koronavirus-diakmunka-nyaralas-hol

Koronavírus és a nyár: Hol tartunk most?

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Diákmunka

A fiatalok körében rendkívül népszerűek a diákmunkák, hiszen a tanulók számára diákszövetkezeteken keresztül a legegyszerűbb munkát találni – a koronavírus azonban most keresztül húzhatja az eddigi terveket.

A koronavírus a legtöbbek életét fenekestül felforgatta: karantén, gazdasági problémák, munkahelyek és cégek megszűnése. Változás történt továbbá az oktatásban is, az online tanórákhoz és számonkérésekhez pedig sokan nehezen tudtak hozzászokni, ráadásul a diákoknak most nem csak a tanulás jelenthet nehézséget, de meglehet, hogy a legtöbbeknek a nyári munkavállalásról is le kell mondani.

A diákszövetkezeteken keresztül történő munkakeresés eddig biztos pontot jelenthetett a fiataloknak abban, hogy iskola mellett és a szünidőkben egyszerűen és rugalmasan kereshessenek pénzt, a koronavírus miatt azonban most több kérdés is lehet a diákok fejében arról, vajon 2020-ban is ugyanúgy lesz-e lehetőségük munkát vállalni. A válasz azonban nem túl biztató.

Tóth Tamara, a munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó Work Force Hungary partnercége, a Job Force vezetője szerint idén az egyik problémát az jelentheti, hogy míg korábban a munkáltatók már nyár elején leadták, mennyi időre keresnek diákokat a nyárra, addig idén van, hogy csak egy-két nappal azelőtt szólnak, hogy ember kell nekik – így hát a diáknak azonnal döntenie kell. Továbbá érezhető az is, hogy egyes diákszövetkezetek oldalain sokkal kevesebb aktuális munkával találkozhat a tanuló, mint a járvány előtti években, így a megfelelő munka megtalálása is nehezebb folyamat lehet ezen a nyáron.

Ami azonban pozitívum, hogy a szakmai gyakorlatok elvégzését illetően sok intézmény könnyített a követelményeken: van, ahol az elvárt időt rövidítették le, máshol pedig a teljesítés határidejét tolták ki. Ezen felül a diákoknak a fizetés miatt sem kell aggódniuk, ugyanis a cégek igyekeznek megtartani az eddigi órabéreket. A vendéglátásban néhol kénytelenek voltak minimálisan csökkenteni a fizetés mértékét, de ők is minél hamarabb vissza akarnak térni az eredeti bérekhez.

Nyaralás

A koronavírus-járvány az utazni vágyók terveit is fenekestül felforgatta. A külföldi nyaralások nagy része valószínűleg ugrott, van, aki pedig úgy döntött, a helyzetre való tekintettel Magyarországon belül sem utazik.

A járvány terjedése a turizmust és a vendéglátást is súlyosan érintette, sorra mentek csődbe légitársaságok és egymás után zártak be az éttermek és kávézók, így hát mindenkit foglalkoztató kérdéssé vált az is, vajon mi lesz az idei nyárra tervezett utazásokkal.

koronavirus-nyar-hol-tartunk-most

A korlátozásokat már folyamatosan oldják fel mind Magyarországon belül, mind pedig a külföldre történő utazásokat illetően is, a magyarok jelentős része azonban 2020-ban ha tehetné sem utazna más országba. A Pulzus Kutató által májusban készített reprezentatív közvélemény-kutatásból kiderült, a magyarok 66%-a nem is tervez idén nyaralást, az utazni vágyók közül pedig 25% maradna belföldön, külföldre csupán 3% menne, 6% azonban belföldi és külföldi pihenést is tervez.

A legnépszerűbb magyarországi úti célok szállodái már most szinte tele vannak, a balatoni szálláshelyek is várhatóan tömve lesznek idén nyáron is – ebből is látható, hogy a magyarok valamilyen formában mindenképpen terveznek kikapcsolódást 2020-ban. Mostanra azonban már több ország megnyitotta határait, így aki a járvány ellenére is érzi magában a lendületet és a vágyat a külföldi nyaralásra, az ezekbe az országokba utazhat – a feltételek betartása mellett – idén nyáron: Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Svédország, Dánia, Hollandia, Belgium, Izland, Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Németország, Egyesült Királyság, Svájc, Írország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Görögország, Olaszország, Horvátország, Málta, Ciprus.

Rendezvények

A járvány kirobbanását követően a nagy létszámú rendezvények eltörlése volt az első lépés a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, és úgy tűnik, a korlátozások enyhítésére pedig a rendezvényekkel kapcsolatos szigorításokat oldják fel utoljára.

Sokak nagy örömére a vendéglátó egységek – bizonyos előírások betartása mellett – újra kinyithattak, valamint limitált létszámú szabadtéri rendezvények is megrendezésre kerülhetnek, így tehát fokozatosan visszatér a híres budapesti éjszakai élet a vírus előtti állapotba.

A korlátozásoknak azonban továbbra is nagy elszenvedői a fesztiválok, augusztus 15-ig ugyanis 500 fő feletti rendezvények nem tarthatók meg, ez pedig sokak terveit módosíthatta, hiszen például a Sziget Fesztivál vagy a Balaton Sound olyan egyhetes programok, melyekre sokan egész évben készülnek és gyűjtenek. Jó hír azonban, hogy a fesztiválozni vágyók korántsem maradnak program nélkül, hiszen megrendezésre kerül többek között a Strand Fesztivál, a B My Lake, az EFOTT, valamint a SZIN is.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian