karácsony a börtönökben

A karácsony a börtönökben is ünnep!

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

 

Az advent, a készülődés, a karácsony, a Büntetés-végrehajtási Intézetekben fogvatartottak számára is ünnepi időszak. Noha, kicsit másképp, mint a börtön falain kívül tartózkodó embereknek. Vajon ők is ünnepi menüt esznek szenteste? Vajon náluk is van éjféli mise, esetleg ajándékozás? A szeretteik meglátogathatják őket az ünnepi időszakban? Ilyen és ezekhez hasonló kérdések merültek fel bennem, ezért döntöttem úgy, hogy felkeresem a Büntetés-végrehajtási Intézetet és megpróbálom kideríteni, hogy vajon az elítéltek, előzetesben várakozók   milyen körülmények közt töltik az adventet, az ünnepet.

A Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet részéről Kapitány Andrea bv. hadnagyot, az intézet sajtóreferensét kerestük fel kérdéseinkkel:

INTEGRÁCIÓ

Media Iuris: A fogvatartottakat, milyen módon igyekeznek a társadalomba vissza integrálni?

kapitany-andrea-bvA reintegrációs feladatok végrehajtása a büntetés-végrehajtási szervezet egyik legfontosabb feladata. A fogvatartottak társadalomba való visszavezetése egy olyan sokrétű feladat, amely segítséget nyújt az elítélteknek abban, hogy felismerjék azokat a tetteket, hatásokat, amelyek a bűncselekményhez vezettek és megtanulják ezek elkerülését, így akadályozva meg azt, hogy újabb bűncselekmények elkövetésére kerüljön sor.

A büntetés-végrehajtási szervezet számtalan szabadidős, kulturális és sportprogramot biztosít: könyvtári és egyházi foglalkozások, önismereti tréningek, egyéni pszichológusi foglalkozások, kisállat-terápia, asztalitenisz, sportszakkör. Továbbá a börtönben dolgozó pszichológusok és reintegrációs tisztek is az elítéltek segítségére vannak, akik egyéni és csoportos foglalkozásokkal, agressziókezelő tréningekkel, valamint különböző művészetterápiás foglalkozásokkal – jobbagyféltekés rajzszakkör, biblioterápia, egyéb kreatív szakkörök – segítik elő, hogy személyiségük pozitív irányba fejlődjön.

A reintegrációs tevékenység kiemelkedő részét képezi továbbá az oktatás, azon belül is a szakmaszerzés biztosítása. Szinte minden intézetben létrehoztuk az általános iskolai mellett, a középiskolai oktatást is, sőt még felsőfokú tanulmányok végzését is biztosítani tudjuk a fogvatartottaknak. A hiányszakmákra fókuszálva szerveztük meg az OKJ-s végzettséget biztosító szakképzési rendszerünket, mint például a targoncavezetői, kőműves, hidegburkoló, pék, szakács, villanyszerelő, szobafestő-mázoló szakmák.

Minden fogvatartott, aki a szakképzésben részt vesz, szakmai gyakorlatot is szerez a tanult szakmában, ezzel is erősítjük a szabadulás utáni sikeres munkavállalási esélyeket. A szakmaképzés egyben munkalehetőséget is biztosíthat szabadulásuk előtt a fogvatartottak részére, mivel a bv. intézet mellett működő gazdasági társaságok fogvatartotti munkáltatás keretében foglalkoztatják az elítélteket. Munkájukért a jogszabályban előírt mértékű munkabért kapnak, amelyből segíthetik az otthon maradt családtagokat, valamint tartalékolhatnak a szabadulás utáni újrakezdéshez.

advent-es-karacsony-cmpressor

KARÁCSONY

Media Iuris: A karácsony mindenkinek a szeretetről, a békességről, az otthonról, a családról kellene, hogy szóljon. A Büntetés-végrehajtási Intézetekben fogvatartottak számára mennyire megterhelő ez az időszak, távol a családjuktól? Milyen módon tudják mégis csak megünnepelni az év egyik legszebb időszakát?

A karácsony a börtönökben is ünnep, olyan alkalom, amikor a családjuktól, a környezetüktől elzárt emberek fokozott lelki tehernek vannak kitéve. Éppen ezért az intézetekben igyekeznek megkönnyíteni az ünnepeket, mindenhol szerveznek adventi, karácsonyi műsort, amelyeket a családnak adnak elő látogatófogadáskor, vagy a fogvatartott társaik előtt mutatnak be, de gyakran külső helyszíneken is, idősek otthonában, állami gondozottak vagy fogyatékkal élők intézetében.

A börtönben az ünnepi menü sem teljesen hétköznapi: hal, bejgli, káposzta vagy rántott hús kerül az asztalra. Fenyőágakkal, díszekkel teszik színesebbé az épületeket, karácsonyfát állítanak a közösségi helyiségekben, a zárkacsarnokban, a könyvtárban.

Karácsonykor minden intézetben celebrálnak misét a fogvatartottak előtt. Természetesen a különböző vallási felekezetű elítéltek mindegyikének biztosítja a szabad vallásgyakorlás lehetőségét a büntetés-végrehajtás.

advent-es-karacsony-veszprem

A Baranya Megyei Bv. Intézetben advent időszakában zárkán kívüli szabadidős tevékenységeket szerveznek, amely kézműves foglalkozás keretében kisebb ajándéktárgyak (képeslapok, karácsonyfadíszek, gipszfigurák) készítését jelenti, illetve szerveznek közös társasjátékokat, sportfoglalkozásokat. A zárkában karácsony ünnepével kapcsolatos kvíz kérdéssort tölthetnek ki. Hagyományaiknak megfelelően az idei évben is december 20-án megrendezik a Karácsonyi Ünnepségüket. Az ünnepélyen az elítéltek egy rövid színdarabot adnak elő, versekkel és közös énekléssel készülnek fogvatartott társaiknak, valamint az intézet lelkésze karácsonyi misét tart. Decemberben részlegenként és látogatóhelyiségenként felállításra kerülnek a karácsonyfák, melyeket a fogvatartottak által készített tárgyak díszítenek.

Köszönjük az Országos Büntetés- végrehajtási Intézet Kommunikációs Főosztályánka és Kapitány Andreánakk a válaszokat!

Előző bejegyzésünk:

Elsa Day – Szólásszabadság

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

1 thought on “A karácsony a börtönökben is ünnep!

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian