negy-tappancs-az-egyetemen-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Négy tappancs az egyetemen

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Gondoltátok volna, hogy vannak olyan egyetemek, ahová nem kizárólag kétlábúak járnak? Na jó, ők nem feltétlenül a diplomát szeretnék megszerezni, inkább a jó társaságért és a finom falatokért érintkeznek a hallgatókkal, akiknek a körében általában nagy népszerűségnek örvendenek.

EGYIK KUTYA, MÁSIK EB

A Szolnoki Főiskolán 2014-ben tűnt fel a kóbor eb, akiről senki nem tudta, honnan került elő. Mindenesetre a hallgatók és az oktatók szeretettel fogadták, saját kutyaházat, valamint etető- és itatótálat kapott a Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Kar tiszaligeti kampuszán. A négylábú a Campus Kutya nevet kapta, még saját Facebook-oldalt (https://www.facebook.com/profile.php?id=100009290302498)  is csináltak neki, ahol 314 ismerőse van jelenleg.

negy-tappancs-az-egyetemen-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Bugány János, az egyetem kommunikációs munkatársa igencsak öntörvényűnek nevezte az állatot, mondván „az eb bárkitől jó néven vesz egy kis elemózsiát, de azt már nem engedi, hogy bárki is megsimogassa. Barátságos, akivel jóban van, ahhoz oda is szalad, elkíséri egy darabon, majd továbbáll. Nincs gazdája, de a korábbi főiskolán, most egyetemi karon a takarítóktól a portásokon át a hallgatókig, oktatókig sokan etetik. S hogy mégsem hízott még léggömb méretűre, azt csak annak köszönheti, hogy voltaképp nem falánk jószág. Cserébe viszont eléggé válogatós: a csirkecsont és a párizsi a kedvence, a rántott húst viszont fel kell neki szeletelni, mert lusta egyben megrágni. Viszont a száraztáp nem az ő kifinomult ízlésének való, sokszor hosszan ott áll előtte a B épület mögött.”

Az állatvédők már többször is próbálták befogni az állatot, de ő mindig megneszelte az érkezésüket, úgy látszik, szerette a jelenlegi környezetét. Időnként társasági életet is él: előfordul, hogy feltűnik mellette másik kutya, amellyel elhaverkodnak egy pár napig, aztán a másik útra kel, ő pedig marad a szokott helyén.

A londoni Middlesex Egyetem forradalmi ötlettel igyekezett csökkenteni a diákok feszültségét: öt labradort vettek fel hivatalos dolgozói státuszba, hogy segítsék a diákokat a vizsgák körüli stresszhelyzetekben és a honvágy leküzdésében. A kutyák kifejezetten tanulási „asszisztensnek” lettek trenírozva, tehát olyan érzelmi támogató, segítő kutyák, akik a diákokat szükség esetén átsegíthetik a mélypontokon és az érzelmi traumákon. A kutyák mellénykéjén hivatalos azonosító kártya is van, amivel egyértelműen jelzik, hogy ők bizony a tanári kar fontos tagjai.  Az ilyen érzelmi támogatásra kiképzett kutyák eredményességét nehéz megmagyarázni bármilyen tudományos módon, de az az egy biztos, hogy már a puszta jelenlétükkel is képesek oldani a feszültséget. Legtöbbször már az is óriási segítség, ha csak lefekszenek nyugodtan valaki mellé és hagyják magukat simogatni. Az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy bővíteni fogja a négylábú dolgozók számát, mert nagyon pozitívak visszajelzések.

negy-tappancs-az-egyetemen-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Angliában volt már hasonló próbálkozás, egy másik egyetemen menhelyi kutyák sétáltatását vezették be rendszeres programnak, szintén a stressz és vizsgadrukk legyőzésére.

A skóciai Aberdeeni Egyetemen is bevezették az ebkölcsönzési lehetőséget, mivel ők is úgy gondolták, hogy a kutyák által nyugodtabbá vált diákok jobb eredményeket fognak tudni elérni majd a vizsgáikon.

KIRÁLYNAK IS SZEMÉBE NÉZ A MACSKA

A macska-társaságra vágyóknak sem kell azonban messzire menniük: a Pécsi Egyetem Bölcsészettudományi Karának tiszteletbeli hallgatói közé tartozik DC cica, aki 2018 ősze óta boldogítja a hallgatókat rendszeres jelenlétével. DC-nek valójában az egyik diák a gazdája, azonban a macska jóval több időt tölt az egyetem környékén, mint az otthonában. DC a DiákCentrum után kapta a nevét, Campus kutyához hasonlóan saját Facebook-oldallal (https://www.facebook.com/dcthecat/) és Instagram-profillal rendelkezik (https://www.instagram.com/dc_cica/) és az általa leginkább preferált napozóhely a dékán autója. Ha jó az idő, a kertben elmélkedik, de rendszeres látogatója a tantermeknek is, főleg a D épületet kedveli. Nem egyszer volt már rá példa, hogy az ablakon keresztül kéredzkedett be, ha netán elfeledkeztek arról, hogy ő is oszlopos tagja a társaságnak.

negy-tappancs-az-egyetemen-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

„DC nemcsak napközben, hanem esténként, éjszaka is az egyetemistákkal tartott a közkedvelt szórakozóhelyünkre, a Szenes Klubba. Egy ilyen népszerű állat pedig adománygyűjtésben is nagy segítség lehet, ezért gondoltuk úgy, hogy DC népszerűségét felhasználva szervezünk jótékonysági gyűjtést a Pécs Környéki Állatmentő Alapítványnak. Mi magunk is meglepődtünk, hogy milyen sok adomány, étel és pokróc gyűlt össze a rászoruló állatok javára.” – nyilatkozta az egyik hallgató.

Mikor a macska egy alkalommal hosszabb időre eltűnt, a városban tömegesen keresték mindhiába a kétségbeesett rajongói, hetekkel később azonban szerencsére magától visszatalált a kampuszra, ahol a hallgatók kitörő örömmel fogadták.

A Groningeni Egyetemnek is van doromboló munkatársa, aki még saját személyi igazolvánnyal is rendelkezik. Professor Doerak, a Maine Coon és perzsa keverék cica rendszeresen barangol a kampuszon, örömet okozva ezzel minden hallgatónak, aki nem tarthat kisállatot az egyetemen. Doerak szeret tanteremből ki- és besétálni, de egyelőre még egyik kurzus mellett sem kötelezte el magát. Ezen kívül a takarítószemélyzetért is odáig van, mert az első naptól fogva adnak neki ennivalót.

negy-tappancs-az-egyetemen-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Képek forrása: Campus Kutya Facebook-oldala, kutyabarat.hu, DC Cica Instagram-oldala, nlc.hu

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian