meg-tobb-home-office-EGYETEMISTAK-MAGAZINJA

Még több home office?

A tavaszi vírushelyzet azt eredményezte, hogy a legtöbb ember az otthoni munkavégzésre állt át, volt, akinek ez elnyerte a tetszését, és volt, akinek kevésbé. Van bőven esély arra, hogy az ősz beköszöntével ismét sokan home officeba kényszerülnek.

Leginkább a családos, kisgyermekes szülőknek volt ez kihívás, ugyanis elég nehéz mindent úgy összehangolni, hogy az mindenkinek jó legyen. Végezd a munkádat, de közben segíts a gyerekeknek az online tanulásban, a házifeladatok megírásában, és nem árt, ha készül valami ebédre is. Ja, és azért ne legyen egy merő kupi az egész lakás…

Ahhoz, hogy minden klappoljon az otthoni munkavégzésnél, szükség van elegendő helyre és különböző felszerelésekre, és nem biztos, hogy mindenki örül annak, ha az étkezőből iroda lesz. Gondoljunk csak bele, ha valaki a párjával lakik egy nem túl nagy garzonlakásban, és mindkettőjük otthonról dolgozik hetekig, hónapokig. Nehéz lehet megoldani, hogy mindkét fél elvonuljon a saját kis szférájába és ott csendben, nyugiban tudjon dolgozni, hiszen az oké, hogy egyikőjük a nappali-hálóban van, de másiknak hol kéne lennie? A fürdőben? Ez a szituáció gyakran vezethet vitához, veszekedésekhez, megoldani viszont annál nehezebb.meg-tobb-home-office1-EGYETEMISTAK-MAGAZINJA

Miután a veszélyhelyzet csillapodott és a fertőzöttek száma elenyésző volt, sokan visszatértek az irodába, de vannak olyan cégek is, ahol a dolgozók a mai napig otthonról végzik a munkájukat, és csak sürgős eseteknél szükséges bemenni az irodába. Mivel az ősz közeledtével újra egyre több a fertőzött, könnyen lehet, hogy a legtöbben megint otthonról fognak dolgozni. Sokak érezték ebben az opcióban a szabadságot, persze főleg azok, akiknek leginkább csak magukról kell gondoskodniuk. Sokan pizsamában a kanapén fekve pötyögtek az ölükbe vett laptopon, ami bizony csökkentheti a produktivitást. Most hoztam néhány tippet, ami segíthet a home office nehézségein.

  1. Hozzunk meg néhány szabályt és tartsuk is be őket!

Talán az egyik legkényelmesebb dolog lehet, hogy az előbb említett módon, pizsamában fekve dolgozunk. Viszont annak érdekében, hogy tényleg úgy érezzük, hogy dolgozzunk is és ne kalandozzunk el mindenfelé, érdemes, ha igyekszünk ugyanúgy viselkedni, mintha az irodába mennénk. Mindig öltözzünk fel! Nyilván nem kell kicsípni magunkat és ceruzaszoknyában, magassarkúban tipegni, vagy egy feszes öltönyben szorongani egész nap, de ne a pizsamánkban üljünk a gép elé. És itt a másik alapszabály. Üljünk a laptop elé! Ne feküdjünk a kanapén, hanem üljünk le egy asztalhoz, ahogy azt az irodában is tennénk.

  1. Válasszuk szét a munkát a magánélettől!

Határozzuk meg, hogy mettől meddig dolgozunk és ezt tartsuk is be. Nyilván hagyjunk magunknak időt az ebédre, nem kell túltolni sem a dolgokat, de nem baj, ha a mosást majd csak a munkaidő után indítjuk el. És ahogy említettem, a másik véglet. Nem csak az ellustulás lehet a home office hátulütője. Vannak, akik annyira belemerülnek a munkába, hogy 5 percre sem bírják abbahagyni, és fél 6-kor még mindig van egy-két feladat, amit muszáj megcsinálni. Ha ebbe a kategóriába soroljuk magunkat, akkor igyekezzünk ne túlhajtani magunkat és próbáljunk a meghatározott időkereten belül maradni.meg-tobb-home-office2-EGYETEMISTAK-MAGAZINJA

  1. Iktassuk ki a zavaró tényezőket!

A legjobb módja annak, hogy csak a munkára tudjunk koncentrálni az az, hogyha minden zavaró tényezőt kizárunk. Ha van rá lehetőségünk, csukjuk be a szoba ajtaját amikor dolgozunk. Amire viszont legtöbben nem is gondolnának, az az értesítések lenémítása a telefonunkon. Egy-egy üzenet ettől-attól könnyen el tudja vonni a figyelmünket, hiszen ha egyszer már a kezünkbe vettük a telefonunkat, hajlamosak vagyunk megnézni még néhány dolgot, elszörfözgetni az interneten. Így lehet egy üzenet értesítésből akár fél óra is.

  1. Hagyjunk időt pihenni is!

Gondoljunk csak bele, amikor bemegyünk az irodába, ott sem görnyedünk egyhuzamban 8 órán át a gép előtt. Néha kimegyünk a mosdóba, meginni egy kávét, vagy ebédelni. Ehhez tartsuk magunkat otthon is, hagyjunk időt magunknak a pihenésre is. Az ebédet például ne az íróasztalnál, félig a gépen pötyögve együk meg, hanem nyugalomban, nem rohanva. És akkor se legyen bűntudatunk, ha a kávénkat is hasonló nyugiban szeretnénk elfogyasztani.

Remélhetőleg a helyzet nem durvul el annyira, mint ahogy márciusban történt, de mindenkinek sok erőt és kitartást kívánok, ebben mindenki együtt van!

Photos by: Ketut Subiyanto, Ken Tomita, Ivan Sankov

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian