hulladekcsokkentes_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

Pár tény, tipp és vélemény a hulladékcsökkentős mindennapokra

Mi a véleményed?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

„Ez az egy úgysem számít” – te is gyakran mondod ezt, amikor elveszel még egy nejlonzacskót a boltban? Sok ember szájából elhangzik ez nap, mint nap. Az pedig már nem csak egy, hanem millió és millió újabb környezetszennyező anyag a Föld számára. Ha szeretnél tájékozódni és ötleteket szerezni, jó helyen jársz!

Egyre többen törődnek bolygónkkal, és törekszenek a kevesebb szeméttermelésre, ahogy én is. Azonban nem egyszer hallottam már azt a kifogást, hogy nehéz hulladékmentesen élni, hiszen a nagy cégek tömeg – gyártják a bármikor és bárkinek elérhető, külön-külön becsomagolt ételeket, italokat. Vásárláskor két egyszerű kérdést kell feltennünk magunknak, amikor egy ilyen helyzettel állunk szemben:

  1. Valóban szükségem van erre?

ha igen:

  1. Van kevésbé káros alternatívája?

Egy kicsit muszáj jobban kinyitni a szemünket, a legtöbb dologból ugyanis vásárolhatunk környezetkímélő opciót. A műanyag folyamatosan veszít erejéből, míg az üveg, az alumínium a végtelenségig feldolgozható, ugyanazt a minőséget adva. A tudósok és a kereskedők karöltve igyekeznek betölteni azt a piaci rést, amit a társadalom zöldebb életre való törekvése ad. A hulladékmentességet profi szinten űzők számára a csomagolásmentes boltok jelentik az Édenkertet, a vegán életmód terjedésével pedig a természetes anyagok használata és az állatkísérletek nélkülözése egyre népszerűbb a gyártók köreiben.

Mindennapjaink

hulladekcsokkentes1_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

A fogyasztói társadalom vásárlási pszichológiáját használják ki a cégek, akik egymással versenyezve gyártanak le ugyanolyan termékeket, amivel óriási, de felesleges választékot hoznak létre. Emellett az emberek a környezettudatos alternatívák használatát drágának és nem azonnal megtérülőnek látják, ami rövidtávon sokszor igaz, de az ezekkel járó előnyök hosszú távon, egyéni és globális szinten egyaránt jelentkeznek.

Kifogás szokott még lenni a rohanó világ – mérgelődünk, ha egy üzenet nem megy el rögtön, pedig évezredekig a távolság egyenesen arányos volt az üzenetküldés

sebességével. Pont a türelmetlenség következtében tartják többen nehéznek a környezettudatosságot, mert például a kapszulás kávé gyorsabban kész van, mint a főzött, és aláírom, finomabb tud lenni, mint a szintén gyors instant kávé. Mégis megéri ráfordítani a plusz energiát. Vannak olyan kapszulák, amelyeket vissza lehet váltani, hogy újra feldolgozzák. Ez sokszor csak adott üzletekben tehető meg, továbbá a műanyag kapszulákat nehezebb vagy nem is lehet visszaváltani.

Ehhez hasonló a már sokszor kitárgyalt szívószál-téma: a kukoricakeményítőből készült darabokat egyre több étterem használja, de ez sem a legkörnyezettudatosabb alternatíva, hiszen előállítása ugyanúgy károsanyag-kibocsátó gyárban történik.

A média gyakran közöl elrettentő képeket szívószállal az orrában szenvedő teknősről, 40 kg műanyaggal a gyomrában elpusztult bálnáról, de ez mind olyan távolinak tűnik, hogy sokan kizárják ezeket az információkat. Mégis, a különféle káros anyagok szép lassan beférkőztek a mindennapokba: nem csak az állatok eszik meg véletlenül a szemetet, hanem a mi szervezetünkben is kimutathatóak a mikroműanyagok, nem feltétlenül a környezetben fellelhető szemét miatt. Az egyszer használatos palackokból is kioldódnak a már említett mikroműanyagok, tehát a mindennapos használat során is szennyezzük testünket, a saját szemetünkkel.

Ha már megvan a kezdő löket…

Néhány éve, amikor elhatároztam, hogy jobban odafigyelek a szeméttermelésemre, hirtelen akartam elérni nagy változást, ez persze csalódást okozott, mert nem sikerült. Emellett, mivel nem volt elég információm, valamennyi cselekedetemmel talán rosszat is tettem bolygónknak. Éppen emiatt fontos kicsit utána olvasni a témának, hogy a lehető legjobb módon járjunk el. Instagramon egyre népszerűbb Kump Edina, aki hulladékmentes tippjeit és élményeit osztja meg, emellett honlapján bővebb cikkek is olvashatóak, és ami a legjobb: webshopot is üzemeltet. A luffa mosogatószivacstól kezdve az acélborotván át a száraz samponig minden megtalálható, és a legtöbb termék csomagolásmentesen rendelhető. Amiért érdemes követni: óriási inspiráció.

Mint említettem, gyors eredményeket szerettem volna, de az olykor becsúszó csalások miatt képes voltam néha teljes letargiába esni. Edina ellenben elképesztően reális és emberi. Megosztja a havi szemétmennyiségét, ami egy tenyérben elfér, vagy azt, hogy miként vásárol egy szupermarketben, de nem fest magáról hiteltelen, tökéletes képet. Hiszen ő is ember, ugyanúgy hibázik. Nem állítja be magát szentnek, és ettől lesz annyira jó az oldala.

Képet kaphatunk arról is, hogy néha bizony ő is vesz egyszer használatos műanyag palackot, időnként kénytelen a konferenciákon műanyagpohárból inni, és még sorolhatnám. Mindezen információk mellett lehetőséget ad arra, hogy feliratkozz egy ingyenes, 30 napos hulladékmentes kihívásra, ami segít abban, hogy extra energia-befektetés nélkül alakíthasd át szokásaidat a hulladékcsökkentés érdekében.hulladekcsokkentes2_EGYETEMISTAK_MAGAZINJA

5R

Egy másik példakép Bea Johnson, a hulladékmentes életmód egyik fő képviselője, aki megalkotta az 5R filozófiát, ami a zero waste alapját képezi: refuse, reduce, reuse, recycle, rot.

  • Refuse: A számunkra szükségtelen termékek, például az ingyenes termékminták és zacskók visszautasítása.
  • Reduce: A fogyasztás csökkentése. Amiből muszáj, abból se vásároljunk egy seregre elegendőt, hanem pont annyit, amennyi kell. Ebben sokat segít egy bevásárlólista készítése, mert így az impulzív költekezés kiküszöbölhető.
  • Reuse: A meglévő tárgyak, eszközök újrafelhasználása, például egy régi póló portörlő rongyként tökéletes szolgálatot tesz.
  • Recycle: Magyarul újrahasznosítás, a kidobásra ítélt dolgok megfelelő kezelését jelenti. Gyűjts szelektíven otthon és közterületen egyaránt.
  • Rot: Komposztálás. Szerencsére ma már nem csak a kertes házban élők tudják ezt megoldani, hanem vehetünk lakásban használható komposztálókat is, amelyek teljesen szag- és koszmentesek.

A régi indián mondás, amely sok környezetvédelmi szövegben olvasható, az egyik legigazabb és legjobban jellemző tanítás, ami a világot és társadalmunkat figyelmezteti: „A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön”. Ez a gondolat kísérje mindennapjainkat, és ösztönözzön a hulladékunk csökkentésére, ami a mi szívünket is melegen fogja tölteni.

Mi a véleményed?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian