mire-figyeljen-egy-vegzos_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Mire figyeljen egy végzős?

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A tanulmányok befejezése mindenképpen egy lényeges pont a diákok életében. Kilépnek a dolgozók világába, nincs több katalógusos előadás, sem kollokviumos vizsgatárgy. Mielőtt viszont ez bekövetkezne, rendszerezzük kicsit, mire is érdemes odafigyelni.

Határidők betartása

Az utolsó év során számos olyan határidő van, amelyhez tartania kell magát egy diáknak. Ilyen lehet például a szükséges papírok benyújtása, szakdolgozat leadása, nyelvvizsga bemutatása (amennyiben szükséges) és így tovább. A végzés közeledtével hajlamosak vagyunk egyre türelmetlenebbé válni és elfelejthetünk dolgokat, széteshet a napi rutinunk. Érdemes lehet ilyen időszakokban még azoknak is határidőnaplót, naptárt vagy valami ehhez hasonlót használni, akik amúgy nem szoktak, hogy előre rendszerezni tudják a teendőiket.

mire-figyeljen-egy-vegzos1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA szükséges papírok beszerzése

A végzés számos papír beszerzésével jár, mint például a tanulmányok követése lap, leszámolási jegy stb., melyek beszerzését érdemes időben elkezdeni. Ez főként azért fontos, mert ezeket a papírokat minden végzős egy időpontban igyekszik beszerezni, valamint az intézetek kiszolgálása sem mindig a legakadálymentesebb, így a folyamat akár napokat is igénybe vehet.

Ellenőrizzük a végzéshez szükséges kimeneti követelményeket

Érdemes előre átgondolni, hogy meg van-e minden a tényleges végzéshez, beleértve például az összes szabadon választható tantárgyat, ami kell, sikerült-e megfelelnünk az előírt nyelvvizsga követelménynek.

Záródolgozat, Szakdolgozat

Van, aki egy hét alatt képes megírni egy szakdolgozatot, de van, akinek hónapokon át kell küzdenie vele, ezért egyáltalán nem mindegy ki mikor kezdi el. A szakdolgozat akkor van kész, ha a konzulens elfogadja. Ehhez viszont az kell, hogy mi is átnézzük többször, alaposan figyelve minden hivatkozásra, képaláírásra, helyesírásra. Az egyik legjobb módszer, ha végleges beadás előtt még átnézetjük egyszer mással is, így rájöhetünk, hogy a dolgozat minden sora tényleg tiszta és jól érthető.

Extra tipp

Ha már biztosra tudod, hogy minden megvan, ami ahhoz kellhet, hogy elhagyd az alma matert, valamit még mindig fontolóra kell venned. Még pedig azt, hogy megfelelően töltötted-e az egyetemi éveidet, hiszen ez után kezdődik a nagybetűs élet. Gondold át jól, hogy mi olyan volt, ami kimaradt az elmúlt időszakból és még megteheted. Például ne halogasd tovább azt a bulit, amire mindig azt mondtad, hogy majd mész, ha ráérsz. Az az idő, ami eltelt, már nem fog visszajönni.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian