orszagos-allategeszsegugyi-verseny-egyetemistak-magazinja

IV. Országos Állategészségügyi Verseny

Mi a véleményed?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Állategészségügyi Verseny az Állatorvostudományi Egyetem szervezésében. Ezt a versenyt olyan középiskolás diákok számára szervezik, akiket érdekel a természettudomány, az állatorvoslás, az orvoslás, szeretik a természetet, vagy csak szeretnék kipróbálni magukat egy számukra ismeretlen terepen. A verseny nagy része online folyik, így szerencsére a vírus sem állhat a megmérettetés útjába. A következőkben a két főszervezővel, Hrutka Ivett-tel és Zsótér Nikolett-tel készült interjúmat olvashatjátok.

Először is nagyon köszönöm lányok, hogy elfogadtátok a megkeresésemet. Meséljetek kérlek egy kicsit, miről szól a verseny?

orszagos-allategeszsegugyi-verseny-zsoter-niki-egyetemistak-magazinjaNiki: Mi köszönjük, hogy érdekesnek találtál minket és mesélhetünk a versenyről! Az Országos Állategészségügyi Versenyt állatorvostan-hallgatók álmodták meg évekkel ezelőtt azért, hogy bemutassák a szakmánk iránt érdeklődő diákok számára, milyen sokszínű és lehetőségekkel teli az a hivatás, amit választanak. Sok olyan területet ismerhetnek meg a feladatokon keresztül, mint pl. az élelmiszerhigiénia vagy a járványtan, amivel ritkán találkoznak az egyetemi tanulmányaik előtt, mégis az állatorvoslás szerves részei. A verseny feladatai alapvetően állatorvosi szemmel közelítik meg a biológiát, de azok is élvezték és sokat tanultak belőle az elmúlt években, akik a humán orvoslás, más egészségtudományok, vagy csak simán a biológia különböző területei iránt érdeklődnek.

 

orszagos-allategeszsegugyi-verseny-hrutka-ivett-egyetemistak-magazinjaIvett: Így van, de amellett, hogy szeretnénk a szakma kevésbé ismertebb területeit bemutatni a középiskolásoknak, célunk az is, hogy élvezettel töltsék ki a különböző fordulókat, illetve a döntő programját is igyekszünk úgy összerakni, hogy a lehető legközelebb hozzuk a tíz legjobb csapatot az igazi terepen történő munkához.

 

 

 

 

Kiknek ajánljátok?

Ivett: Az elsődleges célcsoportunk azok a középiskolás diákok, akik valamilyen módon érdeklődnek az állatorvoslás iránt. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy már középiskolásként állatorvos mellett tudjon tevékenykedni, és lássa, hogy valójában nem csak arról szól egy állatorvos napi 8 órája, hogy kiskutyát meg kiscicát simogat. Természetesen olyan diákok jelentkezését is szívesen fogadjuk, akiket a természet-tudományok esetleg az orvoslás érdekel, vagy csak egyszerűen szereti az állatokat, a természetet. A 11. és 12. évfolyamosok könnyebben tudják venni az akadályokat, de arra is volt példa, hogy az előző szezonban egy tizedikes csapat jutott a döntőbe.

Niki: Sok olyan pozitív visszajelzést is kaptunk, amiben azt emelték ki a diákok, hogy olyan témákban bővítették a tudásukat, amiknek maguktól nem olvastak volna utána. Az előző verseny során pl. ilyen volt a mikroműanyagok által okozott környezetszennyezés vagy a zero waste mozgalom is, próbáltuk felhívni a figyelmet a környezetszennyezés jelentőségére és alternatívákat mutatni ennek a csökkentésére. Tényleg rengeteg féle témával foglalkozunk, ami érinti a kémiát, fizikát, egyéb természettudományokat is, mind tudjuk, hogy ezek egy „nagy egész” részei, szorosan nem is tudjuk őket egymástól szétválasztani. Így bárkinek ajánljuk, aki érdeklődik ezek iránt.

orszagos-allategeszsegugyi-verseny5-egyetemistak-magazinjaMiért tartjátok fontosnak, hogy évről-évre megrendezésre kerüljön?

Niki: Alapvetően azért, hogy minden érdeklődő diák részt vehessen rajta. Amikor én készültem az egyetemi felvételire, még nem létezett ez a verseny, de így utólag belegondolva egészen biztos, hogy szívesen részt vettem volna rajta. Egyrészt nagyon jó lehetőség a hozzánk felvételizőknek a döntőbe jutáskor az, hogy lehetőségük nyílik az Egyetem kapuin belülre kerülni. Másrészt pedig azoknak is, akik nem állatorvosok szeretnének lenni, de nyitottak mindenre, ami a biológiával és az élőlényekkel kapcsolatos, szerintem vissza nem térő alkalom a feladatokkal megszerezhető tudást megszerezni, vagy olyan dolgokat kipróbálni a döntőben, amire egy „civil” embernek nincs lehetősége. Pl. az idei döntő során több olyan diák próbálta ki a szarvasmarhák rektális vizsgálatát csupán azzal az élményszerzési céllal, hogy életük során nem valószínű, hogy lesz alkalmuk ilyet csinálni, de hasonló élmény lehet egy állatboncolást is végig nézni.

Ivett: Természetesen az állatorvosi témák mellett terítékre kerülnek aktuális, a világot érintő problémák, melyeken keresztül ismereteiket is bővíteni tudják. De a döntőbe jutottak közül voltak olyanok, akik utólag megbánták, hogy nem jelentkeztek korábban, mert teljesen megtetszett nekik az állatorvosi vonal, viszont mire a végső megmérettetésre sor került, addigra lezárult a felsőoktatási jelentkezés.

orszagos-allategeszsegugyi-verseny3-egyetemistak-magazinjaMit érdemes tudni a jelentkezéskor?

Niki: 3 fős csapatok jelentkezését várjuk 9-12. osztályos középiskolások közül. Nincs megkötve, hogy egy évfolyamba kell járniuk, a csapatalkotás minden formáját támogatjuk. Alapvetően a 11-12. évfolyamos diákokhoz szólunk, de nem szeretnénk elvenni a lehetőséget a 9-10. osztály képviselőitől sem, viszont nekik valószínűleg több tanári iránymutatásra, segítségre lesz szükségük a feladatok megoldásához. Fontos, hogy csapatban kell majd dolgozniuk, csak akkor tudják időben és olyan minőségben megoldani az online fordulók feladatait, hogy esélyük legyen bejutni a döntőbe.

Ivett: Azért próbálunk elegendő időt adni a feladatlapok kitöltéséhez, de fontos a jó időbeosztás és a csapatmunka. A feladatok többsége hosszasabb kutatómunkát igényel, így határozottan nem elegendő az utolsó félnapban neki ülni.

Mennyire befolyásolja a vírus a versenyt?

Ivett: Egyelőre nem érzékeljük, hogy bármilyen változás is érintené a versenyt, mivel az előzetes fordulók és a jelentkezés a versenyre teljes mértékben interneten keresztül történik. A harmadik verseny végén a döntőt is pont meg tudtuk tartani bármilyen korlátozás nélkül, szóval a nagy kérdés az, hogy jövő márciusig hogyan alakul a járványhelyzet és ez mennyiben érint minket.

Niki: Nagyon reméljük és bízunk benne, hogy jövő márciusban lehetőségünk lesz személyesen, a hagyományos módon megtartani a döntőt, és mindenkit vendégül láthatunk az egyetemünkön.

Ha valaki eljut a döntőbe, ott mire számíthat?

Ivett: Egyértelműen élete egyik legmozgalmasabb és élményekkel teli hétvégéjére. A pénteki napon általában az egyetem üllői Lógyógyászati Tanszékére és a Tangazdaságába szervezünk programokat, valamint az idei évben a veresegyházi Medveotthonban töltöttük a délelőttöt. Szombaton a budapesti campuson különböző szakterületekkel ismerkedtek meg a versenyzők, mint pl. az anatómia, a biokémia, az élelmiszer-higiénia, a labordiagnosztika stb. A zárónapon feladatok és kvízek eredménye döntötte el a végső eredményt. Természetesen a kemény munka és tanulás közben próbáltunk a hangulatra és a szórakozásra is ügyelni, így esténként ismerkedős- és társasjátékokkal ütöttük el az időt.

Niki: Azt mondtuk az előző verseny döntőseinek, hogy ha már kemény munkával eljutottak oda, hogy bejutottak majdnem kétszáz csapat közül a legjobb tízbe, akkor éppen eleget dolgoztak, ideje ezt kiélvezni is. Természetesen kapnak ajándékokat a nyertes csapatok, de a döntő programjait már egyfajta jutalomnak szánjuk a fordulók során tanúsított kitartásukért. Na meg persze szeretnénk nekik minél több élményt adni, elvinni őket minél több helyre, ezt várjuk mi is már a szervezés kezdetétől fogva. A döntőn nem szoktunk újat kérdezni tőlük, a feladatok során megszerzett tudást kérjük tőlük, így oda külön már nem kell felkészülniük.

orszagos-allategeszsegugyi-verseny1-egyetemistak-magazinjaMi a kedvenc emléketek az elmúlt évekből?

Niki: Egyértelműen a döntő! Az a 3 márciusi nap a jutalom a szervezők számára is, nem csak a 10 legjobb eredményt elérő csapatnak. Szívmelengető azt látni, ahogy a szervezésünk „meghozza a gyümölcsét”, és az ország minden pontjáról érkező diákoknak életre szóló élményeket adhatunk. Ezek mellett az egyik kedvenc emlékem pedig az, amikor pár héttel ezelőtt láttam egy Instagram posztot arról, ahogy két döntős csapatunk diákjai összebarátkoztak egymással és tőlünk függetlenül elmentek együtt pizzázni. Ezek után bátran mondhatjuk, hogy ezen a versenyen barátságokat is lehet kötni!

Ivett: Én is a döntőre szavazok. Azon szerencsések közé tartozom, akik az idei újításban, a mentorprogramban részt vehettek. Ennek az a lényege, hogy a csapatok a szombati napra kaptak egy szervezőt maguk mellé, akik segítettek nekik eligazodni az egyetemen, illetve jó tanácsokkal, tapasztalatokkal láthatták el őket. Egyértelműen nekem ez adta a legtöbbet az összes program közül. Határozottan ez a jutalom mindannyiunknak azért a sok munkáért, amit az előző fél évben befektettünk, mind mi szervezők, mind a versenyzők.

Mit üzennétek annak, aki érdeklődik, de fél belevágni?

Ivett: Mindenképpen azt javasolnám, hogy vágjanak bele! Mivel a verseny teljesmértékben térítésmentes, veszíteni nem tudnak vele. Ha valamelyik forduló túl nehéz, esetleg nem jut rá idő befejezni, nem von maga után semmilyen következményt, de ha valaki jól teljesít, és bekerül a döntőbe, az egyértelműen nagyon meghatározó élmény lesz életük hátralevő részében.

Niki: Azt, hogy legyenek részesei velünk együtt egy igazi állati kalandnak! Neked pedig még egyszer köszönjük az interjút!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian