítésekig igen sokféle módszer valósítható meg, ezeket ráadásul hanghatások is kísérhetik. Ugyanakkor vigyázz, ne ess túlzásba, ne ezek képezzék prezentációd szerves részét!

Az előadás verbális részére térve pedig a következő tanácsokkal szolgálhatok:

Létesíts szemkontaktust! Százfős vagy még nagyobb hallgatóság esetén persze ez nem egyenként értendő, de segíthet, ha néhány (akár előre) kiválasztott személyre ránézel, esetleg rámosolyogsz prezentálás közben. Ha már csak egy ember is visszamosolyog, hidd el, az is önbizalomlöketet ad!

Beszélj lassan! Ha az ember ideges, nem csak a szívverése lesz szaporább, a szavak is hajlamosak gyorsabban elhagyni a száját. Figyelj oda, hogy ne hadarj, mert úgy jelentősen csökken a szavaid érthetősége: inkább lassíts egy kicsit, még ha úgy is tűnik, hogy túlságosan lassú lett a tempó.

Remélem, a fenti tanácsok tudtak segíteni a prezentálásra való felkészülésben. Lényeg a lényeg: törekedj minél több információ átadására, függetlenül a közönség reakcióitól és a prezentáció kivitelezésétől!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian