nyomtalanul-sorozatajanlo-egyetmesitak-magazinja

Sorozatajánló – Without a Trace

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Első ajánlómban egy krimisorozatot, az NCIS-t mutattam be nektek. Most az ebbe a műfajba tartozó Nyomtalanul című sorozatot ismertetem meg veletek. Fontos először is kiemelni, hogy az azonos címen futó filmtől különbözik, nem ugyanaz a szereplőgárda játszik benne, valamint a történet is teljesen más. Angol nevén Without a Trace, egy tengerentúli krimisorozat, ami Amerikában a CBS csatornán futott 2002 és 2009 között, nálunk 2005-ben kezdték meg az első évad vetítését, amit a mai napig láthatunk a legnagyobb magyar TV csatornákon.

Szereplők

A történet öt, később hat FBI ügynökről szól, akik az FBI New York-i irodájának eltűnési részlegében dolgoznak, ahol különböző emberek köddé válásának körülményeit vizsgálják ki. A csoportot Jack Malone irányítja. A csapat tagjai közt szerepel Samantha Spade, a szőke nő, aki rendkívül okos, s kiváló átlátó képességével és bájával hamar kifaggatja a tanúkat. Jack helyettese, Vivian Johnson, egy gyermekes családanya, akinek tapasztalata miatt könnyen megtalálja a közös hangot az emberekkel, később szív-problémái is lesznek, de ez nem állítja meg munkájában. A lányok mellett természetesen férfiak is segítik a munkát, Danny Taylor, Martin Fitzgerald, akik az évadok alatt riválisból barátok lesznek. A szépfiúknak kevés nő tud ellenállni, ezek mellett logikus gondolkodással rendelkeznek, ami egy nyomozónak előnyére válik. Később csatlakozik hozzájuk Elena Delgado ügynök, aki válófélben van és szintén egy gyermek édesanyja.

nyomtalanul-sorozatajanlo2-egyetmesitak-magazinjaTörténet

Az egyes epizódok egy-egy személy eltűnése körül forognak, az ügynököknek az idő a legnagyobb ellenség, mindig versenyt futnak az idővel, hiszen a tapasztalatok szerint, ha valaki nem kerül elő 48 órán belül, akkor a túlélési esélyei rohamosan csökkennek. Az esetek összetettek, olykor furcsák, szomorúak, tragikusak, elgondolkodtatóak és a magánéleti titkok sem maradnak ki a sorozatból, beleértve a főszereplőkéit is. Elárulom, hogy több főszereplő között gyengéd szál alakul ki, aminek nem szabadna a munka rovására menni. A nyomozók, a tanúk és hozzátartozók gondos kikérdezése segítségével próbálják rekonstruálni az eltűnések áldozatainak utolsó napjait, valamint eltűnésükhöz vezető útját sokszor ezeknek a beszélgetésnek köszönhetően találják meg az eltűnt személyt, személyeket. Annyit elárulok, hogy az esetek nagy részében előkerülnek a keresett személyek, ugyanakkor előfordul az is, hogy kifutottak az időből, valamint az eltűnt személyből áldozat lett. Ezek a részek lelkileg megterhelőek tudnak lenni, ha a néző empatikusan szemléli az eseményeket. Az érintett családok napokig, hetekig a bizonytalanságban élnek, nem tudják merre keressék a szeretteiket, ebbe az ügynökök segédkeznek nekik. Látható, hogy egy-egy eset mennyire fel tudja kavarni az évek óta ebben dolgozó nyomozókat is.

Színészek, díjak, rendezőcsapat

A karaktereket megformálók között kiemelkedő neveket találhatunk, a Jack Malone-t alakító Anthony Lapaglia, aki több számomra kedvelt filmben is megjelent. A csapat tagjai még: Poppy Montgomery, Marianne Jean-Baptiste, Enrique Murciano, Eric Close, Roselyn Sánchez. A Nyomtalanul, a CSI: a Helyszínelőkhöz hasonló sorozat volt Jerry Bruckheimer legnagyobb ilyen produceri munkája. Egy közös dupla-epizód is készült, aminek az első része a Helyszínelők, a második része a Nyomtalanul sorozatba illeszkedett. Anthony Lapaglia, mint főszereplő, valamint maga a sorozat ugyancsak megkapta a Golden Globe díjat, emellett Emmy-jelöléssel is rendelkeznek.

A hét évados, 160 epizóddal bíró sorozat Amerikában igen nagy népszerűségnek örvendett annak idején. 50 perces részek épp elengedő hosszúra szabottak, már az elején a lényeggel indítanak. Az első pár percben az eltűnt személy utolsó perceit mutatják be, majd hirtelen köddé válik. Ezután ugrás történik az időben és megjelennek a nyomozóink. Érdekes, sokszor elgondolkodtató, amikor egyszerre két ügyön dolgoznak, hogy melyik eset kerül középpontba. Szó esett a sorozat folytatásáról, de az alkotók végül elvetették ezt az ötletet, hiszen az utolsó évadban mindenki megtalálja a maga helyét az életben, ami méltó lezárása a sorozatnak.

Ajánlom mindenkinek, akit megfogott esetleg a CSI, illetve azoknak, akik szeretik a sorozatok és a filmek végén a happy endet, hiszen mint említettem, az epizódok nagy részében előkerülnek a személyek, és pozitívan zárul főszereplőink esete.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian