valentina_szerb_lany_kollegium_koronavirus

“Összeestem és pánikrohamot kaptam!” – Egy pozitív teszt után hazaküldték a szerb, elsőéves hallgatót Szegedről!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A tegnapi nap folyamán látott napvilágot a magyar-szerb kettős állampolgár, J. Valentina videója a TikTok közösségi oldalon, melyet a cikkben mi is közlünk.Valentina a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző karán közösségszervezés szakra nyert felvételt az idei évben. Az SZTE Öthalmi Diáklakások kollégiumába 2020.08.28. (Pénteken) költözött be. Ezt követően tesztelték, melyről másnap kiderült, hogy pozitív lett. Ezt követően a kollégiumból egy teszt alapján azonnali hatállyal elküldték a lányt.

A közösségi platformra, a TikTok-ra feltett videóban a fiatal, Szerbiából származó lány azt állítja, hogy az egyetem, melyre két év után sikerült felvételt nyernie megcsináltatott vele egy PCR tesztet, mely pozitív lett és egyből egy teszt után hazaküldték a kollégiumból, ahová előtte pár napja költözhetett be.

 

Megkerestük a lányt, aki az alábbi történetet mesélte el nekünk:

Az egész ott kezdődött, hogy egy hete naponta több e-mailt kaptunk különböző információkkal a felköltözéssel kapcsolatban. Sokan jártunk úgy, hogy egyik nap kaptuk az e-mailt, hogy másnap vagy harmadnap költözni kell. Muszáj. Muszáj, mert ha nem költözünk fel csütörtökön nem lesz hely a kollégiumban. Muszáj, mert nem lesz ingyenes a teszt. Sokan írtak e-mailt, hogy képtelenek megoldani az oda utat és nem tudnak felköltözni csütörtökön, nekik az lett mondva, hogy később nem lehet. Mi beszéltünk az igazgatóval, azt mondta rendben fogadnak pénteken, mert információ hiányában és összezavarodottságomban teljesen azt hittem, hogy pénteken kell felköltözni. Pénteken felköltöztem Szegedre, rögtön megcsinálták a tesztet, azt mondtak hétfőn lesz eredmény mindenkinek. Állítólag én voltam az egyetlen, aki pénteken jött. Azt az információt kaptam, hogy az első teszt után mindenki elhagyhatja a karantén kollégiumot és beköltözhet a sajátjába. Szombaton kopogtattak az ajtómon kinyitottam, és közölték velem, hogy pozitív lett a tesztem. A hír hallatán összeestem, majd pánikrohamot kaptam. Felhívtak az egészségügyből, hogy igen pozitív a teszt és azonnal haza kell mennem. Nem értettem miért, mikor azért vannak karantén kollégiumok, illetve van külön kollégium ahova a “fertőzötteket” teszik. Azt sajnálom csak, hogy akkor nem voltam abban a lelki állapotban, hogy feltegyem nekik azokat a kérdéseket, amiket megfogalmaztam az e-mailemben.

Rengeteg kérdés van bennem és a válaszok homályosak. A határon karantént nem kaptam, azt sem tudják, hogy “beteg” vagyok. Miután megosztottam a történetet írtak sokan, akik hasonlóan jártak. Például, volt aki nem tudta, hogy a teszt ingyenes-e , ezért privátban megcsináltatta. Negatív lett. Később jöttek az egyetemtől tesztelni őt, az a teszt pozitív lett.

Miért mondták nekem, hogy a teszt 100%-os, amikor az egész világ orvosai azt hajtják, hogy ez nem igaz. Apróbb gyulladásokra is reagál a teszt. Nekem a fogam 2 hete be van gyulladva, lehet ez a baj… Körülöttem senki nem beteg. Azt hozzáteszem, hogy akármennyire nem hiszek ebben, az előírásokat (maszk, fertőtlenítés) mindig betartottam. Hogyha ilyen gyorsan megvan a teszt eredménye ( egy nap alatt) akkor miért nem költözhettünk fel később, hogy ne kelljen egyik napról a másikra elszakadni a családtól.

Azt még hozzátenném, hogy egy barátnőm privátul csinált tesztet negatív lett, amit a koleszban csináltak pozitív és hazaküldték. A privátot megkapta kézbe, a koleszos teszt eredményét nem. Valamint, érdekelne, hogy ha nekem azt mondták, hogy egy teszt is elég, mert 100%-osan biztos, akkor Szerbiából miért kell két tesztet vinnem?– közölte az Egyetemisták Magazinjával Valentina.

A magyar-szerb lány azóta otthon van Szerbiában és várja az otthoni két teszt eredményességét, hogy vissza tudjon költözni Szegedre és elkezdhesse az egyetemi éveit itt, Magyarországon. A csavar a történetben, hogy 2020. szeptember 1-je után csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogják elfogadni, nem magyar állampolgárok részéről a beutazáshoz.

Vasárnap délután megjelent Magyar Közlöny részletezi a Magyarországra belépés szabályozását. Kimondja például, hogy a rendőrök azoknak adhatnak felmentést a belépési tilalom alól, akik Magyarországon diákok, tehát itt folytatják tanulmányaikat.

Megkeresésünkre a Szegedi Tudományegyetem Sajtó osztálya az alábbi információkat juttatta el a mai napon (2020.09.02.) szerkesztőségünkhöz:

 

“A Szegedi Tudományegyetemen a hatályos előírások alapján kialakított, izolált tartózkodást lehetővé tevő szobákkal bíró karantén-kollégiumok elsősorban azt a célt szolgálják, hogy a hallgatóknak szálláshelyet biztosítsanak a karantén-kötelezettség idejére, vagyis a két negatív teszteredmény elkészültéig legyen hol lakniuk. A kollégiumokra vonatkozó intézkedések célja a járványügyi kockázat csökkentése, és a beköltöző hallgatók egészségének megóvása. Amennyiben elkerülhető, a pozitív teszt-eredményű hallgatókat nem a karantén-kollégiumban szállásoljuk el, hiszen amennyiben erre mód van (pl. a szülő el tud jönni gyermekéért, azaz biztosított a hazajutás), célszerűbb ha otthonában tölti  a karantén-időszakot. Amennyiben a hallgató nem tud hazajutni, az Egyetem biztosítja az elhelyezését, ha pedig a tünetek súlyosak, minden pozitív eset klinikai felvételt nyer.

Az említett esetben, amint kiderült a pozitív teszteredmény, azonnal értesítettük a hallgatót,  felvettük a kapcsolatot a szüleivel, akik eljöttek érte, és előírás szerint értesítettük a Nemzeti Népegészségügyi Központot.

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian