kutya-turizmus

Kutyabarát turizmus

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Egyre nagyobb jelentőséget bírnak napjainkban a kutyabarát szállások és kirándulóhelyek. A statisztikák szerint a háztartások közel fele tart kutyát Magyarországon, emellett az európai átlag 20-30% körül mozog. Ez azt jelenti, hogy hazánkban megközelítőleg 3 millió kutyusnak van gazdája.

A felelős kutyatartók 87%-a gondolja úgy, hogy házi kedvenceik a család tagjai, ugyanúgy, mint egy testvér vagy egy gyermek. Szintén jelentős tényezőként szerepelnek a gazdik szempontjai között a napi szintű foglalkozás az állatokkal, és a megfelelő táplálás. A kutyás háztartások gyakoribbak a községekben, mint a városokban, mivel az emberek szívesebben tartanak állatokat kertes házakban. Mivel a legtöbb gazdi családtagnak tekinti házi kedvenceit, számukra elképzelhetetlen az, hogy kisállataik nélkül menjenek nyaralni, kirándulni, kiruccanni. Ezt figyelembe véve a turisztikai szektorban megnőtt az igény az ilyen típusú fejlesztésekre, beruházásokra, és próbálnak minél szélesebb körökben dolgozni azon, hogy ezek az igények kielégíthetőek legyenek.

Utazás a kutyával…

… az autóban

A kutyák többsége kifejezetten élvezi az autóval való utazást, ahogyan a gazdik is leginkább ezt a megoldást preferálják, hiszen rugalmas, és bármikor meg lehet állni egy kis sétára és egyéb dolgok elvégzésére. A kutyákat érdemes már kölyökkoruktól kezdve hozzászoktatni az utazáshoz, hogy ez később se jelentsen problémát. Ha kiskedvencünk gyomra nehezen bírja az utazást, az állatorvostól kérhetünk gyógyszert a hányinger megelőzésére. A legfontosabb, hogy akármilyen rövid vagy hosszú útra tervezünk elindulni háziállatainkkal, mindig legyen nálunk elegendő víz! és élelem. Mint tudjuk, kutyusaink nehezebben bírják a meleget, hiszen ők nem tudnak izzadni, így erre is mindig nagyon oda kell figyelni. Sajnos, nem lehet elégszer felhívni a kutyatartók figyelmét, hogyha lehetséges, egy percre se hagyják bent a kutyusokat őrizetlenül a meleg autóban! Még az árnyékban is hamar fel tud melegedni az autó és ugyebár az árnyék is tud „mozogni.”

Elengedhetetlen kellékek, ha kutyával utazunk az autóban:

  • kistestű kutyák esetén használjunk egyszerű hordozót
  • nagyobb termetűeknél érdemesebb fémből vagy textilből készült boxot alkalmazni

További információk, ha ezt az utazási formát választjuk: https://kutyabarathelyek.hu/hu/tudastar/utazas/autoban/kutya-szallitasa-autoban/

kutya-turizmus-0

… a vonaton

Mielőtt ezt az utazási formát választanánk, informálódjunk afelől, hogy kell-e jegyet váltani kiskedvencünk számára. Mindenképpen vigyünk magunkkal szájkosarat, habár azt nem feltétlenül kell viselnie, ez a szabály országonként eltérő, azonban, ha felszólítanak arra, hogy tegyünk az állatra szájkosarat és ennek nem tudunk eleget tenni, akár a következő megállónál le is szállíthatnak minket. Oda kell figyelnünk arra, hogy kedvencünk ne zavarja a többi utast, így a vonaton való utazáshoz is elengedhetetlen kellék a box, hiszen az utasnak a felszállást követően az arra alkalmas – a kézipoggyász mérethatárt meg nem haladó méretű – szállítóeszközben kell elhelyeznie. Az utas az utastéren kívüli részben sem szállíthatja hordozó nélkül a kutyát. Emellett lényeges, hogy az állat oltási könyvét is fel tudjuk mutatni, ami nem lehet egy évnél régebbi. Egy utas legfeljebb két kutyát vihet magával. Fontos, hogy kutyusunkat az elindulás előtt minél sűrűbben próbáljuk kivinni pisilni. Hogy még kényelmesebb legyen az utazás, érdemes beszerezni hozzá kutyatakarót és persze ezesetben se felejtsünk el elegendő vízről gondoskodni.

kutya-turizmus-1

További információk a vonaton való utazáshoz kedvencünkkel: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedvenceink-velunk-utazhatnak-helyjegyes-jaratokon

Kutyabarát turizmus és attrakciók

A legkiemelkedőbb kutyabarát turisztikai termék nem más, mint a kutyás fürdetőhelyek, hiszen a strandok többségére kutyát tilos bevinni. Ezekre a kutyás strandokra hatalmas igény van a kutyás háztartások szempontjából. Ennek ellenére hazánkban kizárólag csak Balatonföldváron, Fonyódon, Tiszafüreden található, de 2020 májusától Keszthelyen is, ahol különböző kutyás programokkal (pl. kutyás piknik és vásár) várják az ide érkezőket. A kutyabarát turizmus rengeteg új lehetőséget nyújthat ennek az iparágnak, hiszen a kutyás vendégek hajlandóak többet fizetni azért, hogy négylábú kedvenceikkel együtt vegyenek igénybe egy szállást vagy egy vendéglátóhelyet. A kutyabarát vendéglátóhelyek és szállások száma folyamatosan nő, ennek köszönhetően az Év Kutyabarát helye kampány is évről évre sikeresebb, 2014 óta. A kampány egyik fő célkitűzése a hazai kutyabarát szolgáltatások és a felelős kutyatartás népszerűsítése. 2019-ben 11 kategóriában, összesen 127 regisztráció érkezett, így a hatodik díjátadó nagyon sikeresnek bizonyult.

kutya-turizmus-2

Szolgáltatások

Kutyabarát szállások szolgáltatásai lehetnek:

  • A kutya a szobába bevihető
  • Kutyás kiránduló útvonalak
  • Kutyastrand a közelben, kutyabarát közösségi tér
  • Természetközeli környezet
  • Recepciónál igényelhető kutyapléd, játékok, etetőtál, itatókulacs, kullancscsipesz
  • Fedett, kültéri boxok

Képek: vezess.hu, kutyabarat.hu

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian