ne-felj-a-depressziotol_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Ne félj a depressziótól, de ne is törődj bele!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nincs se kedved, se energiád felkelni az ágyból? Emberek közé menni? Megmozdulni, gondolkodni, egyáltalán a mindennapokat megélni? Ismerős? És ez az érzés havonta rádtör, ami napokig, rosszabb esetben hetekig kitart? Letargikus, apatikus, gyakorlatilag lélektelen állapot, egyike a legszörnyűbb lelkiállapotoknak. De van kiút!

Jönnek a barátok, a család, hogy „hé, semmi baj! Gondolj bele, hány ember van, aki sokkal borzasztóbb körülmények között él, akinek sokkal kevesebb van… És amúgy is, ez csak egy kis hiszti, biztos a hónapnak abban az időszakában vagy (nem), vagy valaki beszólt. Mondd el, mi történt, miért vagy most ilyen? Biztosan van kiváltó oka. Kell legyen kiváltó oka! Összevesztetek a barátoddal? Rossz jegyet kaptál? Biztos az a baj, hogy egy hónapja nem voltál itthon, gyere haza, egyből jobb lesz…” Az összes kérdésre „nem” a válaszod, és lassan már inkább nem is beszélsz senkivel, mert nem akarod ezt hallgatni, mert csak még rosszabb lesz tőle minden. Kéretlen tanácsok, amelyekben látod és érzed a jó szándékot, de sehogy sem segít. Úgy érzed, senki sem érti, mi zajlik benned, leginkább azért, mert számodra sem világos. Üresnek érzed magad, nem látsz kiutat, mint valami álombéli spirálcsúszda, aminek sehol sincs vége és a világ összes kisállatos videója sem képes felvidítani, így tehát nem teszel mást, csak fekszel az ágyadban ostoba sorozatokat nézel, a telefonodat nyomkodod, hátha találsz olyan videót, amin fel tudnál nevetni, bár tudod hogy ez nem lesz így. Jobb esetben néha ránézel a könyveidre, eszedbe jut, hogy olvasni, vagy tanulni kéne. De aztán csüggedten megrázod a fejed, visszatérsz a képernyőhöz. Ez a jobb eset. A rosszabb, ha csak meredsz magad elé és ezt addig hagyod csak abba, míg mosdóba mész, vagy alszol. A mosakodást és evést egyre céltalanabbnak és feleslegesebbnek látod, vagy épp folyamatosan eszel, mert ebben reméled a kiutat. Így tehát elkezdesz a semmibe menekülni. Nem akarsz gondolkodni, mert egyedül  az üresség kattog a fejedben, hogy történjen már valami, szabadítson ki ebből a saját börtönödből valaki, mert ha sokáig megy így tovább, lehetséges, hogy egy végső megoldást szeretnél találni.

ne-felj-a-depressziotol1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJANem vagy egyedül!

Ha a spirál már eszedbe jutott, jól látod a helyzetet. Nagyon könnyű ebben egyre lejjebb és lejjebb csúszni. Épp ezért fontos, hogy semmiképp se engedd el magad. Céltalannak és értelmetlennek tűnhet, de reggelente kelj fel. Vagy ha nem is reggel, de délelőtt. Könnyű úgy végigaludni a napot, ha csak előadások lennének, hiszen az kit érdekel, de ha jobb ötleted nincs, hát menj be előadásokra. Tudom, szörnyen hangzik, hiszen ahhoz tisztálkodni sem árt előtte, emberek közé kell menni és ott lenni, és nagy eséllyel ismerőssel is találkozol, de épp ez benne a lényeg. Menj emberek közé és ne maradj a négy fal között. Szintén hasznos lehet, ha pszichológusra nem telik, ha elkezded kiírni magadból. Lehetséges, hogy fogalmad sincs, mi okozza, ezért azt írd le amit érzel, bármekkora klisé is ez, tényleg segít. Nekem hatalmas mázlim, hogy egyedül élek, de együtt a kutyámmal, mert ha más miatt nem is, miatta muszáj felkelnem, megetetni, levinni, nem véletlenül  tartják kiváló terápiás állatnak a kutyákat. Ha kolis vagy, sajnos ez a lehetőség nem áll fenn, de rengeteg menhelyre keresnek önkéntest, az segíthet. Emellett rengeteg oldal, csoport és önkéntes foglalkozik ezzel a témával. Keress valakit, vagy valamit, ami képes segíteni.

Lényegében mindegy milyen módszert keresel, a fontos, hogy találj néhányat, ami segít. Naponta mosakodj, kelj fel, írj, keress új hobbit, menj ki a házból, tanulj. Légy produktív és tudd, hogy nem vagy egyedül. És tudom, a falat kaparnád a barátaid tanácsaitól, de ne kezdd el kerülni őket. Mondd meg nekik, ha nem akarod ezt hallgatni, de ne maradj hetekig egyedül, mert abba előbb-utóbb tényleg belebolondulsz. Ez is, mint sok minden más, sokszínű, gyakran messze nem egyforma tünetekkel, de a lényeg mindig ugyanaz. Nem a te hibád, hogy ez történik veled, de tehetsz ellene, mindig van belőle kiút. Tűnhet bármilyen rettenetesnek, lesz majd megint jó, lesz majd még életkedved. Igen, millió és egyszer végig fogod szenvedni a folyamatot, de idővel talán egyszerűbb lesz. Ezt megígérni nem tudom, de én is ebben reménykedem. Történjen bármi, semmiképp se add fel. Mindig van visszaút és biztosan lesz jobb.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian