Könyvajánló: Emlékörvények

Mindenki fejében megfordult már, hogy mi lenne, ha új életet kezdene, mindent hátrahagyva. Másik államba költöznénk, új nevünk lenne, új ismerőseink, új stílusunk, tehát új életünk. Vajon ez lehetséges anélkül, hogy a múlt ne érne utol bennünket? Az elkövetett hibákért mindenképpen felelősséget kell vállalnunk? Nehéz elképzelni, hogy 20 évig éljük az életet, amibe beleszülettünk, majd egyszer csak teljesen más emberré kell válnunk, és szakítanunk kell mindennel, amit addig szerettünk. Ezeken a kérdéseken Tilly Bagshawe is elgondolkozott, amikor megszületett az Emlékörvények című könyv, Sidney Sheldon műve alapján.

konyvajanlo-emlekorvenyek1-egyetemistak-magazinjaTörténete:

A következőkben bemutatott főszereplőn keresztül gondolják tovább ezeket a kérdéseket és egy nagyon meglepő végkimenetelt csatolnak hozzá. A történet két szálon fut, az elsőben Toni Gillettit ismerhetjük meg, egy gazdag családból származó lányt, akinek mindene megvan és gondtalanul éli fiatalságát mindaddig, amíg egy végzetes baleset nem történik a nyári táborban, ahol dolgozik. Amíg Toni a szerelmére, Billyre figyelt, egy kisfiú eltűnt és mire megtalálták halott volt, belefulladt a vízbe. Ezt követően megkezdődtek a tárgyalások, Billy magára vállalta a felelősséget, ezért végül csak őt ítélték szabadságvesztésre hosszú évekre. A másik szál Alexia de Verét mutatja be, aki karrierje csúcsára ér, belügyminiszterré nevezik ki. Az asszony tudását és képességeit mindenki elismeri, ám a személyét csak kevesen kedvelték igazán. Emellett egy szép családban él, a férje pedig egy dúsgazdag arisztokrata, aki az első perctől támogatta felesége politikai ambícióit. Két gyermeke van, egy fiú, akit imád, és egy lány, akivel az évek során nagyon megromlott a kapcsolata. Az első meghökkentő mozzanat, amikor kiderül, hogy ez a két nő valójában ugyanaz az ember. Toni nem tudott megbirkózni a tragédiával, ezért mindent megtett annak érdekében, hogy elmenekülhessen a fájdalom és az emlékek elől. Pár évtized elteltével azonban ugyanúgy szembesülnie kell azzal, ami történt és többszörösen is megbűnhődik azért, hogy annak idején nem vállalta a felelősséget a gyermek haláláért. Fenyegető telefonhívásokat kap és egyre több lesz a hirtelen haláleset körülötte. Nyomozás indul. A rendőrség és a munkatársak is biztosra veszik, hogy Alexia valamelyik politikai ellenlábasa áll a történtek mögött, ám ő tudja, hogy nem a jelen, hanem a múlt kísért. Az a fiatalkori, szégyenletes… halálos hiba. Hiába áltatta magát azzal, hogy már mindenki elfeledte, hiába élt úgy, mintha már ő sem emlékezne rá.

Vélemény:

Mindenki tudna mondani egy könyvet, ami valamiért nagy hatást gyakorolt rá, amire évtizedek múlva is emlékezni fog. Nekem ez az a könyv annak ellenére, hogy alapvetően nem szeretem az ilyen stílusú olvasmányokat. Számomra leginkább az nyújt kikapcsolódást, ha az, amit olvasok Happy Enddel végződik. Olyankor megnyugszom, hogy szép a világ és vannak még csodák. Az Emlékörvények viszont kicsit sem ilyen, a végkimenetel is inkább azt sugallja, hogy a rengeteg rossz ellenére mindig van remény a folytatásra, és meg kell találnunk a környezetünkben a boldogságot minden negatívum ellenére. De egyáltalán nem mondanám Happy Endnek. Évekkel ezelőtt olvastam, mégis ha ránézek a könyvespolcra és meglátom, mindig előjön ugyanaz az érzés, mint akkor, amikor először értem a végére. Talán kicsit túloz a következményeket illetően, de üvölt belőle az üzenet, hogy a múlt elől soha nem menekülhetünk. A lényege, hogy ha nem vállaljuk a felelősséget az elkövetett bűneinkért, azzal nem csak a saját életünket, de a szeretteink, illetve általunk nem ismert emberek életét is megkeseríthetjük anélkül, hogy szándékunkban állna. Toni Gillettinek hiába lett teljesen új személyisége, új családja vagy új céljai, legbelül ugyanaz maradt.

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a krimiket, az izgalmas fordulatokat és a váratlan csattanókat!

likeheartlaughterwowsadangry
0

1 thought on “Könyvajánló: Emlékörvények

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian