a-regio-legerosebb-pedagoguskepzoje

A régió legerősebb pedagógusképző intézményévé válhat a KPVK!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Emlékszem amikor először beléptem az intézménybe. Akárcsak minden pályaválasztás előtt álló fiatal esetében, bennem is kétségek, félelem és izgalom keringett, hol erősebben, hol gyengébben. A kar nyílt napján viszont egy olyan családias, segítőkész légkör és felkészültség fogadott, amely segített döntést hozni abban, hogy hol is szeretném folytatni a tanulmányaimat.

Az immáron 653 éve alapított Pécsi Tudományegyetem legfiatalabb kara, a Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) által kínált szakok leírásainak olvasása közben, hamar egy színes képzési palettával rendelkező felsőoktatási intézmény képe rajzolódik ki a pályaválasztás előtt álló diákok és érdeklődők előtt.

Az egyetemi élet sokszínűségét maguk a KPVK hallgatói adják, akik szeretetben, összetartozásban és harmóniában gazdag közösség tagjaivá válhatnak az itt töltött évek alatt. Ez az összetartó, családias környezet kiváló táptalaja a lehetőségekben és sikerekben gazdag jövőnek.

Az ország legjobb pedagógusképző intézménye lett a PTE KPVK

A Figyelő c. online újság által minden évben felállított rangsor alapján a 2019/2020-as év legjobb pedagógusképző intézménye lett a szekszárdi kar. Az abszolút rangsor tartalmazta a magyarországi egyetemek és főiskolák, képzési területek szerinti és a legnépszerűbb karok közötti rangsorát is. A Figyelő Felsőoktatási Rangsor legfontosabb listáit a képzési területi összeállítások jelentették a tavalyi évben is, a korábbi évekhez hasonlóan. A szakértők által összeállított indikátorok alapján a pedagógusképzési területen az óvodapedagógus és a tanító szakok legjobb képzőhelyének a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar bizonyult.a-regio-legerosebb

Az idei évben új képzésekre is jelentkezhettek a diákok

A felsőoktatási jelentkezés 2020.02.15.-én lezárult, a továbbiakban már csak sorrendmódosításra, valamint dokumentumok pótlására van lehetősége a jelentkezőknek. Az idei évtől egy tantárgyból emelt szintű érettségit kell tenniük a felsőoktatásba jelentkezőknek. A megjelölt szakok függvényében változik, hogy szabadon választható vagy előre meghatározott tantárgyból kell teljesíteni az elvárt szinten. A különböző szakokhoz kötelező felvételi követelmények az emelt érettségik tekintetében megtekinthetők a Felvi.hu oldalán. A napokban ismertté váltak a 2020. évi felsőoktatási jelentkezési számai, amely alapján országos szinten visszaesés figyelhető meg a felsőoktatásba jelentkezők számát illetően. A visszaesés egyik okaként fogalmazzák meg többen az emelt szintű érettségik követelményrendszerének bevezetését. A PTE KPVK pedagógusképzési szakjai ugyanakkor továbbra is népszerűek a jelentkezők számára. Újdonság, hogy a kar már nem csak Szekszárdon, hanem Pécsett is elindította képzései egy részét, így lehetőség nyílt a jelentkezőknek két képzőhely közül választani. A képzések szemügyre vétele után találkozhattunk új szakokkal is. Ilyen például a gyógypedagógia, amely a felvételi jelentkezések alapján óriási népszerűségnek örvend, csaknem 250 jelentkező jelölte meg valamilyen helyen ezt a képzést a jelentkezése során – olvasható a PTE KPVK oldalán. A szintén újdonságnak számító vidékfejlesztési agrármérnök szakra is lesz elég jelentkező a szak elindulásához.

Felsőoktatás a karon pandémia idején

Mint tudjuk, Magyarország Kormánya veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére a koronavírussal kapcsolatban. A kialakult helyzet miatt teljes körű tanítási szünetet rendelt el a Pécsi Tudományegyetem rektora 2020. március 12-14. között. Ezt követően a tavaszi szünet előrehozása mellett döntött az Operatív Törzs, az intézmények pedig átálltak a távoktatásra. Minden oktató felvette a kapcsolatot az általa tanított kurzusok hallgatóival, majd elkezdődött az oktatás – az eddigiektől eltérően – távkommunikációs formában. A legtöbb oktató online órákat tart, különböző felületeken, attól függően, hogy melyik platformot preferálja. A leggyakrabban a Microsoft Teams, a Zoom, a Meet és a hagyományosnak mondható Skype és Messenger felületeken történik az oktatás.

Tapasztalataim szerint elmondható, hogy a ritkán előforduló kisebb technikai jellegű problémák („Hallanaaak?!”) mellett is jól működik a távoktatás. A virtuális kontaktokon való részvétel mellett fontos a kurzusok követelményrendszerében foglalt szakirodalmak tanulmányozása is, ennek érdekében az oktatók sok esetben online is fellelhető szakirodalmakat és egyéb segédanyagokat is biztosítanak a hallgatók számára. Szerencsére az interneten több portál is ingyenesen elérhetővé tette online könyvtárát, ezért számos könyv, publikáció és folyóirat is elérhető az érdeklődők számára. Lassan kezdetét veszi a vizsgaidőszak, ennek kapcsán általánosságban elmondható, hogy sok hallgató tart attól, hogy esetlegesen rosszabbul zárja a félévét a személyes kontaktok hiányából fakadó nehézségek miatt. Karunk oktatói azonban igyekeznek a határidők elnyújtásával, valamint a dolgozatok terjedelmével kapcsolatos engedményekkel megkönnyíteni a diákok helyzetét. Nem csak a vizsgaidőszak tölti el aggodalommal az egyetemistákat, hanem a záróvizsgák is. Ezzel a témával kapcsolatban érdemes elolvasni a Media Iuris korábbi cikkét. A KPVK dékánja mindezek kapcsán azt nyilatkozta, hogy: „mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a végzős hallgatóik még ebben a tanévben megszerezhessék a diplomájukat.” olvasható a Teol oldalán.

Forrás: kpvk.pte.hu, felvi.hu, teol.hu

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian