Itt a nyár, tombol a hőség, ilyenkor esnek igazán jól a hűsítő, hideg koktélok, melyekben csörögnek a jégkockák. Szerintem kevesen mondhatják el magukról, hogy nem szeretik az ilyen italkeverékeket, akár az alkoholos, vagy az alkoholmentes változatukat. Hiszen rengeteg lehetőségünk van a koktélokkal kísérletezgetni és számos módon lehet őket díszíteni, azonban sajnos ezeknek minden esetben elkérik az árát, ami általában 1000 és 3000 forint között áll meg. Így érdemes megtanulni pár koktélreceptet, amit pillanatok alatt el tudsz készíteni otthon, lenyűgözve vele a vendégeket.
Pár szabály, mielőtt nekilátnánk
- érdemes olcsó, de minőségi hozzávalókat választani
- használjunk jeget, amit már nagyobb kiszerelésben is lehet kapni, de érdemesebb és olcsóbb, ha magunk készítjük el őket a mélyhűtőben
- jégből se használjunk túl sokat, hiszen felvizezheti az italunkat
- a koktélkészítés során a célunk kiemelni az alkohol ízét, erre lehet használni különböző koktélízesítőket
- nem kell feltétlenül minden eszközt beszerezni, amikkel a profi mixerek dolgoznak, de legalább egy shakert érdemes venni
- nem mindegy, hogy mikor rázzuk és mikor keverjük az italt
Alkoholtartalmú koktélok
A legolcsóbb koktélokat ginből, vodkából vagy fehér rumból tudjuk elkészíteni.
Vodkából
A vodka tiszta, lágy ízű gabonaszesz, ettől lesz a koktélok kiváló alapanyaga.
Cosmopolitan
Hozzávalók:
- Vodka 4 cl
- Cointreau 1,5 cl
- Limelé 1,5 cl
- Áfonyalé 3 cl
Elkészítés:
Az alapanyagokat shakerben jéggel összerázzuk, és hűtött koktélos pohárba töltjük.
Lime-szelettel, koktélcseresznyével díszíthetjük.
Cîroc Chic
Hozzávalók:
- 4 cl Cîroc Vodka
- 4 cl gránátalmalé
- 3 cl ananászlé
- 1 szelet ananász vagy ehető virágok
Elkészítés:
A shakerbe tegyük bele a Cîroc Vodkát, a gránátalmalevet és az ananászlevet, majd jól rázzuk össze. Szűrjük le előhűtött pezsgős pohárba. Díszítsük egy szelet ananásszal vagy ehető virággal.
Salty Dog
Hozzávalók:
- Vodka 4 cl
- Grapefruitlé 1 dl
- só 1 kk
Elkészítés:
Az alapanyagokat sóval krusztázott old fashioned pohárba jégre töltjük, majd bárkanállal felkeverjük.
Egy szelet grapefruittal díszíthetjük.
Ginből
A gin egy égetett szeszesital, amely olyan semleges ízű alkoholpárlatból (minőségi változatok esetén legtöbbször gabonaszeszből) készül, amit a közönséges boróka tobozbogyójával vagy annak kivonatával ízesítenek. Olykor sok más fűszert is felhasználnak, de ízében mindig a boróka dominál.
Space gin smash
Hozzávalók:
- 6 mentalevél
- negyed citrom
- zöldalma
- 40 ml gin
- 10 ml cukorszirup
- 2 fehér szőlő
Elkészítés:
Rázzunk össze minden alapanyagot egy jéggel feltöltött shakerben, majd szűrjük át egy zúzott jéggel teli pohárba. Díszítsük almaszelettel, mentaággal és szőlőszemmel.
Cucumber & rose collins
Hozzávalók:
- 45 ml gin
- 22 ml friss citromlé
- 15 ml rózsa szirup
- 45 ml friss uborkavíz
Elkészítés:
Egyszerűen el lehet készíteni, shakelj össze minden alapanyagot, szűrd át a jéggel teli pohárba, díszítsd uborka spirállal és kész!
Jungle bird
Hozzávalók:
- 45 ml Afrohead Briland 07 premium aged rum
- 22 ml cukorszirup
- 30 ml friss limelé
- 45 ml édesköménygumó leve
- 45 ml préselt cukorborsó
Elkészítés:
Minden összetevőt töltsd a shakerbe és rézd össze jéggel. Szűrd át egy kehelypohárba, az italon képződött habra fektess egy édeskömény levélszárat. Különleges ital, különleges alkalomra.
CARIBEÑO
Hozzávalók:
- 7,5 ml lime lé
- 7,5 ml cukorszirup (2 rész cukor, 1 rész víz)
- 60 ml fehér rum
- 120 ml kókuszvíz
Elkészítés: Minden alapanyagot alaposan rázzunk össze egy shakerben jéggel. A Collins poharat tölstük fel friss jéggel és szűrjük bele az italt. Lime karikával dízsítsük a pohár szélén.
Alkoholmentes koktélok
Minty crush
Hozzávalók:
- 15 ml méz
- 1 dl pink grapefruitlé
- 6-8 mentalevél
- 5 ml grenadine
Elkészítés: Az összetevőket koktélshakerben rázzuk össze majd szűrjük tört jéggel telt pohárba. Dísze grapefruit szelet és mentacsúcs lehet. Amennyiben kipróbálnánk ezt alkoholos változatban, a vodka remekül illik hozzá.
Strawberry colada
Hozzávalók:
- 1 dl kókuszkrém
- 9 dkg tisztított eper
- ⅔ dl zúzott jégkocka
- 2 evőkanál natúr joghurt
- 1 dl ananászlé
Elkészítés:
Tegyük az epreket egy turmixgépbe, és keverjük simára. Tegyünk egy shakerbe kétharmad rész jeget. Öntsük hozzá az eperpürét, a kókuszkrémet, az ananászlét és a krémes joghurtot. Jól rázzuk össze. Tegyük a zúzott jeget egy nagy, hűtött boros- vagy hurricane pohárba, és öntsük rá a koktélt. Díszítsük az egészet az eperszemmel.
Virgin Mary
Hozzávalók:
- 2 és fél dl paradicsomlé
- 1 teáskanál finomra vágott kapor
- 2 csepp Worcestershire szósz
- 2 csepp Tabasco-szósz
- 30 ml frissen préselt/facsart zöldcitromlé
- ízlés szerint zelleres só
- ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
Elkészítés:
Tegyünk egy shakerbe kétharmad rész jeget. Öntsük hozzá az összes hozzávalót. Rázzuk jól össze. Szűrjük egy nagy, hűtött collins pohárba, 3-4 jégkockára. Díszítsük őrölt feketeborssal.
Képek, receptek: mojito.hu, italclub.hu