nanowrimo_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

NaNoWriMo: a nagy novemberi kihívás!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Elérkeztünk a novemberhez. De vajon tudjuk-e, mi mindent jelent ez még azonkívül, hogy véget ér az ősz (meg lassan a 2020-as év is)? Bármi ötlet? Nem? Semmi?

Akkor megsúgom: írói körökben nagyon nagy jelentősége van a novembernek, ugyanis ez a NaNoWriMo, teljes néven National Novel Writing Month, magyarul: Nemzeti Regényíró Hónap, mely manapság már nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. Szerte a világon több ezer író csatlakozik ehhez a 30 napos kihíváshoz. Merthogy nyugodtan kijelenthetjük: a NaNoWriMo bizony egy izgalmas írói kihívás, melyet az amerikai Chris Baty alkotott meg 1999-ben, mégpedig azzal a feladattal, hogy 30 nap alatt egy 50000 szavas regényt kellene megírni. A téma és a cselekmény szabadon választható, az esetleges stílushibákkal most nem kell foglalkozni, továbbá a nemzetköziség óta bármilyen nyelven lehet írni, a NaNoWriMo ugyanis semmi másról nem szól, csak az írásról és annak élvezetéről. Na meg persze a szavak mennyisége is számít. 🙂

Az sem probléma, ha új történet helyett egy megkezdettet folytat a résztvevő író, sőt! Ez a tett inkább szorgalomra, kitartásra és a mű befejezése iránti elkötelezettségre vall.

A NaNoWriMo története

Az első NaNoWriMo 1999 júliusában zajlott, 21 résztvevővel, akik a San Francisco-i Öböl területéről csatlakoztak. 2000-ben rendezték meg első alkalommal novemberben a NaNoWriMo-t, hogy kihasználják az őszi borongós időjárást az írásra. Szintén 2000-ben először vált nagy nyilvánosság előtt ismertté a NaNoWriMo, mégpedig egy honlapon keresztül.

Szabályok

Annak ellenére, hogy az előírások megengedik, sőt, kifejezetten javasolják is a regény cselekményének november 1. előtti megtervezését, a tényleges regényírási folyamat csak november 1-jén, a résztvevő saját időzónájának helyi ideje szerint 0:00:01 után kezdődhet el. A kész regényt november 30-ig (0:00) kell felülvizsgálatra a NaNoWriMo-honlapra (www.nanowrimo.org) beküldeni.

A felülvizsgálat során a szavak kerülnek megszámlálásra, a regény tartalma értékelésre viszont nem. Forgatókönyv és képregény beküldése nem engedélyezett. Több szerző munkája egyazon regénnyel szintén nem engedélyezett, azonban a regény tartalmáról másokkal beszélgetni szabad. Sok szerzői fórumban találhatóak csoportok a résztvevők számára, akik itt bátoríthatják egymást, hogy minél több szót írjanak.

Nyeremények

  • Nyertes-ikon
  • Kinyomtatható PDF-formátumú oklevél
  • A résztvevő saját “megcsináltam!”-érzése

Hogy részt veszek-e idén a NaNoWriMo-n?

Micsoda kérdés! Természetesen igen! Még jó!

Jut eszembe, szívesen megosztanék még veletek rengeteg érdekességet NaNoWriMo-témában, de most mennem kell írni, mert vár készülő regényem, az Ónix és főnix, mely egy sorozat, a Fényőrzőnők első része.

Utóirat: ha kedvet kaptatok a NaNoWriMo-hoz, nyugodtan csatlakozzatok, nem bánjátok meg! És ha esetleg kéne valaki, aki bátorít titeket vagy tippeket ad, én nagyon szívesen a rendelkezésetekre állok!

Sok sikert kívánok minden kedves írótársamnak!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian