Környezettudatosság – hogyan és mennyiért?

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Napjainkban egyre többen próbálnak odafigyelni a környezettudatos és a hulladékmentes életmódra. Azonban elszomorító tény az, hogy a társadalom nagyrésze bele sem tud gondolni – vagy egyszerűen nem is akar – abba, hogy létezésünk és életvitelünk milyen súlyos következményekkel járhat. Ebben a cikkben szó lesz arról, hogy milyen nehézségekkel jár az, ha csökkenteni akarjuk az ökológiai lábnyomunkat és arról, hogy mit tehetünk, ha csak egyszemélyes hadseregünk van.

Drágább, de tudatosabb élet

Nincs min szépíteni, a „zero waste” életmód nem épp egy pénztárcabarát megoldás. Az interneten rengeteg tippet találhatunk arról, hogy milyen hulladékmentes alternatívával tudjuk helyettesíteni az egyszer használatos tárgyakat. Azonban be kell látni, hogy ezek a dolgok, mint például a fa fogkefe, a szilárd sampon, a méhviaszos kendő vagy az üveg csomagolású fogkrém kétszerese vagy háromszorosa árban, mint az egyszer használatos társaiknak. S habár rengeteg olyan termék érhető el az interneten, ami magyar készítésű, természetes összetevőkből készült és műanyagmentes – ami nagyon jól hangzik – az áraik irracionálisak az eddigi, általunk ismert termékekhez képest, amiket megtudunk vásárolni az otthonunkhoz közeli hipermarketekben vagy kisboltokban.

Kényelmes társadalom

Olyan alternatívák is léteznek, melyeket saját magunk tudunk előállítani az otthonunkban, ám maga a folyamat sokkal macerásabb, mint elugrani a boltba. Ismét használatba vehetjük az internetet, hiszen rengeteg olyan „recepteket” találhatunk, melyek bemutatják, hogyan tudunk készíteni házi tisztítószereket, hajbalzsamot vagy éppen bőrradírt. Ezeknek az összetevői olcsók, vegyszerektől mentesek és természetesek. Sajnos nemhiába szokás úgy nevezni az időt, amiben most élünk, hogy „rohanó világ”, hiszen mindenki szalad a dolgára. Akkor miért is foglalkoznánk azzal, hogy otthon tisztítószert készítsünk, ha a nagy rohanásban egy másodperc alatt letudjunk venni ezeket a termékeket a boltok polcairól. Annyira megszoktuk a kényelmes életet, hogy nagyon sokan a kis változtatásokra sem lennének képesek. Egy konkrét és elborzasztó példa: 2019-ben a Nagy-Britanniai McDonald’s-ok a műanyag szívószálak helyett papír szívószálakat kezdtek el használni. Több, mint ötvenhatezren írták alá azt a petíciót, hogy az étteremlánc kezdje el újra használni a műanyag szívószálat a papír helyett, hiszen az idővel feloldódik az italukban.

De akkor mégis hogyan?

Összességében nem ez a legegyszerűbb életmód, mégis rengeteg ember betudja tartani szünet nélkül, teljesen beillesztve a mindennapi életbe. Nem kell egy nap alatt megváltani a világot, elég, ha megpróbálunk mindennap egy kis változást hozni az életünkbe, egy apró lépést tenni a fenntartható jövő érdekében. Mik is ezek az apró lépések? Huszonéves egyetemistaként havi ötvenezer forintos bevétellel én sem tudom megváltoztatni az egész világot, nemhogy egy nap alatt, de valószínűleg egész életemben sem. De a saját világomat, az életmódomat és a környezetemet igen.

Kis lépések, amiket én alkalmaztam:

  • szelektív hulladékgyűjtés
  • a szemetelés teljes megszűntetése és erre felhívni a környezetemben élők figyelmét
  • az egyszerhasználatos, nem lebomló műanyagzacskók teljes elhagyása
  • vászontáska használat zöldségek, gyümölcsök, pékáruk vásárlásakor
  • a gyorséttermekben való fogyasztás teljes megszűntetése
  • étrend változtatás (egy húsmentes nap a héten)

Ezek nem forradalmi újítások, amik mindent megváltoztatnak, viszont mégis könnyen betarthatóak. Nem mondom, hogy nem idegesítő és elkeserítő, hogy amíg én ügyelek arra, hogy vigyek magammal vászontáskát a boltba, addig látom, ahogy mások kettesével tépik le a nejlonokat és akár egy fej hagymához is képesek külön zacskót használni. Ilyenkor szokott eszembe jutni az, hogy teljesen felesleges, amit csinálok, hiszen másokat nem érdekel ez az egész. Azonban mégsem tudnék máshogy élni, mert már olyan, mintha ezek a szokások belém lennének kódolva, mintha ezekkel születtem volna és nagyon sokan éreznek még így rajtam kívül. A cél az, hogy minél többen legyünk.

Hibás alapok

Az alapokban kell keresni a hibát. Míg a politikusainknak és az országok vezetőinek érdekük van abban, hogy támogassák a környezetvédelemmel egyáltalán nem foglalkozó cégeket, vállalatokat és gyárakat, addig nem lehetünk képesek nagyobb változtatásokra. Hiszen nem lenne logikusabb, ha a természetes és lebomló anyagok árát csökkentenénk, a környezetre veszélyesekét pedig megemelnénk? Ezzel az egy lépéssel tömegek vásárlási szokásait tudnánk megváltoztatni. A bolygónk olyan, mint egy albérlet. Benne élünk, de nem a miénk. Fizetni kell érte, hogy benne élhessünk, s mi lehet fizetség, amit az ember tudna nyújtani a bolygónak? Az, ha ügyel arra, hogy ne csak ő, illetve mi, de az utánunk következő generáció is egy egészséges, fenntartható világban tudjon élni.

 

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian