kornyezetbarat-egyetemista-egyetemistak-magazinja

Környezetbarát egyetemista – Az okosfüzetek és ami bennük rejlik

Ismerős az érzés, amikor már hetek, esetleg hónapok óta nem írtál kézzel, és hirtelen nincs nálad a telefonod vagy a laptopod, így fel kell valamit jegyezned, viszont olvashatatlan, és te sem ismered fel a saját írásod? Esetleg zavar, hogy rengeteg papírt használsz, még akkor is, ha újrahasznosított, nem akarod terhelni a környezetet? A 21. században van megoldás a problémára!

Az egyetemisták életének kihagyhatatlan része a jegyzetelés, akár az előadások körmöléséről, akár a tankönyvek lényeges mondatainak kiemeléséről legyen szó – közben pedig törekszünk arra is, hogy ne szennyezzünk a környezetet, ezért egyre többen cseréljük a füzeteket tabletre, laptopra, olyan könnyen hordozható eszközökre, amelyeken később is megtaláljuk az anyagokat, vagy legalább a felhőben tárolhatjuk dokumentumainkat.

Miért olyan fontos, hogy kézzel írjunk, mikor a gépelés sokkal gyorsabb? Tapasztalatom, hogy sokkal jobban megmaradnak az anyagok, amelyeket kézzel írok, még akkor is, ha lemaradok, vagy néha olvashatatlan a külalak, sőt értelmezhetetlenek a rövidítések – a gépelés során (a dinamizmus ellenére, talán éppen a könnyebb és gyorsabb jegyzetelés miatt) azonban nem igazán gondolok bele a tanulmányokba, az számít, hogy később megtaláljam, még akkor is, ha emlékem sincs az adott dokumentum elkészítéséről. A szemre gyakorolt káros hatásról nem is beszélve (persze, ez nem jelenti azt, hogy mindenki felejtse el a számítógépet, ismerjük el, már nem igazán tudnánk nélküle élni).

A digitális trendek igazodnak a fogyasztók – esetünkben a környezetbarát egyetemisták – igényeihez, így több cég is piacra dobta a jövő talán leghasznosabb termékét, az okosfüzetet. Használatukkal egyszerre marad meg a hagyományos, papírra történő kézzel írás számtalan előnye, ugyanakkor egyből digitalizált, vagy könnyen digitalizálható és szerkeszthető tartalmuk megkönnyíti a tanulást.

Többféle színben, méretben, formában kaphatók okosfüzetek, más-más technológiával működnek: van, amelyik különleges, kézmozgást követő tollal rendelkezik, és olyat is találunk, amely papírja könnyen lemosható, vagy mikrohullámú sütőben törölhető tartalma. Utóbbiak általában okostelefonra letölthető alkalmazással együtt használandók, mivel az app segítségével bescannelt oldalakat pdf, vagy Word-dokumentummá konvertálhatjuk. Felmerül a biztonság kérdése, de a legtöbb alkalmazás adatvédelmi tájékoztatójában szerepel, hogy nem fogják közzétenni a jegyzeteket a beleegyezésed nélkül – ugyanakkor érdemes átfutni a hosszú, és kimerítő szöveget.

Akár Magyarországról vásárolnánk, akár külföldről rendelnénk, érdemes alaposan utánajárni az adott eszközök működésének, kompatibilitásának, tűrőképességének és árának. A legszínvonalasabb termékek meglepően drágák lehetnek, ugyanakkor hosszútávú garanciát ígérnek hozzájuk (arról nem is beszélve, hogy egy-egy jól összerakott masina feltehetően túléli használóit).

kornyezetbarat-egyetemista-egyetemistak-magazinja

Az okosfüzetek további előnye, hogy visszahozza az életünkbe az írást, ezzel javítva memóriánkat, fejlesztve koncentrálóképességünket, ezen kívül utat enged a kreativitásnak, például ábrák gyors megrajzolásának, ami a hagyományos szövegszerkesztő programokkal körülményes feladat.

A felhasználói élmények alapján az okosfüzetek megérik a pénzüket, használatuk nagyon egyszerű, könnyen hordozhatók, tartalmuk telefon segítségével digitalizálható. Néhány egyetemista társam véleménye szerint az olcsóbb modellekbe szívesen beruháznának, azonban vannak olyan okosfüzetek is, amelyek áráért tabletet, vagy kisebb teljesítményű számítógépet is vehetnének.

Saját tapasztalatom is van, mert a nyár elején úgy döntöttem, ideje kipróbálni a RocketBook Everlast nevű terméket. A csomagban nemcsak a 32 lapos okosfüzet, hanem a hozzá járó mikroszálas tisztítókendő és a Pilot radírozható tolla, a FriXion Ball is ott lapult, a használati utasítás mellett. A füzet fényes lapjaira könnyű írni, apró pontok segítenek a „vonalon belül” maradni, ugyanakkor megkönnyítik a táblázatok készítését és az ábrák rajzolását is. A tervezők ajánlották a RocketBook saját alkalmazását, mely Androidos és iOS operációs rendszerrel működő okostelefonra is letölthető. Az alkalmazás segítségével a jegyzetek könnyen scannelhetők, a füzet minden oldala saját QR-kóddal rendelkezik, így a rendszerezés is egyszerű. A lapok alján található kis figurák (például rakéta, alma, csillag) segítségével az adott jegyzet témája szerint 7 mappába rendezhető. Az alkalmazásban külön beállítható, hogy a felhőbe vagy a megadott e-mail-címre küldje a pdf-formátumba konvertált képet, amely ezután az alkalmazáson belül is elérhető marad, amíg ki nem törli az ember. Így megmaradnak a jegyzeteim anélkül, hogy teleírnám a füzetet, és nem is kell kidobnom, mivel a nedves mikroszálas kendő segítségével másodpercek alatt tisztítható!

Bár ebben a cikkben leginkább az egyetemisták szempontjából vizsgáltam a kérdést, nem kizárólag a felsőoktatásban tanulók számára hasznos az okosfüzet. Legyen szó háztartási rendszerezésről, munkahelyi kérdésekről vagy középiskolai tanulásról, ezek a termékek megkönnyíthetik az életet. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy az okosfüzetek érzékeny tárgyak, és annak ellenére, hogy strapabíróak, nem lehet velük úgy viselkedni, mint egy hagyományos füzettel. A félig-meddig vagy akár teljesen digitális eszközökre vigyázni kell, hogy beteljesítsék funkciójukat, egyúttal segítsenek nekünk, hogy környezetbarát módon jegyzeteljünk.

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian