idofutar

Minden egy körzővel kezdődött… – Időfutár KÖNYVAJÁNLÓ

Vége a vizsgáknak, elkezdődött a vakáció, amit hasznosan és kellemesen kellene eltölteni, ezért bizonyára azon gondolkoztok, mit is olvassatok. Ismerős? Igen?

Akkor jó helyen jártok, ugyanis szerencsére tudok ajánlani nektek egy történetet a nyárra.

Egy történetet, amely eredetileg rádiójátéknak indult (2012-ben, és a Kossuth Rádióban sugározták minden este), majd könyvsorozat is készült belőle, ráadásul olyan ötletes, eredeti módon, hogy a cselekmény kötetről kötetre egyre izgalmasabb, lebilincselőbb és letehetetlenebb. Ez a történet pedig nem más, mint az Időfutár.

Ez a kaland, sci-fi és ifjúsági történet többek között abban különleges, hogy több szerzője van: Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István, majd később Vészits Andrea is.

A könyvsorozat 8 kötetből áll:

  1. A körző titka
  2. A királynő palástja
  3. A próbák palotája
  4. A káosz temploma
  5. A por hatalma
  6. A holnap ostroma
  7. Az ellopott időgép
  8. A visszazökkent idő

A fiatalkorú szereplők a sorozat elején még 13-14 éves kamaszok, a nyolcadik kötetben pedig legtöbben már tizennyolcadik évüket töltik be, és egyetemen vagy főiskolán tanulnak tovább. Én gyakorlatilag ezen a sztorin nőttem fel, hiszen 13 éves koromban kaptam az első kötetet, és a rádiójátékot is akkor fedeztem fel magamnak, most pedig, már majdnem 20 évesen vettem meg és olvastam el a nyolcadik kötetet. A rádiójátékot is nagyon szívesen hallgatom, ha tehetitek, hallgassátok meg ti is, keressetek rá nyugodtan a YouTube-on.

Számomra ez a könyvsorozat abszolút telitalálat volt a szerzők részéről, mivel egyszerűen imádom a kalandos, fordulatos, krimi-szerű ifjúsági regényeket, főleg azokat, melyek a rejtélyek mellett humoros szófordulatokat is tartalmaznak. Véleményem szerint ebben a sorozatban minden korosztály talál valami számára érdekeset (pl. humor, történelem, fizika, időutazás, stb.), ezért olvasása bátran ajánlott családjaitok fiatalabb és idősebb tagjainak is egyaránt, illetve a barátaitokat is meghívhatjátok egy Időfutáros “olvasókörre”.

A továbbiakban az első kötetet ajánlom figyelmetekbe, de őszintén remélem, hogy annyira felkelti érdeklődéseteket a történet, hogy feltétlenül tudni akarjátok a folytatást…

Minden egy régi, rozsdás körzővel kezdődött, melyet a 13 éves Kalász Hanna egy lomtalanításon talált. Valami titokzatos oknál fogva sokan akarják ezt a körzőt megszerezni, például egy Sándor nevű furcsa öregember, vagy a Felemásszemű néven ismert főgonosz. Hannát azonban más dolgok is foglalkoztatják: szüleivel nemrég költözött Budapestre Szegedről, ahol legjobb barátnője, Zsófi lakik. Új iskolájában be kell illeszkednie, barátokat kell találnia, ám ez nem egyszerű feladat számára. Megismerjük a csendes Tibit, Hanna padtársát, akit sokan csúfolnak és butának hisznek, az állandóan poénkodó Szabikát, a folyton visító Edinát és klónjait, valamint a “földönkívüli” Bulcsút illetve a “pedálgép” Ervint is, aki pár évvel idősebb Hannánál és osztálytársainál. Közben szépen bemutatkoznak a tanárok is: a háta mögött (nem véletlenül) dementornak nevezett dr. Bujdosóné dr. Bakonyi Edit (igazgatóhelyettes és történelemtanár), Géza bá (matek-tesi szak, Hannáék osztályfőnöke) és Rogyák Mária tanárnő (impulzív, irodalomkedvelő magyartanár): utóbbiak között kialakulóban van valami gyengéd érzelem.

A körzőről, amit Hanna talált, kiderül, hogy köze lehet a jakobinusok kincséhez és egyéb szabadkőműves titkokhoz. Hanna Zsófival és Tibivel nyomozóirodát alapít, tehát hárman igyekeznek kideríteni, miért is olyan fontos mindenkinek ez a körző, amit közben a Felemásszemű megszerez és egy Apostol utcai villában rejt el, ahol Bujdosóné is feltűnik. Sándor sürgeti a csapatot, hogy minél előbb szerezzék vissza a körzőt. Hanna először azt gondolja, Bujdosóné Bécsbe viszi a körzőt, ezért Sándor segítségével jobb dolgozatot ír, mint Ervin, aki eredetileg Bujdosónéval kettesben ment volna tanulmányi kirándulásra Bécsbe, és féltékeny is, hogy Hanna velük tart.

Sándor és Hanna azonban hiába próbálkoznak Bécsben, nem járnak sikerrel. Viszont Ervin talál valamit, ami számukra újabb nyom, így már sejteni lehet, hol van, amit keresnek, annak további kutatásához azonban mindenképpen szükség van a körzőre.

Mikor Hanna visszatér Budapestre, újra összeülnek Sándorral és Tibivel, valamint Zsófi is követi őket Skype-ról. Terveket szőnek, melyek nagy része nem válik be.

Mindeközben közeledik az év vége, a modernizált Varázsfuvola bemutatója, illetve Tibi nagy felelése a dementornál, melyen szerencsére Hanna és Sándor segítségével jól teljesít. A színdarab is nagy sikert arat mind a diákok és a tanárok, mind a szülők körében. A bemutató után pár nappal Hanna és Tibi betörnek az Apostol utcai villába, ahol Hannát elkapja a Felemásszemű, és Sándorral együtt Selmecbányára hurcolja, ott bezárja őket a bányába, melyet rájuk robbant. Hanna egy papírra Zsófinak ír levelet, mely az egyetlen nyom, amit a mentők találnak, mikor sikerül bejutniuk a beomlott bányába…

Ez minden, amit az első részről írtam, hogy felkeltsem a kíváncsiságotokat a történet iránt, remélem, nem spoilereztem sokat. Még annyit szeretnék megemlíteni, hogy (szerintem nem véletlenül) sok magyar iskolában kötelező olvasmánnyá lépett elő az Időfutár, és a neten sok diák azt írta, ez élete legjobb iskolai olvasmánya. A végtelenségig tudnék még beszélni itt a sorozatról, de, mivel Sándor is kérdezi az első kötetben: “Beszélni, locsogni, warum???”, úgy gondolom, ideje befejeznem, úgyhogy inkább jó szórakozást kívánok nektek az olvasáshoz!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian