kezzel-keszitett-ajandekok1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Kézzel készített karácsonyi ajándékok 1.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Vészesen közeledik karácsony napja, melynek elmaradhatatlan pillanata az ajándékozás. Azonban a jelenlegi helyzetre való tekintettel sokan nem szeretnének a bevásárlóközpontokban tolongani, vagy egyszerűen csak nem engedhetik most meg maguknak a drága ajándékok vásárlását és szeretnének valami egyedibbet adni szeretteiknek. Ez a cikk 3 módszert fog bemutatni, amellyel könnyen különleges ajándékok készülhetnek akár pár száz forintból.

Zsugorfólia

kezzel-keszitett-ajandekok1_1EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA zsugorfólia vagy más néven zsugorka egy olyan speciális fólia, amely hő hatására összemegy és megkeményedik. Ebből az anyagból sok minden készíthető, például kulcstartó, medál, de még társasjáték-figura is. A zsugorfóliára rajzolt minta megtartja színeit miután kisütjük és alakját is, így olyan formára lehet vágni, amilyenre csak szeretnénk. Vágásnál fontos odafigyelni arra, hogy mivel a fólia keményebb anyagból van, tovább repedhet, ha életlen ollóval esünk neki. Rajzolni a fóliára ceruzával és filccel is lehet, a sütést követően a színek élénkebbé válnak. Rajzolni a fólia csiszolt oldalára kell. Miután megterveztük, hogy mit szeretnénk, lerajzoltuk és körbevágtuk, már csak ki kell sütni.

A megrajzolt és kivágott zsugorkát fényes oldalával felfelé helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd előmelegített sütőben 120-130 fokon süssük ki pár perc alatt. A fólia hő hatására felhajtódik, behullámosodik, majd idővel ismét kisimul, sütés után kb. a negyedére csökken. Az ügyesebbek akár kihülés előtt még hajlíthatják a fóliát, ha például gyűrűt akarnak belőle készíteni. A zsugorfólia hobbiboltokban pár száz forintért beszerezhető. Azoknak sem kell megijedni ettől a technikától, akik nem tudnak olyan szépen rajzolni, mivel a fólia átlátszik, így akár előre nyomtatott mintát is alá lehet helyezni és átrajzolni.

A decoupage technika

kezzel-keszitett-ajandekok1_2EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA decoupage (szalvétatechnika) egy olyan kreatív módszer, aminek segítségével tetszőleges felületet díszíthetünk színes mintákkal, szalvétából kivágott motívumokkal. Egyszerű, mégis remek ajándék lehet az így elkészített ajándék karácsonyra vagy akár születésnapra is.

Amire szükség lesz:

  • Szalvéta – A hobbiboltokban a díszes szalvétákat akár darabra is meg tudjuk vásárolni. Csak 1-2 darabra lesz szükségünk, attól függően mekkora felületet szeretnénk befedni vele.
  • Decoupage ragasztó – Szintén hobbiboltokban beszerezhető.
  • Ecset – bármilyen minőségű ecset megteszi, de használat után azonnal ki kell mosni, hogy a ragasztó ne száradjon bele.
  • Dekorálandó felület (lehet fa, papír, cserép, textil, gipsz, üveg stb.)

A kiválasztott szalvétamotívumot ollóval vágjuk ki, vagy kézzel tépjük körbe. Ezt követően a szalvétát szétszedjük és csak a legfelső, mintás réteget hagyjuk meg, mivel csak erre lesz szükségünk. A díszítendő felületet ecsettel vékonyan kenjük be decoupage-ragasztóval. Az ecsettel mindig középről a szélek felé haladjunk. Ha nincs ötletünk, hogy mit dekorálhatnánk ki, hobbiboltokban például erre megfelelő fa dobozkákat is tudunk vásárolni. Simítsuk rá a kivágott szalvétamotívumot, majd hagyjuk megszáradni. Száradás után még egyszer kenjük át a felületet. Tartósabbá és fényesebbé tehetjük a mintát, ha átkenjük decoupage-lakkal. Ha sötét felületre ragasztjuk a szalvétát, előzőleg célszerű azt világos színnel lefesteni, mert a sötét alapszín átüthet a szalvétán.

Textilfestés

kezzel-keszitett-ajandekok1_3EGYETEMISTAK_MAGAZINJAA textilfestés azért is jó, mert a régi cuccok is könnyen feldobhatók vele, valamint az új, olcsóbb cuccainkat is egyedibbé tehetjük vele. Legyen szó egy cipőről, pólóról, párnáról vagy táskáról: ez a módszer mindegyikhez alkalmas.

A legalapvetőbb kellék, ami szükséges hozzá egy olyan textiltermék, amelyre festeni fogsz. Ennek kiválasztásánál érdemes odafigyelni a textil fajtájára, mivel minél rugalmasabb vagy érdesebb felületű egy anyag annál nehezebb festeni rá. Szükség lesz még ecsetre, ami ha gyorsan ki van mosva a használat után, később ismét igénybe vehető. A festék többféle lehet: van permetes fejű, tubusos, de még textilfilcet is lehet használni. Ezek szinte bármelyik hobbiboltban beszerezhetők. A minta előzetes felvázolásához a legpraktikusabb a kréta, mely később mosással kijön a textíliából.

Amikre figyelj még:

1, Ha elrontod nem jön ki. Korrigálni azonban lehet, például, ha sötét anyagra festesz világosabb festékkel, a rontott részeket fekete filccel vagy valami hasonlóval át lehet rajzolni.

2, Az anyagot ki kell feszíteni. Minél egyenesebb a felület, amelyre alkotni kell, annál könnyebben kezelhető, főleg, ha kicsit rugalmasabb a textil. Én erre rajztáblát szoktam alkalmazni (így a festék sem tud átütni például a póló hátoldalára) és rajzcsipeszekkel megfelelően rögzíthető.

A festést ugyanúgy kell végezni, mint ha vászonra vagy papírra dolgoznánk. Keress ki egy mintát, ami tetszik, rajzold fel krétával majd fesd át textilfestékkel. A jó minőségű festék nem fog sem elmosódni sem kopni a mosástól.

Képek forrása:

Kiemelt: www.pixabay.com

belső1 (zsugorfólia): www.crealexia.com

belső2 (szalvéta technika): www.lakaskultura.eoldal.hu

belső3 (textilfestés): fessnekiblog.hu

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian