nagyatad-arviz-helyzet-2020

Katasztrófahelyzet Nagyatádon

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kiskoromban a nagymamám egyszer mesélt nekünk arról, hogy régebben mekkora esőzések voltak Nagyatádon, előfordult az is, hogy a parkban csónakkal közlekedtek a lakosok, mert a központi park víz alá került. El nem tudtam képzelni, hogy ehhez az állapothoz mekkora esőmennyiség kellene, de szombaton megtapasztaltuk ezt a jelenséget. Péntek este eleredt az eső, s egészen szombat délutánig esett.

Nagyatad, 1. Kép

Az eső elállása után egyelőre még kevesebb kárral lehetett számolni, kezdetben csak az udvarokon állt a víz, illetve néhány településen állt a forgalom az utakon folyó víz miatt. A hosszas zivatar után a városunk parkja víz alá került, egy lakos még vicces fotót is csinált, ahogyan egy matracon fekve “strandol” a park kellős közepén. A vicces kép után viszont elég borús lett a hangulat Nagyatád városában, ugyanis este 10 óra fele önkénteseket kértek a Tóparti Csárdához, amely közvetlen a Csónakázó-tó és a Rinya-patak mellett található, hogy segítsenek homokot tölteni zsákokba, és utána azokkal elkeríteni az éttermet. Mindeközben a patak elárasztott számos magáningatlant és a tűzoltóság garázsát, gyakorlóterét, és még sorra jöttek a problémák. Hajnalban rengeteg bejelentés érkezett, miszerint a víz befolyt a lakosok udvarába.

A képen ugyan egy nagyobb tó látható, de az áradás előtt még egy kisebb tó és egy patak volt ezen a részen, s egy földterület választotta el őket, viszont most teljesen összeértek.

Nagyatad 2

Akárcsak a csárda, a Penny Market is a patak mellet helyezkedik el (köztük mégnagyobb földes rész húzódott, mint a patak és a tó mellett), így várható volt, hogy a bolt parkolójába is befolyik a víz, de szerencsére csak kevés részen lepte el. Reggel szembesültek azzal a lakosok, hogy a Jókai utca végén található garázsokban is félméteres víz áll, a nagyatádi strandot is be kellett zárni szintén a patak áradása miatt, ugyanis a hátsó rész vízben áll, viszont a medencéket nem érte el. Egész este önkéntesek dolgoztak azon, hogy elbarikádozzák a víz közelében található házakat, volt, aki egy szemhunyást sem aludt az éjszaka. Problémát probléma követ természetesen, a város vízellátását biztosító kutak egy kivételével az összes víz alá került, s ennek következtében elzárták a kutakat a fertőzésveszély megelőzése érdekében. Jelenleg határozatlan időre megszűnt a településünk vízellátása. A városban lajtos kocsikkal megkezdték az ivóvíz kiszállítását, a lakosok megrohamozták a boltokat, hogy felvásárolják az ásványvíz készletet. Vasárnap délutánig a lakosok többsége bajban volt, mert a Tesco felé vezető út áthaladt a Rinya felett, és a veszély elkerülése érdekében egy ideig lezárták azt, késő délután azonban újra megnyitották. Egyébként a lezárás idején azok áthaladhattak rajta, akik a híd utáni városrészben laktak, ezt lakcímkártyájuk felmutatásával bizonyítva.

Aki azt gondolná, hogy “ennyivel megúsztuk”, az téved, ugyanis városunk elkerülőútján (a 68-as út) található híd leszakadt a Rinya felett. Ennek tetejébe egy autós bent ragadt az áradásban, de szerencsére sikerült még időben kimásznia az autóból, viszont a gépjármű még jelenleg is a mélyben van, amit a sodrás miatt ki kellett kötni. A képen látható, hogy két helyen is beszakadt az út.

Nagyatád 3. Kép

Rengeteg atádi lakos fogott össze a hír hallatán, segítették a tűzoltók munkáját, és rajtuk kívül is sokan próbáltak könnyíteni a kellemetlen helyzeten. Közel 3 hónapnyi eső esett 24 óra alatt, amely hatalmas károkat hagyott maga után. Nem csak a kicsiny városunk sínylette meg az esőzést, hanem egész Somogy megye és Zala megye. Közlekedni a Balaton felé elég nehezen lehet az útlezárások miatt. A szomszédos falvakban is katasztrofális a helyzet. Édesanyám és még sok más ember veteményese víz alá került, a pincékben áll a víz, számos településen belül beszakadt az útburkolat. Az áradás miatt a Volán több járatot törölt, vagy éppen néhány megállót ideiglenesen kivettek a menetrendből.

Nagyatad 4

Az emberek összefogásának köszönhetően vasárnap este óta már sokkal emberibb a helyzet Nagyatádon is és a környező településeken is. 2020 eddig nem sok jót hozott nekünk, még a mai napig tartogat nemkívánatos meglepetéseket. Bízunk benne, hogy a borús időszakot majd egy naposabb időszak követi.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian