Ilyen-volt-az-idei-mentorfelkeszito-trening-a-PTE-n-egyetemistak-magazinja

Ilyen volt az idei mentorfelkészítő-tréning a Pécsi Tudományegyetemen

Remélhetőleg az elsőévesek (és persze a felsőbb évfolyamosok) közül minél többen hallottak már a Pécsi Tudományegyetem mentorhálózatáról, illetve a különböző karokon működő Mentorklubokról is. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy azon hallgatók, akiket a lemorzsolódás veszélye fenyeget, segítséget kapjanak, hogy hogyan győzzék le a felmerülő akadályokat és megtalálják önmagukat. Természetesen nemcsak tanulási, hanem bármilyen jellegű kérést, kérdést szívesen fogadnak a hallgatói és oktatói mentorok, legyen az iskolai ügyintézéssel kapcsolatos vagy magánéleti probléma. Mindezek mellett, ha valaki szakmai jellegű segítséget igényel, az is bátran fordulhat a Mentorklubhoz.

Az idei évben én is jelentkeztem hallgatói mentornak a PTE ÁJK Mentorklubjába és felvételt is nyertem. Nagyon boldog voltam, hiszen már a megalakulásától kezdve figyelemmel kísértem karunk mentorainak tevékenységét és nagyon fontosnak tartom, hogy mindenki segítsen a másiknak, amiben tud. Mivel most kezdtem a harmadik évemet a jogi karon, viszonylag sok tapasztalattal rendelkezem a tanulás, illetve az egyetemen történő ügyintézés, kapcsolattartás terén is. Véleményem szerint elengedhetetlen, hogy a sikereim mellett a kudarcokról, a nehézségekről is beszéljek, hiszen ezáltal még jobban segítem a hallgatókat, hogy ők hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.

Ilyen-volt-az-idei-mentorfelkeszito-trening-a-PTE-n1-egyetemistak-magazinjaAz idei évben az újdonsült hallgatói mentoroknak a felkészítő tréning rendhagyó keretek között zajlott. A járványhelyzetre tekintettel (és a jó időjárásnak köszönhetően) a szabadban szervezték meg nekünk a 2020. szeptember 10-11-i kétnapos eseményt. A PTE EHÖK irodája melletti kis parkban ültünk körbe babzsákfotelekben, ami már önmagában is egy baráti, kötetlenebb hangulatot biztosított egy hagyományos tréningnél. A programokat Héra-Tóth Andrea, PTE Karrier Iroda vezetője és Szabó Tamás, az Általános Orvostudományi Kar végzős fogorvoshallgatója és egyben a hallgatói mentorok koordinátora szervezte. Legelőször mindenki bemutatkozott és elmondta, hogy miért szeretne mentor lenni és segíteni a hallgatóknak. Már ennél a „feladatnál” éreztem, hogy egy nagyon jó csapatnak leszek a tagja, hiszen mindenkiben ott van a segíteni akarás, és rengeteg hasznos ötletet hallottam a többiektől, amiket én is fogok tudni alkalmazni a későbbiekben. A csütörtöki nap főleg arról szólt, hogy megbeszéljük, milyen tulajdonságokkal bír egy jó mentor, milyen a jó mentor-mentorált viszony, illetve önismereti feladatokat is megoldottunk, melyek célja, hogy a saját tulajdonságainkkal -legyen jó vagy rossz- jobban tisztában legyünk. Pénteken inkább a gyakorlati teendőket beszéltük meg, hogy mi mentorok kérdés esetén kihez tudunk fordulni, az adminisztratív feladatainkat hogyan intézzük. A program lezárásaként egymást is jellemeztük -ami az egyik legjobb feladat volt- és elmondtuk, hogy hogyan éreztük magunkat az elmúlt 2 napban, illetve hogyan változott a hozzáállásunk a mentori szerephez.

Én személy szerint végig nagyon jól éreztem magam a tréningen és boldog vagyok, hogy lehetőségem nyílik segíteni másoknak. A mentortársaimat is nagyon megkedveltem, különösen a csapatfeladatok során, hiszen jól megértettük egymást és biztos vagyok benne, hogy nagyon jól tudunk majd együtt dolgozni.

Végezetül hadd mutassam be a Pécsi Tudományegyetem új hallgatói mentorait:

Állam- és Jogtudományi Kar: Kiss Mátyás és Burka Eszter

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar: Berki Albert Alex és Hont Zsanett

Egészségtudományi Kar: Kovács Marcell István és Telek Szabolcs

Gyógyszerésztudományi Kar: Simon Kornélia és Koloh Regina

Műszaki és Informatikai Kar: Landek Nikoletta

Természettudományi Kar: Fülöp Vivien, Lukács Panna, Csirke Andrea és Béres András

Az újdonsült hallgatói mentorokat hamarosan jobban is megismerhetitek, ugyanis karonként készítünk interjút velük!

likeheartlaughterwowsadangry
0
EnglishGermanHungarian