osztondij-egyetem

Hogyan nyerjünk ösztöndíjat? A legjobb lehetőségek egyetemisták számára

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

A fiatalok élete költséges – egyetemistaként ezt könnyű érzékelni, főleg, ha az ember tanulmányait nem az állam állja, hanem önköltséges finanszírozási formában teljesíti a szemeszterenként érkező fizetési felszólításokat. Nekem két évig tartott, mire elfogadták átsorolási kérelmemet, így az utolsó évemet már közszolgálati ösztöndíjas hallgatóként tölthettem.

Van különbség aközött, hogy az tanulmányokat az állam, vagy az ember maga finanszírozza – azonban most nem a szerződéskötési lehetőségeket szeretném bemutatni, sokkal inkább azt, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy tanulmányainkért, közösségi munkánkért vagy kutatásunkért honoráriumot kapjunk.

Mit csináljak, hogy fizessenek nekem?

Tanulj! A tanulmányi ösztöndíj összege, az erre jogosultak köre egyetemenként, karonként, szakonként változhat. Minél magasabb a súlyozott (esetleg a kumulált súlyozott) átlag, annál magasabb ösztöndíjat ítélhetnek meg az illetékes személyek. Arra érdemes figyelni, hogy a csoportátlag nagyban befolyásolja a végeredményt, hiszen ha mindenki jól teljesít, s adott pénzügyi keretből kell gazdálkodni, egységesen mindenki kap, és mindenki keveset.

Légy aktív! A hallgatói önkormányzati tevékenységek és a közösségi munka ugyanúgy szerves részét képezik az egyetemi életnek, mint a tanulás. Az intézmények szervezetei, a HÖK és az EHÖK évente felvételi lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára. Amellett, hogy kiváló közösségbe kapcsolódhatsz be – és remekül mutat az önéletrajzodban – az egyetemek díjazzák a hallgatói önkormányzatok munkáját.

Sportolj! Az olimpiai eredmények különösen megdobják az ember pontszámát, de már az is elég lehet, ha csatlakozol az egyetemed sportegyesületeihez. Az egyetemen kívüli, igazolt sporttevékenységekért is szerezhetsz ösztöndíjpontokat – persze, ez mindig az adott intézmény szabályzatától függ. Érdemes lehet vetni egy kósza pillantást az egyetemek közötti együttműködés lehetőségére – ellátogathatunk a sportalkalmakra, kipróbálhatjuk magunkat különböző sportágakban, még az is lehet, hogy kedvet kapunk egy nem mindennapi tevékenységhez.

Szakkollégium!  Nem győzöm eleget mondani – a szakkollégiumi tagság annyi előnnyel jár, hogy egy önálló cikket is érdemes volna írni belőle. Tudományos közösség, kutatási és publikációs lehetőségek, hazai és nemzetközi konferenciákon való részvétel: mind csak egy-egy aspektusa az összetett és izgalmas szakkollégiumi életnek. Az, hogy ösztöndíjat nyerhetünk vele, újabb érv amellett, hogy miért érdemes csatlakozni az adott közösségbe. A szakkollégiumi tagság által az ember nevezhet ITDK-ra, megismerkedhet adott témák szakértőivel, sőt még szakmai gyakorlati helyet is könnyebben talál. Sokakat megrémisztenek a tagsággal járó kötelességek – személyes tapasztalatom alapján a cikkek írása és a műhelytagság, – amelyek a kötelező tanulmányokon felüli önkéntes vállalások. Egészen addig, amíg decemberben és májusban ki nem írják a szakkollégiumi ösztöndíjpályázatot, ezáltal az aktív, elkötelezett tagok jutalomban részesülhetnek. A távoktatás idejére részben megváltoztak a körülmények a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így a korábban magasabb pontszámot érő tevékenységek, a konferenciaelőadás és a publikáció értéke csökkent, míg az online előadásokon való részvételért több pontot lehetett gyűjteni.

Kutass! Az elmúlt években egyre több kutatói ösztöndíj vált elérhetővé alapképzésen és mesterképzésen résztvevő hallgatók számára egyaránt. Az Új Nemzeti Kiválóság Program számos ösztöndíj kategóriája elérhető 24 partnerintézményében. Az ÚNKP valóban ösztönöz, hiszen a jogosultak számára 5, 7 vagy 12 hónapon keresztül ad támogatást. A fiatal kutatók képzése egyre nagyobb prioritás világszerte, így Magyarországon is van lehetőség kedvező feltételek mellett ösztöndíjhoz jutni.

osztondij-egyetem (2)

Következzen néhány tipp, ami segít az ösztöndíj elnyerésében!

Találj egy témát, ami érdekel, amit nem unsz meg pár óra olvasgatást követően, keress hozzá egy olyan oktatót, aki hajlandó elvállalni a témavezetésedet. A kutatói ösztöndíjak legtöbbje kritériumként jelöli meg a témavezető jelenlétét. Fontos, hogy szakmailag elismert, amellett olyan személyt válassz, aki megbízható, időben válaszol a leveleidre és a hívásaidra.

Ne ijedj meg! A papírmunka nagyon aprólékos. A visszamenőleg igényelt pályázatoknál, mint a szakkollégiumi és közösségi, pontosan meg kell határoznod minden tudományos tevékenységedet, hely és idő alapján besorolva, ezért érdemes rögzíteni, hogy mikor mit csinálsz. Sokszor kell igazolás kiállítását kérni a különböző szervezetektől, így érdemes időben nekiállni a papírok összegyűjtésének. Arra is figyelj, hogy mindig a kérésnek megfelelő formátumban (Word dokumentum, PDF) küldd meg a pályázati anyagot. A pályázati időszak legalább két hétig, de inkább egy hónapig szokott tartani.

Vidd végig! Nem is gondolná az ember, de sokan megfutamodnak, amikor dokumentumpótlásra szólítja fel őket az illetékes szerv – gyakran ezek könnyen pótolható és beszerezhető iratok. A pótlási felszólítást követően újabb határidőt állapítanak meg, általában legalább 5 munkanappal a felszólítást kiküldését követően. Sokszor fordul elő, hogy félreértés történik, vagy nem tudják letölteni a nagy méretű fájlokat. Fontos a kommunikáció, kérdezz rá, ha nem tisztázzák a jelentkezési hibát!

Légy türelmes! Amikor mindennel elkészülsz, és pályázatodat befogadták, nincs más hátra, mint a várakozás – a legnehezebb rész. A pályázatok elbírálása több hónapig is eltarthat.

Két végkimenetele van a pályázatnak: elfogadják vagy elutasítják. A kutatói ösztöndíj esetében nem ér véget a sok megpróbáltatás, hiszen a pozitív bírálatot követően megkezdődik a szerződéskötés és a kutatási terv teljesítése. A visszamenőleg benyújtott pályázatok esetében a kifizetés a Neptun-rendszeren keresztül történik, így itt érdemes figyelni, mikor érkezik róla üzenet. Amennyiben a pályázat elutasításra került, ne csüggedj! Ez előfordul, a legtöbb, amit tehetsz, hogy a következő pályázati időszakban újra megpróbálod.

Érdemes-e tehát ösztöndíjra vadászni? Hát persze! Ha mást nem, gyakorlatot szerezhetünk önéletrajzírásban, motivációs levél készítésében, különböző dokumentumaink elővarázsolásában.  A győzelem ténye és az anyagi juttatás pedig különösképp motiválóan hat az egyetemi teljesítmény javítására.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian