lelki-terror-egyetemistak-magazinja

Lelki terror – avagy mit láthatunk egy gyermeken?

Egy gyermek lelke olyan akár egy virágoskert. A minél több törődés és foglalkozás meghozza a gyümölcsét, hiszen egy csodálatos felnőttet tudunk nevelni, aki a következő generációnak átadhat majd olyan dolgokat is akár, melyet tőlünk tanult el. Ugyan akkor, ha nem megfelelő nevelésben részesítjük gyermekünket, hatalmas káoszt tudunk okozni nem csak a mi életünkre nézve, de az övére és bizony majd az őt körülvevő emberekére is.

Az érzelmi bántalmazás vagy lelki terror a család egyik legnagyobb ellensége. Látszólag nincs nyoma, mégis rombol. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy csak az erőszakos, veszekedős viselkedés típusok okoznak lelki terrort a családban. Pedig nem, ha hallgatunk, ha nem mutatunk ki semmilyen érzelmet a másik iránt, az is lelki terror. Hajlamosak vagyunk azt is elhinni, hogy a férfiak általában agresszívek, és a nők a hallgatás, a „nem szólok hozzád” típusú lelki terrort részesítik előnyben. De mindkét nem változatos eszközöket alkalmaz, hogy terrorizálja a másikat.

A legsúlyosabb esetről akkor beszélhetünk, ha a gyermeket mind a két szülő terrorban tartja, mivel ilyen esetben a gyereknek semmi kapaszkodója sincs. Egyedül kell kijönnie ebből a helyzetből és halmozódik benne a félelem, a harag. Sok esetben megfogadja, hogy ő soha nem lesz ilyen a gyermekeivel, de mikor családot alapít, és nem dolgozta fel a régi sérelmeit, könnyen az agresszor oldalán találja magát. Továbbá az önbizalma teljesen leépül, sok esetben megpróbál maximálisan megfelelni a szülőknek, remélve, hogy ekkor majd nem bántják, de a lelki terror folytatódik.

lelki-terror1-egyetemistak-magazinjaRengetegszer előfordul az is a mai világban, hogy a gyermekeket nem otthon, hanem az iskolában éri lelki terror, mely nagyon sokszor társul azzal, hogy az illető egyre inkább visszahúzódóbb, félénkebb lesz. Természetesen sem ő, sem az őt körül vevők nem mernek tenni ellene, hiszen félnek az esetleges megtorlástól. Az effajta terrornak számos szembetűnő jele van, mint pl.: egyik legbiztosabb az, ha jelentősen romlik a gyerek tanulmányi eredménye, gyakran még azokban a tárgyakban is, melyekben korábban kiemelkedően jó volt. Szintén aggodalomra adhat okot, ha kicsid rendszeresen sérülésekkel jön haza az iskolából, melyek eredetére fura magyarázatot ad – leestem a bordásfalról, fejbe rúgtak focival a szünetben, lefejeltem a kapaszkodót, amikor fékezett a busz -, és láthatóan nehezére esik mind erről beszélni. Az iskolai terror tipikus jelei közé tartozik a gyakori érzelemkitörés és a kedélyállapot hirtelen változása, különösen, ha a gyerek azelőtt kiegyensúlyozott volt.

A felismerésben, illetve a kezelésben a család nyújthatja a legnagyobb segítséget egy gyermek számára, kivéve akkor, ha a bántalmazás maga otthon történik meg. A viselkedési tünetek mellett a gyermek rajzából is következtethetünk lelki bántalomra. Amikor ránézünk egy gyermekrajzra, az első benyomásra figyeljünk. Ha a kép ilyenkor kiegyensúlyozottnak, harmonikusnak tűnik, akkor valószínűleg nincs probléma. Ha viszont gyakran találkozunk olyan rajzzal, amely láttán zavar minket valami, akkor beszélgessünk a rajzról a gyermekkel. A beszélgetés során lehet, hogy feltárul a gyermek lelki problémája, ha viszont nem, akkor egy rajzelemző szakembertől kérhetünk segítséget.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian