nepszeru-szamitogepes-jatekok_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Népszerű számítógépes játékok – miről is szólnak ezek?

Among Us, avagy a váratlan népszerűség sikertörténete

nepszeru-szamitogepes-jatekok1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAKicsit több, mint két évvel ezelőtt, pontosan 2018. június 15-én megjelent egy Among Us című játék a Steam felületén. Ha akkor valaki azt mondta volna, hogy 2020 legfelkapottabb címéről van szó, valószínűleg szimplán kinevetik, ugyanis a megjelenés évében 19 játékosnál több soha nem indította el egyszerre. Néhány kisebb streamer azonban valamilyen ismeretlen okból előkapta a méltatlanul hanyagolt játékot, a folyamat pedig önmagát gerjesztette tovább. Mára a játékról már csak az nem hallott, aki nem akart, minden második mémben találkozhatunk a „you are sus” kifejezéssel, sőt, TikTokon külön trendet is alapítottak az Among Us-szal kapcsolatban.

A játéktörténet szerint egy műszaki hibák miatt a semmi közepén rekedt űrhajó fedélzetén járunk, majd a világtól elszeparált helyen pár gyanús esemény miatt gyorsan kiüt a káosz. Egyszerre 4-10 ember indíthatja el, akik közül a játék kijelöl 1-3 imposztort, de a kezdéskor mindenki csak a saját szerepével van tisztában. A többség feladata az űrhajó üzemi hibáinak megjavítása lesz, illetve az, hogy vigyázzanak a saját testi épségükre. Az imposztorok ugyanis arra hajtanak, hogy rajtuk kívül mindenki meghaljon a fedélzeten. A játék akkor ér véget, ha kizárólag az imposztorok csapata marad életben, vagy ha a többi utas sikeresen megjavítja a hajót, illetve idő előtt rájön az áruló kilétére, és kiszavazza őt a hajóról. Több taktika közül is választhatunk: gyanúsítgathatjuk sorban az embereket, titokban összedolgozhatunk az imposztorokkal vagy épp meghúzhatjuk magunkat, amíg fény nem derül mindenki pontos kilétére.

Fall Guys: éhezők viadala footracer módra

nepszeru-szamitogepes-jatekok2_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAEgy másik, hasonlóan újonnan lett népszerű játék a Fall Guys: az őrült, battle royale inspirálta móka pillanatok alatt meghódította milliók szívét és bár ingyenesen járt a PlayStation Plus előfizetés mellé, ez nem akadályozta meg a PC-s diadalmenetet sem; a program rendszeresen az élen végez a Steam heti top 10-es listáján, maga mögé utasítva mindenkit. Ez egyfajta ügyességi footracer játék, melyben 59 ellenfelünkkel állunk fel a rajtvonalon, és a 24 különböző minijáték kihívásai közt ellavírozva próbálunk az utolsók lenni, akik talpon maradnak. Minden egyes meccs három-öt minijátékból áll össze, melyek amolyan előválogatóként funkcionálnak a végső megmérettetés előtt, amely során végül csak egy győztes maradhat. Némelyik minijátékban csak az egyéni teljesítmény számít, míg másokban véletlenszerűen összerakott csapatokban kell a többiek ellen helyt állni, hogy te maradhass bent a legtovább.

Amennyiben kedvet kaptál valamelyik játékhoz, bár az interneten önmagukban még nem elérhetőek, a legtöbb streaming platformról letölthetőek (vagy lekalózkodhatóak – de mint tudjuk, ez illegális, szóval csak okosan). Az Among Us Androidra ingyenesen letölthető, így tesztelheted, érdemes-e beruháznod rá PC verzióban is.

EnglishGermanHungarian