Spanyolország valójában – koronavírus az Ibériai-félszigeten

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A koronavírusos megbetegedések számát tekintve, a nyolcadik legfertőzöttebb ország a világon, a második hullám legnagyobb elszenvedői Európában, valóban ennyire aggasztó a helyzet? Miután három hetet töltöttem az Ibériai-félszigeten kijelenthetem, hogy egyszer nem éreztem magam veszélyben a koronavírus miatt. Mégis miért beszél mindenki megvetéssel, negatív érzéssel manapság az országról?

MASZKVISELÉS

spanyolorszag-valojaban1-egyetemistak-magazinjaTény és való, hogy az egyik legsúlyosabban érintett európai ország, ahol a legtovább tartott a szükségállapot, a kötelező karantén és a legkésőbb nyitották meg a határaikat is. Most pedig szintén elsőként tették kötelezővé a maszkviselést országszerte. De nem csak az utcákon és közösségi területeken kötelező az orrukat és szájukat eltakarni, hanem a külön háztartásban élők egy kocsiban történő utazása során is.

Fertőtlenítők mindenhol. Boltok, bárok és éttermek előtt mielőtt belépsz, kötelező az ott kihelyezett fertőtlenítőt használni. Több esetben is történt, hogy akartatom ellenére nem vettem észre (hiszen itthon ehhez nem voltam hozzászokva) és minden esetben biztonsági őr vagy eladó figyelmeztetett rá, hogy nem léphetek be a létesítménybe a fertőtlenítés elmulasztása miatt, ahogy helyesen felhelyezett maszk nélkül sem. Nagyon figyelnek a helyes maszk viselésére, ellentétben hazánkkal. Az orr alatt elhelyezett maszkért ugyan úgy jár a 100 eurós büntetés, mint aki nem viseli. Szintén nagy hangsúlyt fektetnek a 2 méteres távolság betartására. Rengeteg figyelmeztető plakát és tábla, a földön felfestett jelzések segítik a lakosokat mindenhol.

FERTŐTLENÍTÉS

Ruhaboltokban egy, maximum két próbafülke van nyitva, amennyit folyamatosan minden egyes vásárló után tudnak tisztítani. A felpróbált ruhákat szintén fertőtlenítő spray-al fújják át.

Puerto Venecia, az ország egyik legnagyobb bevásárló központjában például csak egy-egy férfi és női mosdó van nyitva amelyet állandóan személyzet fertőtlenít minden egyes használó után.

Sendaviva nevű kalandparkban szintén megnyugtató volt látni az állandó fertőtlenítést. Például a bobokat egyesével törölték át fertőtlenítővel, minden menet után.

spanyolorszag-valojaban2-egyetemistak-magazinjaFELELŐTLENEK

Természetesen a negatív pontokat is ki kell emelnem. A nagyobb városokban, mint például Madridban, vagy Zaragozában a földön ugyan úgy látni eldobott maszkokat. A tengerpartokon lévő maszkviselési kötelezettség tartományonként eltér, például San Sebastiánban (Baszk föld), akkor még nem volt a parton kötelező, úgyhogy minden ember oda menekült, elfelejtve természetesen a távolság megtartását. Szintén óriási csalódás volt a turista buszok profithajhász viselkedése. Toledoban volt részünk benne, ahol minden jegyet eladtak rá és ugyan olyan tömve közlekedtek, mint normál helyzetben. Elképesztően feszélyezve éreztem magam a hátunk mögött utazók miatt, nem értem miért nem hagytak ki egy sort minden utazó között.  Amik pedig a legnagyobb gondot jelentik, az illegálisan működő éjszakai szórakozóhelyek, tömérdek turistával, bármiféle egészségügyi protokoll betartása nélkül. Természetesen erről személyes tapasztalatom nincsen, de minden reggel ezzel kezdődtek a hírek, hogy hány rendezvényt zártak be az előző éjjel. Szintén nagy gondot jelentenek a mára már szigorított családi rendezvények, ahol az esetleg tünetmentes unokák, átadják a vírust nagyszüleiknek, idősebb rokonaiknak.

Összességében a szigorú szabályoknak köszönhetően sokkal nagyobb biztonságban éreztem magam, mint mondjuk itthon, ahol a tömött villamoson annak ellenére, hogy kötelező lenne, nem teszi fel a maszkot az utasok nagy része. Három hét és két negatív PCR után az egyik legfertőzöttebb országban hiszem, hogy nem a hely, hanem a kellő odafigyelés és az egészségügyi normák betartása számít.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian