pecsibolcsesz-btk-golyatabor

Nem kell aggódnunk, hiszen a PécsiBölcsész gólyatábor évről évre telt házas! – Interjú Glázer Bálinttal

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A korlátozások feloldását követően számos esemény, fesztivál időpontja sorra jut tudomásunkra, mely közül nem maradhat ki a gólyatábor sem. A nyár közeledtével számos kérdés felvetődhet a jövendőbeli gólyákban a BTK-s gólyatábort illetően, mellyel
kapcsolatban Glázer Bálinthoz, a PTE BTK HÖK elnökéhez fordultam a részletekért.

Normál helyzetben mikor szoktak elkezdődni a gólyatábor előkészületei?

Glazer-Balint-pteGlázer Bálint: A tábor előkészületei a naptári év kezdetével párhuzamosan indul. Az első egy két hónap leginkább ötleteléssel telik, ilyenkor intenzív munka még nem folyik. Április valójában az az időszak, amikor aktívan nekiállunk a szervezési munkálatoknak. Ilyenkor keressük meg a fellépőket, a szolgáltatókat, egyeztetjük a szállás részleteit, illetve ami a legfontosabb, a PécsiBölcsész magazin csapata elkészíti a magazin gólyaszámát, illetve megtervezi az adott év gólyatábori arculatát (pólógrafika, karszalag, Facebook cover).

Mi a menete a felkészülési folyamatnak?

Glázer Bálint: Ha az előbb említett technikai részletek tisztázódnak, a csapat összeállítása következik. Mint ahogy a hallgatói önkormányzatban, így tábori szervezőcsapatban is nagy a fluktuáció. Ennek az oka vagy az, hogy adott csapattag befejezi tanulmányait, vagy állandó munkahelyük van a nyáron, vagy egész egyszerűen tagja marad a csapatnak, csak más szerepkörben. Ha kész a csapat -ami nagyjából 10-15 tagú operatív egységet jelent- a senior-válogatók következnek, majd a részegységek vezetői a saját csapatukat is összeállítják (infópult, hallgatói szeku). Itt nagyjából időrendben júniusnál tartunk. A hátralévő két hónap feladata, hogy mindet részletre odafigyeljünk, annak érdekében, hogy a tábor tökéletes minőségben induljon. A tábor előtti héten az infópult csapat a gólyák névre szóló passzait elkészíti, szortírozza évfolyamok szerint. Ideális esetben a tábor megelőző három-négy nap teljes nyugalomban zajlik. Leszámítva persze a rengeteg izgalmat, hogy minden jól alakuljon és a gólyák felejthetetlen emlékekkel gazdagodjanak.

Milyen változásokat okozott a járvány a táborra való felkészülésben?           

Glázer Bálint: Az eddigieket szerencsére nem befolyásolta. A munkálatok teljes gőzzel folytak annak tudatában, hogy nincs garancia arra, hogy meg tudjuk szervezni a tábort, persze bízunk a legjobbakban.

A senior-válogató ilyenkor szokott zajlani, most hogyan oldjátok meg?

Glázer Bálint: Szándékosan használtam az imént az „eddig nem érintette” szavakat. A senior-válogatót sajnos befolyásolja a jelenlegi helyzet. Minden évben 40-60 hallgató szokott jelentkezni a válogatóra. A jelentkezők közül 20-22-en lesznek seniorok, de azoknak, akik az adott évben nem kerülnek a senior csapatba is igyekszünk lehetőséget biztosítani, hogy részt vegyenek a gólyatáborban infópultosként, a hallgatói szeku tagjaként. A válogató két részből áll. Egy beszélgetésből, melyen a főseniorok és a szervezői csapat egy része vesz részt, illetve egy tréningből, melyet évek óta az Improvokál társulat két tagja, Hosszú Norbi és Kovács Fanni vezényel. A személyes beszélgetés az idei évben online keretek közt valósul majd meg, míg a válogató tréning része az idei évben sajnos elmarad. Mivel rendkívül figyelünk arra, hogy szervezett, kompetens, dolgukat szívvel-lélekkel végző, a gólyákra nagy figyelmet fordító seniorokat válasszunk, ez a jelenlegi vírushelyzet okoz majd némi nehézséget, de a csapat felkészült és bízunk abban, hogy az egy, illetve kétnapos senior tréning keretében be tudjuk hozni a lemaradást.

A senior tréning folyamatát hogyan befolyásolta a vírusos időszak?   

Glázer Bálint: A tréning ahogy említettem két fázisból áll. Az egynapos tréning egy héttel a válogató után szokott megtörténni, a kétnapos júliusban. Két forgatókönyvünk is van attól függően, hogy az országos vírushelyzet hogyan alakul. Az egyik lehetőség, hogy az egynapos tréninget későbbi időpontban szervezzük meg és értelemszerűen tolunk a kétnaposon is. A másik opció, hogy összevonjuk a kettőt és háromnapos tréninget tartunk majd. Persze mindent lépésről lépésre, előbb álljon össze a senior csapat.

Mivel szinte minden fesztivál időpontja augusztus végére csúszott, így milyen kilátások vannak a gólyatábor időpontját illetően?

Glázer Bálint: Figyelemmel követjük a fesztiválok időpontjait, de nem aggaszt minket a helyzet tulajdonképpen. A táborunk időpontja augusztus 18-22. közt valósul majd meg, ha minden jól alakul. Ez az időpont évről évre ugyanaz, mint ahogy a Strand fesztiválé sem változik Zamárdiban, így hozzászoktunk már ahhoz, hogy van velünk fesztivál egy időben. Szerencsére az elmúlt évek tapasztalatai is azok, hogy nem kell aggódnunk, hiszen a PécsiBölcsész gólyatábor évről évre telt házas. Tavaly 21 óra kellett ahhoz, hogy lezárjon a regisztrációs felületünk, szóval az idei évben is bizakodóak vagyunk.

Milyen változások várhatók a gólyatábor menetével kapcsolatban?

Glázer Bálint: Ezt nehéz előre megmondani. Jóslatokba nem bocsátkoznék, ha úgy alakul, hogy szabad jelzést kapunk a gólyatábor megszervezését illetően bízom benne, hogy a tábor menetét alapjaiban nem fogja befolyásolni a jelenlegi helyzet, és minden a megszokott kerékvágásban, a lehető legjobb hangulatban zajlik majd.

 

 

Kiemelt kép forrása: pécsibölcsész facebook oldal

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian