minden-ami-drog_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Minden, ami drog

Az egyik legmegosztóbb és leginkább tabuként kezelt téma főként hazánkban a kábítószer vagy drog kérdés. Nem drogprevenciós előadással folytatnám a továbbiakban, se nem a különböző drogok hatásainak taglalásával. Sokkal inkább kisebb kitekintést teszek az illegális vagy éppen nem illegális szerek fogyasztásának mértékében és fogyasztásuk követhetőségében.

Első sorban tisztáznom kell a drog fogalmát, mely a WHO szerint olyan szer, ami a szervezetbe jutva módosítja annak működését és használata bizonyos esetekben pszichikai vagy fizikai függőséghez vezethet. A kábítószer tág fogalmába beletartoznak a legálisan hozzáférhető szerek is, így az alkohol, a cigaretta és a gyógyszerek. A drogokon belül megkülönböztetünk narkotikumokat, mint például az alkohol és a heroin, pszichedelikusokat mint az LSD és a kannabisz és nem utolsó sorban serkentőket, így az ecstasyt, speedet és például a kávét. Ám a veszélyt inkább a dizájnerdrogok jelentik, mintsem azok a szerek, amelyeket évtizedek óta ismerünk és tisztában vagyunk az előfordulásukkal. A dizájnerdrogok közé a napjainkban egyre közismertebbé váló herbál, az az szintetikus marihuána tartozik, valamint a fürdősó és a kristály, sok más hasonlóan félszintetikus drog mellett. Ezek a szerek jellemzően valamilyen természetes úton előállítható kábítószer például marihuána vegyszerrel történő átformálása során készülnek. Ezzel a gyártók ugyan elérik, hogy jogilag legális maradhasson a szer, ám sohasem látott élettani hatásokat idézhetnek elő. Terjesztésük tekintetében, ezek a drogok az interneten megvásárolhatók olyan oldalakon, mint a Legalsmokeshop vagy a HerbalSmoke. A készítők gyors és biztonságos kiszállítást és nem utolsó szempontként prémium minőséget ígérnek.

minden-ami-drog1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA magyarországi jogszabályok szerint zéró tolarencia vonatkozik minden tudatmódosítószer terjesztésére, fogyasztására és termesztésére. Hasonló a helyzet Bulgáriában, Spanyolországban, Macedóniában és nem utolsó sorban Törökországban, erről bővebben a Konzuli Tájékoztatóban világosítanak fel. Ebben a tájékoztatóban nem esik szó azoknak az országoknak a büntető rendszeréről, amelyek esetében kevésbé szigorúak a drogokra vonatkozó szabályok. Közismerten ilyen Hollandia, vagy a tengerentúlon az USA hat állama, ahol legális a marihuána fogyasztás, köztük Alaszka és Kalifornia, valamint Kanada. Természetesen itt is követendők a megvásárolt marihuána mennyiségére és elfogyasztására vonatkozó szabályok. Ebből a szempontból Hollandia konzervatívabb szerepet foglal el az amerikai helyzettel szemben, hiszen itt csak 5 gramm fű vásárolható egyszerre és kizárólag helyben, a coffee shopokban fogyasztható el.

Legtöbb esetben a drogkereskedelemmel foglalkozó szervezetek felszámolása ellen irányuló lépés a marihuána legalizálása. Persze ezzel nem zárják ki a kemény drogok terjedését, de célra vezetőbb a dizájnerdorgok kiszűrési folyamatában. Hazai viszonylatban ezek jelentik a legnagyobb veszélyt a népességre az alkohol problémák mellett. Ahogy fentebb említettem, az alkohol a narkotikumok közé sorolható és fizikai függőséghez vezet. Az alkoholizmus definíciójával kapcsolatban kialakuló félreértések elkerülése végett az alkoholizmus a szeszesitalok rendszeres és szenvedélyes fogyasztását jelenti. Természetesen több átmenete is létezik, de jelen esetben a klasszikus értelembe vett alkoholizmusról lesz szó, amely a legnagyobb problémát jelenti a lakosság addikcióit tekintve, hiszen a WHO jelentése szerint a hazai populáció 9,4%-a alkoholista, amely 1 millió főnek felel meg. Ez a központi statisztikai hivatal számításai szerint csak 470 ezer fő, ez a szám hazánk legismertebb toxikológusa, Zacher Gábor szerint minimum 800 ezer fő. A magyar társadalom számára hatalmas problémát jelent az alkohol fogyasztás, hiszen nem csak az aktuális fogyasztókra fejti ki mind a fizikai mind a szellemi leépülés hatását, hanem a következő generációéra is. Abban az esetben, ha egy családban mindkét szülő alkoholizmussal küzd, a gyereknek 70%-al nagyobb az esélye, hogy ő is követi szüleit ebben. Nem csak fizikai rendellenességhez vezet a rendszeres és mértéktelen alkohol fogyasztás, hanem súlyos mentális betegségeket idéz elő az ilyen családi háttérrel rendelkező gyermekekben. A kontroll elvesztésének hatására és sok esetben az alkoholizmus előidézte lecsúszott társadalmi helyzet következtében megnövekszik a családon belüli erőszak esélye.

Valóban nem biztos, hogy a magyar társadalom elég érett akár a könnyűdrogok legalizálására is, hiszen a mértéktelen fogyasztás látható a statisztikákból. Éppen ezért, nagyobb gondot kell fordítani a dizájnerdrogok terjedésének követésére, amelyek használata nagy arányban fizikai függőséghez vezet és az alkoholizmus kezelésére. Egy átláthatóbb rendszerből, biztonságos helyről beszerezhető könnyűdrog, mint a marihuána fogyasztása nem biztos, hogy akkora veszéllyel jár, mint a sikátorban beszerzett fura színű addiktív termék elfogyasztása, vagy a lépten nyomon elénk plakátozott és unásig reklámozott szeszesitalok mérték nélküli fogyasztása.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian