meseorszag-mindenkie_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Meseország mindenkié – Mi a baj azzal, hogy ezt nem érti meg mindenki?

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de bennem mindig felmegy egy kicsit a pumpa, ha a közösségi médiában rasszizmusról olvasok. Ez irányulhat igazából bármire, de nem tudok vele azonosulni. Nos a napokban már többször szembejött velem egy politikus hölgy posztja, ahogy a sajtótájékoztatóján megsemmisít egy könyvet. Igen, megsemmisít EGY KÖNYVET. Ő egy többgyermekes édesanya és mélységesen felháborítja a könyv tartalma, aminek a címe „Meseország mindenkié”.

Miről is szól a könyv? „A kötet történeteiben ismert mesék újraírt változatait alkották meg a szerzők olyan hősökkel, akik valamilyen stigmatizált vagy kisebbségi csoporthoz tartoznak. Kilenc jól ismert szerző és nyolc új alkotó meséje került a gyűjteménybe, melyben többek között roma Pöttöm Pannával, meleg Hamupipőkével, sárkányölő pincérlánnyal, háromfülű nyúllal, mélyszegénységből, bántalmazó családból érkező és örökbefogadott gyerekhősökkel találkozhatunk. A tizenhét kortárs szerző friss meseátiratai azokat is megszólítják, akik nehezebben találják a helyüket a világban. Megerősítenek abban, hogy bár nem vagyunk egyformák és különböző utakat járunk be, de ha megérkezünk, a kapu mindannyiunk előtt nyitva áll.”

meseorszag-mindenkie1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJATehát adott egy mesekönyv amiben olyan témát dolgoznak fel, amit nehéz megérteni a gyerekeknek, ám mégis talán fontos lenne, hogy lássák, nem kell félelemmel vagy ne adj isten gyűlölettel fordulni azokhoz akik másmilyenek mint mi. És mi a politikus hölgy, illetve mint egy petíció megtalálása után számomra kiderült több ezer ember problémája? Az LMBTQ téma és a véleményük szerint „LMBTQ  propaganda”… Mert hiába van egy fontos témát boncolgató könyv, ami szeretne segíteni abban, hogy ha valaki más, azt ne ítéljék el, mert a gyűlölet a felnőttekben még így is sokkal erősebb. Senkit nem érdekel, hogy mennyi mindent adhat a társadalomhoz ez a könyv, csupán annyit látnak, hogy melegek, fúj. És pont ez az, amivel igazából ők maguk bebizonyítják, hogy szükség van erre a könyvre, mert lehet, hogy ha gyerekkorukban találkoztak volna ilyesmivel, akkor nem lennének szemellenzős felnőttek, akik szerint  a homoszexualitás csak propaganda és meg kell védeni tőle a gyerekeket, mert ha nem, akkor majd elolvassák ezt a könyvet és ők is melegek lesznek. (Igen, ezt tényleg több kommentben is olvastam a könyvmegsemmisítős poszt alatt.)

Akik aláírják a petíciót azt mondják, hogy nekik a gyerekek fejlődése a fontos. A kérdés az, hogy akkor mi van azokkal a gyermekekkel, akik valamiben mások, mint a többiek? Vagy a gyermek fejlődése csak addig fontos, amíg beleillik a kockába? Ha valamiben más, mert nem érzi jól magát a bőrében vagy mert másképp néz ki mint a többiek, akkor neki az egészséges fejlődés nem jár, őt ki lehet csúfolni, lehet bántani és ha valaki tenni akar azért, hogy őt is elfogadják akkor abba is bele kell rúgni? Mert számomra ebből a petícióból inkább ez jön le. Arról nem is beszélve, hogy mi van akkor, ha például ennek a politikus hölgynek a gyermekéről derül ki, hogy a saját neméhez vonzódik? Akkor kitagadja, mert csak addig fontos a család, amíg beleillik az idillikus képbe?  Szomorú, hogy a 2020-ban is ott tartunk, hogy az ember nem lehet önmaga, és az elfogadásra tanítás egyesek szerint szembemegy a gyermekek fejlődésével, még akkor is ha úgy van leírva  a mesekönyvben, hogy „ezentúl mind bakként tekintettek rá.”

meseorszag-mindenkie2_EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA könyv egyelőre még nem jelent meg, de ha valaki úgy érzi, hogy jelezné a gyártó felé, ő nem ért egyet azokkal, akik szerint „a gyermekek érdekével ellentétes ilyen kiskorban befolyásolni őket a különböző politikai és szexuális ideológiákkal.” az már előrendelheti: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/gyerekirodalom/mesek/meseorszag-mindenkie#bovebb_ismerteto

Szerintetek van létjogosultsága egy ilyen témákat feldolgozó könyvnek?

Szerintetek van létjogosultsága egy ilyen témát feldolgozó könyvnek?

Forrás:

https://labrisz.hu/irodalmi_rovat/labrisz-konyvek/meseorszag_mindenkie

https://www.facebook.com/durodora/photos/a.200557646646776/3411273002241875/

https://24.hu/kultura/2020/09/26/meseorszag-mindenkie-mesekonyv-gyerekkonyv-labrisz-ejha-konyv/

https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szeretet-no-lany-ules-3819781/

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian