nyelvtanulás

Nyelvtanulási tippek egy poliglottól

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

“Minél több nyelven beszélsz, annál több ember vagy”, tartja a híres mondás.

És igen, tényleg így van, poliglottként ezt csak megerősíteni tudom. “Tessék? Mit akar itt a szerző?”, kérdezitek biztosan. Szinte látom magam előtt a megzavarodott olvasói tekinteteket, amelyekre kiül a kérdés: “Mit jelent, hogy poliglott?

Nos, kedves olvasóim, ez a szó annyit tesz: többnyelvű, és olyan személyekre használják, akik kettőnél több nyelven beszélnek. Jómagam anyanyelvem, a magyar mellett beszélek még olaszul (ez apám révén a második anyanyelvem, vagy, humorosan mondva: az apanyelvem), németül, angolul és franciául. Ó, majdnem elfelejtettem megemlíteni: idén nyáron elkezdtem oroszul is tanulni.

Mit dicsekszik ez itt?”, “Így persze könnyű!”, “Csodabogár!”, gondoljátok biztosan.

De nem. Egyik sem igaz. Nem dicsekvésképpen vázoltam fel a helyzetet, eleinte nekem is nehéz volt (sőt, néha még most is, főleg, ha úgynevezett bábeli zűrzavar van a fejemben, tehát mindegyik nyelven egyszerre kavarognak a gondolatok) és csodabogár pedig biztosan nem vagyok. Akkor miért is kezdtem bele a témába?

A válasz egyszerű: mivel több nyelven tudok, és igen, bevallom, egyfajta hobbimmá vált az évek során a nyelvtanulás, szeretnék megosztani néhány tippet, hogy nektek is inkább élvezet, mint kényszer legyen ez a csodálatos tevékenység.

Miért is? Mert kinyílik számotokra a világ, megértethetitek magatokat más országok lakóival, és akár új barátokat is szerezhettek.

Akkor következzenek a tippjeim, melyek segítségével élvezet lesz a nyelvtanulás (nem, ez nem egy szokványos, sablonos lista lesz, nyugi!):

  1. Szótárjáték

Ez egy alternatív módszer, melyet egy villámolvasás tanfolyam (következő cikkem témája mindenképpen ez lesz) keretében tanultam. Semmi más nem szükséges, csak egy szótár és jó sok motiváció. Egyébként, tapasztalataim szerint ez a módszer nagy mértékben megkönnyíti a szókincs fejlesztését. Így működik: fogjuk a szótárt, elkezdjük fellapozni, majd kiválasztunk egy tetszőleges szót. Hagyjuk, hogy csak úgy megakadjon rajta a szemünk. Ha megvan a szó, olvassuk el a jelentését. Mondjuk ki hangosan, idegen nyelven és magyarul egyaránt. Képzeljük el a jelentését. Ezt követően csukjuk be a szótárat. Lazítsunk pár percet, majd nyissuk ki újra a szótárat és próbáljuk meg megkeresni az imént választott szót.

  1. Elmetérkép (klasszikus pókhálóábra)

Szintén alternatív módszer, melyet nyugodtan alkalmazhatunk, ha már témaköröket tanulunk az adott idegen nyelven. Fogjunk egy lehetőleg minél nagyobb méretű papírlapot, írjuk fel a közepére a témánk címét, tetszőleges mintával keretezzük be. Gondolkodjunk el rajta, mi minden jut eszünkbe róla, aztán rögzítsük is a gondolatainkat a papíron. Használjunk szabadon bármilyen színt, akár rajzolhatunk is. Ez a módszer egyébként nyelviskolában is nagyon ismert és főként prezentációknál alkalmazható.

  1. Önkikérdezés

Ezt a módszert az egyetemen tanultam és szövegolvasáshoz, szövegértéshez ajánlom. Sokszor hallottam azt is, hogy olvassunk az adott idegennyelven újságcikkeket, híreket, könyveket stb. Vagy bármilyen más szöveget. A módszer menete: olvassunk el figyelmesen egy szöveget, mindegy, milyen típusút. Ha készen vagyunk, írjunk magunknak kérdéseket a szöveghez kapcsolódóan, amelyeket megválaszolunk.

Ha a barátokkal együtt tanulunk nyelvet, rendezhetünk akár kvíz estet is: mindenki írjon kérdéseket, lehetőleg külön cetlikre, melyeket beteszünk egy dobozba. Kinevezünk egy kérdezőt, aki húz egy-egy cetlit, felolvassa a rajtuk álló kérdést, melyet a csoport megválaszol. Alternatív és roppant szórakoztató módja önmagunk tesztelésének ez a módszer.

  1. Naplóírás idegen nyelven

Ha szeretünk írni és egyébként is vezetünk naplót (vagy csak tervezzük), miért ne próbálnánk ki idegen nyelven? Ne ijedjünk meg: természetesen nem kell regényt írni. Bőven elég, ha kezdetben csak elmeséljük egy-egy napunkat, vagy leírjuk azokat a gondolatainkat, kérdéseinket, amik foglalkoztatnak minket. Ez a módszer fejleszti íráskészségünket is.

  1. Ismerjük meg az adott ország kultúráját, ahol beszélik az általunk tanult nyelvet!

Fontosnak tartom, hogy ne csak nyelvet, de kultúrát is tanuljunk. Akár egy posztert is készíthettek az országokról, melynek segítségével bemutathatjátok, mi mindent érdemes róluk tudni. Kiselőadáshoz is ajánlott a módszer.

Az itt bemutatott módszerek mindegyikét alkalmaztam a nyelvtanulásom során.

Nem vagyok sem tanácsadó, sem szuperguru, csupán egy lelkes nyelvtanuló, aki szívesen segítené mások fejlődését is. Kívánom, hogy találjátok meg az itt felsoroltak közül a legalkalmasabb módszert és hogy sok sikerélményetek legyen!

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian