nke-golya-kisokos

NKE Gólyakisokos

Gratulálok, felvettek a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre!

Kedves Gólyák, akik az NKE-t választottátok, kalandos éveknek néztek elébe – civilként és egyenruhásként, Pesten és Baján egyaránt vár az egyetem. Ebben a cikkben elsődlegesen a pesti karok leendő hallgatóihoz szólok, szóval készülj, ÁNTK, HHK és RTK! Következzen néhány tipp, tapasztalat és jó tanács a teljes NKE-élmény befogadásához.

Az első és legfontosabb dolog, amit közölhetek, a HÖK. Bátran fordulj a Kari Hallgatói Önkormányzatok tagjaihoz, akármilyen tanulmányi, vagy gyakorlati szempontú kérdésed van, hiszen nemcsak szívesen segítenek, ismerik is az egyetem szabályzatait, így útmutatásuk nagyon hasznos lehet. A Facebookon, és hivatalos e-mail-címükön is megtalálod őket!

Iratkozz be!

Enélkül ugyanis hiába vettek fel. A beiratkozás dátumáról és részleteiről a hamarosan érkező nagy borítékban találsz tájékoztatást. Amellett, hogy elmagyarázzák a különbséget az állami és a közszolgálati ösztöndíjszerződés között, a beiratkozás remek alkalom, hogy barátokat szerezz (nekem bevált), valamint ezalkalomból kapod meg a mágneskártyát is, amely hű társad lesz NKE-s éveid alatt. Nemcsak a Ludovika épületének hátsó ajtaját nyitja, megfelelő programozás mellett az Orczy-úti Kollégium és a Zrínyi-Capmus portáján található forgókapuját, illetve a Ludovika Lövészklub Diószeghy Utcai Kollégiumba vezető folyosóját is!

Gy.D. NKE Gólyakisokos 31.hét 1

Használd a közösségi médiát!

Az események, esetleges változások elsődleges fóruma a közösségi média, illetve az egyetem honlapja és felvételi portálja, mivel a Neptun-rendszer – majd megtapasztaljátok – nem mindig engedelmeskedik a tér-idő-kontinuum követelményeinek, és időnként szétesik. A Facebookon, Instagramon megtalálható fiókok követésével mindenről azonnal értesülhetsz. Ne hagyd ki Bono, az egyetem kabalájának követését, a különböző hallgatói események során – bulik – hozzá kapcsolódnak a nyereményjátékok!

Nézd meg a térképet! Bár meglepően hangozhat, tényleg, nézd meg a karok térképeit, hogy biztosan megtaláld az épületet, ahol az adott órád lesz. A Neptun-rendszerben az órák címe alatt automatikusan szerepel az épület- és teremszám (a LUD a Ludovika épületét, az O az Oktatási Központot jelenti), de érdemes lehet az első nap előtt körbejárni, megismerni az Orczy-parkot közrefogó oktatási egységek földrajzi elhelyezkedését. A Hungária-körúti Zrínyi-Campus portáján elsős civilként csak segítséget kell kérni és megmutatják az épületet, amelyet keresel.

A kollégiumi helyekért minden évben verseny megy a civil karokon: felvételi eredményed és szociális helyzeted alapján juthatsz hozzá az összkomfortos (mosógépes) Orczy-úti kollégiumi helyért, ha az ÁNTK bármely, vagy a HHK nemzetközi biztonság- és védelempolitikai képzésére nyertél felvételt. Az RTK-sok számára a Diószeghy Utcai Kollégium, a VTK számára a Beszédes József Kollégium várja lakóit. Pályázni kell az elhelyezésért a Neptun-rendszeren keresztül, ahová fel kell tölteni az előírt dokumentumokat legkésőbb AUGUSZTUS 14-IG, így érdemes minél hamarabb elkezdeni a papírok összegyűjtését. Ne hagyjátok ki a GDPR-nyilatkozatokat: minden személy, aki releváns a pályázat szempontjából (pályázóval egy háztartásban élő szülők, nagyszülők, testvérek igen, a jegyző és a NAV-ügyintéző nem), adatkezelési nyilatkozatot kell, hogy tegyen. A pályázatokat augusztus 28-ig bírálják el, a költözés időpontja és ezt követően kerül kiírásra.

A tanulmányi ügyek kezelése nem egyszerű. Néha cserben hagy a Neptun, ezért érdemes megismerkedni az egyetemi szabályzatokkal, azonban, ha kérdés merül fel valamivel kapcsolatban, felsőbb éves hallgatókhoz, illetve a vonatkozó Tanulmányi Osztály munkatársához (Neptunban és a szerződésen is tanulmányi ügyintézőként szerepel). Extrém esetben a szakfelelősök is segítséget nyújthatnak a tanulmányokkal, tárgyakkal vagy vizsgákkal kapcsolatban, de ezen ügyek elsődleges kezelési fóruma a Tanulmányi Osztály és a józan paraszti ész. A könyvtár csodálatos dimenziójától nem szabad eltekinteni: magyarul és idegen nyelven is megtalálhatók szakkönyvek, folyóiratok, melyek katalógusa online hozzáférhető.

Enni kell!

Az Oktatási épület menzája, büféi, valamint a Ludovika étterme is gyors, könnyű megoldás, amikor a hosszú nap folyamán megéhezik az ember. Amennyiben van kis időnk, érdemes lehet felfedezni a környéket, hiszen számos jó étterem, cukrászda található az egyetem közelében. A Corvin-plázában és sétányon számos étterem található, melyek házhoz is szállítanak. Amennyiben valaki a gasztronómia világában óhajtana kalandozni, a kollégium konyháiban rendelkezésre áll néhány még mindig működő sütő, tűzhely és multifunkciós mikrohullámú sütő, amely a mirelit pizzát életünk legdrágább pirítós kenyerévé varázsolja, mindössze percek alatt! Az evés mellett a mulatás is fontos: az Üllői úton számos vendéglátóegység várja a hosszú nap után lazítani vágyó hallgatók csoportjait.

Élvezd az egyetemi életet! Amíg csak tudod. Kiváló közösségre találhatsz, ugyanakkor nem lesz könnyű: tanulni kell a bentmaradásért, küzdeni a jobb ösztöndíjért, aktívan részt venni a hallgatói és tudományos eseményeken. A folyamatos stressz mellett elfelejtheti az ember, hogy szükség van a pihenésre, legyen az aktív vagy passzív.

De mi lesz, ha nem találkozunk? Amennyiben a járvány miatt szeptemberben nem jelenléti oktatással kezdődik a tanév – ennek feltételezésére jelenleg nincs okunk, – akkor sem kell megijedni! A 2019/20-as tanév tavaszi féléve során megújultak a tanulmányi rendszerek (pl. Moodle), így a digitális oktatás gördülékenységétől nem kell tartani.

Az egyetem honlapján és felvételi portálján további részletes tájékoztatást találtok az élet minden apró részletére vonatkozóan, ez a cikk pedig kiemelte a legfontosabb pontokat. Végül annyit fűznék hozzá, hogy a közhiedelemmel ellentétben az egyetem rövidítésének kiejtése EN-KÁ-E, és nem EN-KÁ-É.

Szeptemberben találkozunk!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian