kezzel-keszitett-ajandekok2_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Kézzel készített karácsonyi ajándékok 2.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Hamarosan itt a karácsony napja, azonban mindig akadnak olyanok, akik az utolsó napokra hagyják az ajándékok beszerzését. Egy előző cikkben bemutattam 3 technikát, a zsugorfóliázást, a textilfestést és a decoupage technikát. Ezek alkalmazásával könnyen készíthetőek egyedi ajándékok, olcsó hozzávalókból és nem utolsó sorban gyorsan, pár óra alatt. Ebben a cikkben tovább szeretném bővíteni az ötleteket, méghozzá a szétnyíló dobozka (explosion box) bemutatásával és a PNP és QR kódos társasok készítési módjával.

Szétnyíló dobozka

kezzel-keszitett-ajandekok2_1EGYETEMISTAK_MAGAZINJAEz az ajándék megfelelő lehet szeretteinknek születésnapra, karácsonyra vagy bármely más alkalomra is. Az explosion box elnevezés arra utal, hogy ennek a bizonyos doboznak az oldalai szétnyílnak, amikor leemeljük a tetejét. Tárolásra ugyan nem igazán alkalmas, de izgalmas kis ajándék lehet a szeretteinknek. Előnye ennek a dobozkának, hogy azok is el tudják készíteni, akiknek nem túl jó a kézügyessége. A robbanó doboz nagyon egyszerűen változtatható, és az alapelvek megértése után a doboz bármilyen méretben könnyen létrehozható. A doboz témája könnyen alakítható.

Szükséges anyagok:

  • Kartonpapír vagy egyéb vastag papír
  • Sablonok, ha szükséges
  • Díszítőelemek (pl. fotók, színes papír stb.)
  • Olló, vonalzó, ceruza

Először meg kell rajzolni hozzá a sablont, kivágni a kartonból, és határozottan behajtogatni. Ezt követően a doboz tetejét kell kivágni és összeragasztani. Fontos, hogy a doboz teteje picit nagyobb méretű legyen, mint a doboz oldalai, különben nem fog ráférni. Az apró ajándékok rögzítéséhez kétoldali ragasztó a legpraktikusabb. A doboz befejezése után egyszerűen fel kell hajtani a doboz oldalait és ráhelyezni a tetejét. Amikor a fedelet leveszik a dobozról, az oldalak kifelé kinyílnak. Ennek a kreatív dobozkának számos változata létezik már, melyeknek utánanézhetünk a Youtube-on vagy Pinteresten. Ezek közül is a legnépszerűbbek a fotókkal, apró üzenetekkel díszített dobozok, illetve a különféle csokikat, cukorkákat tartalmazóak.

PNP és QR-kódos társasjátékok

kezzel-keszitett-ajandekok2_2EGYETEMISTAK_MAGAZINJAKi ne szeretne társasjátékozni, és pláne úgy, ha nem kell érte több ezer forintot kiadni. Igaz a PNP társasok előkészítése beletelik egy kis időbe, és persze nem árt hozzá némi kézügyesség, mégis megéri. A PNP társasok, olyan interneten fellelhető játékok, amelyekért többnyire nem kell fizetni, csak a megadott sablonokat kinyomtatni és összerakni.

Egyszerűen elkészíthető PNP:

Biztos sokan ismeritek a Dobble játékot. Menete meglehetősen egyszerű, többnyire kör alakú kártyalapokon 4, 6 vagy 8 minta szerepel, és azokat kell egymás után pakolni minél gyorsabban. Az ok, amiért említést érdemel a cikkben, az az, hogy egy online weboldal segítségével (https://micetf.fr/symbole-commun/) könnyedén otthon is el lehet készíteni pár perc alatt, olyan képekkel/ szöveggel, amilyennel csak szeretnénk. Kisebbek számára a nyelvtanulást is szórakoztatóvá tudja tenni és nem utolsósorban egyedi ajándék is készülhet belőle olcsón, hiszen csak a nyomtatási költségeket kell állnunk.

Nehezebben elkészíthető PNP:

 Egyre több szabadulószoba nyílik országszerte, viszont nem mindenki teheti meg, hogy eljusson egybe. A szabadulószoba tematikájú társasokkal azonban nincs szükség arra, hogy kitegyük a lábunkat otthonról: a rejtélyeket a kanapénk kényelméből oldhatjuk meg. Ezeknek a társasoknak a lényege, hogy feladványokat megoldva jussunk el a végső megoldáshoz. Hátránya viszont az, hogy egyszer játszhatók, mivel sok eszközt együttesen szükséges felhasználni a megoldáshoz. Ezek közül, ami megtalálható PNP változatban, például az EXIT A titkos labor. A manyoctarsas.blogspot.com weboldalon ezenkívül sok más tematikájú társas is megtalálható.

QR-kódos társasok:

Ezeknek a játékoknak az a különlegessége, hogy a Scan & Play technológiával minden egyes játékelem (helyszín, karakter, tárgy stb.) egyedi QR-kóddal rendelkezik, amely a kiválasztott forgatókönyvtől függően aktiválja és kiváltja a különböző nyomokat és történeteket. Ez azt jelenti, hogy új eseteket kaphatunk az alkalmazás frissítésével, új fizikai komponensek beszerzése nélkül. Ilyen módon készült például a Bűnügyi krónikák. Saját QR kódos játék is készíthető, egy oldal segítségével: http://qr-kod.hu/. Itt olyan információra generálhatunk kódot, amilyenre szeretnénk, így például egy nyomozós kincskereső játék könnyen elkészíthető (pl. minden kód tartalmaz utalást a következő helyszínről, ahova el kell jutni).

Képek:

kiemelt: www.pixabay.com

belső1: chaoticallyyours.com

belső2: www.pixabay.com

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian