jenny-a-legjobb-barat-EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Jenny – a legjobb barát

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Emlékszem, amikor először láttam meg, ott feküdt az ágyamon, egy pokrócon. Ő akkor már tudta, amit akkor én még el sem tudtam képzelni: hogy ez az ijedt tekintetű, duci kis szőrgombóc hamarosan a legjobb barátom lesz.

Az első kutyámat teljesen váratlanul kaptam. Anyukámék elmentek bevásárolni, és egy 5 éves yorkshire terrier keverékkel – Jenny-vel – jöttek haza. Egy idős néni adta nekik, mondván, hogy szaporító telepről hozták, de a saját kutyájával nem jöttek ki jól. Nem rég lehetett megmentve, mert hozzánk vemhesen került, sajnos a babái már nem élték túl.
Borzasztó sorsa lehetett mielőtt hozzánk került, eleinte mindentől félt, ha valaki felemelte a kezét, egyből fülét-farkát behúzta, sokszor el is szaladt. Minden csörgésre, zörgésre összerezzent, és sokszor csak annyit láttam, hogy magába roskadva ült, és lehajtott fejjel „szomorkodott”. Az ételt is csak úgy falta be, mintha félne, mikor kap újra. A kutyaágyat, játékokat nem ismerte, ha megpróbáltunk vele labdázni, elszaladt, mert azt hitte bántani akarjuk. A simogatás is új lehetett neki, de nagyon hamar rászokott, s hogy igazi kis öleb legyen belőle: imádott valaki ölében aludni. Évek kellettek hozzá, hogy megszokja, hogy nem csak enni és inni kap rendszeresen, de a jutalomfalatkák is járnak neki. Hogy saját kutyaágya van – bár jobban szeretett a mi ágyunkban aludni. Hogy az emberi kéz nem csak bántani, de simogatni, szeretgetni is tud. A játékokat ugyan sosem szokta meg, mindig gyanakodva nézett rájuk, de végül ő is boldog kiskutya lett, és végre olyan életet élhetett, amilyennek kezdettől fogva lennie kellett volna a kis életének.

jenny-a-legjobb-barat1-EGYETEMISTAK_MAGAZINJASajnos az én kiskutyám története nem egyedülálló. Rengeteg hasonló esetről lehet hallani, állatvédő szervezetek pár havonta számolnak fel szaporító telepeket, ahol rengeteg kutyus egy kis ketrecbe zárva tölti az egész életét, majd ha már nem ellőképes, egyszerűen kidobják őket valahova – jobb esetben. Ezek az állatok nem ismerik a szeretetet, a finom falatokat, az otthon melegét. Csak a hideg, szűk helyeket, és kicsinyeik állandó elvesztését. Számukra az ember nem barát, hanem ellenség. Sokszor számolnak be az őket mentő állatvédők arról, hogy szegény párák, amikor meglátják őket a kis ketrec legtávolabbi sarkába húzódnak, hisz azt hiszik ők is csak bántani akarják őket. Borzasztó, amit ezeknek a kutyusoknak kell elszenvedniük életük során, de sajnos akkora kereslet van a minél olcsóbb kiskutyákra, hogy megéri a szaporítóknak.

Ez a helyzet pedig Karácsony közeledtével csak romlik. Sokan gondolják úgy, hogy egy tündéri babakutyus lesz a tökéletes ajándék egy szeretett hozzátartozónak. Ez valóban lehet a legjobb ajándék, ha tudjuk, hogy a leendő gazdi tényleg szeretni fogja, gondoskodni fog róla, és nem kerül az eb pár hónap múlva egy menhelyre, mert megunták, vagy túl sok gond volt vele. Azonban nem csak ez a veszély várhat a most gazdához kerülő állatokra. Az utóbbi hetekben egyre több hír érkezik, hogy 3-5 hetes kiskutyaszállítmányokat foglalnak le szaporítóktól, hetekkel korábban elválasztva az anyjuktól, mint kellene (a kölyköket legalább 8 hetes korukban kell elválasztani az anyjuktól, hogy rendben tudjon fejlődni). Hisz a karácsonyi időszakban – főleg most a szigorítások, kijárási tilalom mellett – mindenkinek kutya kell, és persze kölyök. Még úgy is megéri a szaporítóknak, ha útközben 1-2 baba elpusztul, ami egyáltalán nem ritka. Hisz ezek a kutyusok, sokszor betegek, alultápláltak, állatorvosról hírből se hallottak. Még ha ezek után szerető, gondoskodó gazdihoz is kerülnek, előfordul, hogy nem élik meg a Karácsonyt se. Sajnos, ez gyakoribb, mint hinnénk. Kb. két hete találtak egy ilyen illegális kölyökszállítmányt, az Állatmentő Sereg Facebook-on számolt be a hozzájuk került kutyusok állapotáról, történetéről – bár volt akinek csak pár napig olvashattunk az életéről. Még azok se tudták megmenteni a piciket, akik hivatásszerűen foglalkoznak velük, annyira betegek voltak. (itt olvasható:

Olyan színes volt és szép volt minden amikor megszülettem. Az anyukám nagyon vigyázott rám. Olyan jó volt hozzábújni….

Közzétette: Állatmentő Sereg – 2020. november 30., hétfő

)

Ahogy ezeket a sorokat írom, egyszer csak megmozdul mellettem az ágy: az új kutyusom felugrott, és mellém gömbölyödött. Alszik. Ő boldog, elkényeztetett kutya. Sajnos Jenny csak pár évet lehetett velem, de a mai napig összeszorul a szívem, ha rágondolok, hiányzik, és fáj, hogy élete első felét ilyen borzasztó körülmények között kellett leélnie. Mikor eljött az ideje hogy új kutya költözzön hozzánk, mi is rengeteg hirdetésbe futottunk bele. Bele sem merek gondolni, hogy hányan érkezhettek volna ugyanilyen telepekről. Ahogy abba sem, milyen érzés lehet, ha a várva várt kiskutya pár nap után elpusztul, mert beteg, amit a leendő gazda első látásra nem biztos, hogy meg tudna mondani.

Nem véletlenül mondják, hogy a kutya az ember legjobb barátja. Tényleg a legjobb barátunkká válhat, és sok boldog évet tölthetünk el együtt. Így nem csoda, hogy rengetegen szeretnének kutyát, ám nem mindegy, honnan is érkezik hozzánk új kis kedvencünk. Ha valaki hosszú éveket akar új családtagjával tölteni, csak megbízható tenyésztőtől vásároljon. Ha pedig valaki meg szeretné menteni egy kutya életét, bátran ajánlom a menhelyeket! A különböző menhelyeken, állatvédő szervezeteknél száz és száz kutya vár egy jobb sorsra. Ahogy Jennykém szemében is látszott mindig a hála és a szeretet, úgy mindegyik másik mentett kis kedvenc is meghálálja az új, boldogabb életét, és örökké szeretni fogja a gazdiját.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian