monolog-a-fiatalokrol_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA.

Beszélgessünk! – Monológ a fiatalokról!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

„Én nem szeretem a fiatalokat!”
Imádom ezt hallani a 4-es 6-oson a nyugdíjastól, akit fél perce még a szaktársaimmal együtt segítettünk fel a villamosra. Aki, miután megköszönte szépen flegmán a segítségünket, odaszól az egyik piaci versenytársának, kinek legyen most neve Terike, s a fent elhangzott mondattal beszélgetésbe elegyednek. Megértem felháborodását és szeretnék elnézést kérni mindannyiunk nevében mindenért, amit elkövettünk.

Kezdjük is a legelején! Tudom, mindenkit felidegesítünk azzal, amikor nyavalygunk, hogy „hurr-durr nehéz ez a középiskola és fuj és hiszti és stb.”. Minket is idegesít ezt bizton állíthatom. Nem szeretünk egymással erről beszélgetni, de gondolom ezt megérti mindenki. Szerintem a bankárok sem szeretnek egymás banki inkasszóiról, és a nyugdíjasok sem szeretnek egymás gyógyíthatatlan problémáiról beszélgetni. Ugyanakkor mégis beszélnek, mert ezen a – élhető bolygónak jóindulattal nevezhető – szeméthalmon az egyetlen módunk a fárasztó hétköznapjaink bajainak feldolgozására az, hogy kibeszéljük magunkból. Ellenben teljesen igazuk van, nem szeretnénk másokat traktálni az iskolai problémáinkkal. Legközelebb ezeket, ahogy mondani szokás, megtárgyaljuk a négy fal között.

monolog-a-fiatalokrol1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA.Mi a baj még velünk? Az egyetem! Na igen az már nem vicc. Nem elég az, hogy a buta, semmirekellő fiatalok üldögélnek a seggükön és nem csinálnak semmi értelmeset, még ellébecolnak 3-4 évet az egyetemen. Most nézzük már meg, hogy ez mennyire gáz… Jóska Hajdúszoboszlóról kőművesként dolgozik. Nincs diákhitele, de legalább van 500.000 forintja kb. hetente. Balázs ellenben filozófiát hallgat, valami bölcsész szakon, anyjáékkal él, de legalább van havi 70.000 diákhitele. Miért jár iskolába az ilyen? Az orvost, jogászt, mérnököt teljesen megértem. Azok igazi egyetemek. De most nehogy már azt mondjuk, hogy a filozófia-, a régész- meg a nyelvész doktorok érnek bármit. Még jó, hogy nem rakják ki a doktort a nevük elé…. Ja mindegy. Nincs szükség esztétára srácok! Mindenki menjen el orvosnak, ügyvédnek, mérnöknek. Vagy ez, vagy menjetek el kőművesnek, mert ugye csak ezekben van a pénz.

A tömegközlekedésben is nagyon ott vagyunk ám! Én ugyan fel nem engedném ezeket a mai gyerekeket a buszra. Nem elég, hogy a fülükben a fülhallgató és kicsit hangosabban kell szólni, hogy arrébb menjenek, még az arcátlan senkiháziak képesek leülni a buszon, mikor vannak idősebb emberek, akiknek azért már eléggé fáj a hátuk, lábuk, szívük, szemük, meg mittudomén már, hogy mijük. Azért nem tudom, mi miben fáradunk el, hogy le kelljen ülnünk. Dolgozni kéne menni 40 évig a bányába és nem sajnáltatni magunkat. Köszönöm!

Az a nyomasztó ricsaj. Amikor még a szüleim fiatalabbak voltak, akkor bezzeg még jó számok szóltak. Ott volt a Rapülők, Kozsó, a Szerelemdoktor, meg úgy nagyjából minden, aminek valami értelme is van. Most meg mik vannak. Van ez a zenekar. Ez a Skrillex vagy mi. Mindig hallgatom, ahogy a diszkókban dübörög, mint ha muszáj volna. Én ezt nem értem. Ez nem zene. Mert ugye minden, ami nekem nem tetszik, az valljuk be, szar. Hihetetlen, hogy ezt hallgatják az emberek. Én is tudom csapkodni a radiátorcsöveket kettő fadarabbal, de az teltházat max úgy eredményezne, hogy a gondnok csendháborításért rám hívja a TEKet, jogosan. Erre ez az Avicii zenekar meg teltházassá teszi itt nekem a Hajógyári Szigetet.

Azt sem értem, hogy korunk hőseinek miért nem elég a sör úgy, ahogy édesapáinknak és öregapáinknak elég volt. Ők már drogozni akarnak. Ez felháborító és veszélyes. Gyűlölöm és megvetem a kábítószereket. Ha valaha meglátnám, hogy a gyermekem füves cigarettát szívna, eltörném a kezét. Jó, lehet, hogy lövésem sincs, hogy mi az és mit csinál az ember szervezetével, de azért mégsem fogom hagyni, hogy az én gyerekem drogos legyen. Addig nincs baj, ameddig iszik. Ez mindig bejött és sosem volt baj abból, ha valaki mértékkel fogyasztotta az alkoholt. De azt remélem senkinek nem kell bemutatnom, hogy a drogosok, minden nap megállás nélkül drogoznak. A drogosoknak nincs munkája, nincs élete, párkapcsolata. Neki csak a drog van. Egy dolgot mondok, legyen rajta zárjegy és nem panaszkodok tovább.

Monológom végére érve, elmondom mi zavar a legjobban. Én magamat egy eléggé liberális embernek mondom, de szerintem azért amit mi, fiatalok leműveltünk a szexualitás terén az… hát na. Olyan hibátlanul működött minden ezelőtt pár évszázaddal. Nem voltak melegek, nem voltak transz… ömm LMGBTSQS és még kitudja milyen betűk. Akkor bezzeg volt férfi és nő. És kik szenvedik meg identitásunk krízisét a legjobban? Bezzeg az idősebb korosztály. Szegényeim. Ők nem azért foglalkoznak ezzel, mert nincs jobb dolguk, vagy mert rosszindulatúak lennének. Ők csak azt akarják, hogy olyan tökéletes szabadelvű világban élhessünk, amiben ugye ők is. Nekünk ez miért nem jó? Megyünk és tüntetünk azért, ami csak egy betegség ugye, vagy maximum egy állapot.

Tudom, hogy sok galibát okoztunk, de ígérem, mindent megteszek majd, hogy amit a korosztályom elront, azt kijavítsam, és egy élhető világot teremtsek azoknak, akik igazán megérdemlik. Azoknak, akik már 60-70 éve benne élnek.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian