nyelv-tanulas-ha-mar-nem-tanulod

Hogyan ne felejtsd el a nyelvet, ha már nem tanulod

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Kéttan után, teljesen más szakon az egyetemen, a heti több tíz idegen nyelvi óra után, mikor ez lecsökken nullára, elkezdődik a felejtés fázisa. De így van ezzel mindenki, aki nem használja napi szinten az éveken át gyötört idegennyelvet. Most megosztom veletek az én tapasztalataimat és tippjeimet, hogyan ne következzen be ez a bizonyos felejtés fázisa, vagy még javíts is nyelvtudásodon tanulás és órákig tartó könyv felett görnyedés nélkül.

1) Erasmus, külföldi gyakorlat, EVS Európai Önkéntes Szolgálat, Au pair

1.kép-HOGYAN-NE-FELEJTSD-EL-A-NYELVET-HA-MÁR-NEM-TANULOD

Az anyanyelvi környezetben való gyakorlástól tényleg nincs hatásosabb mód, azonban sokkal több lehetőség van hosszabb idejű

külföldi tartózkodásra, mint hinnéd. A különböző típusú Erasmus programokról, gyakorlati lehetőségekről már mindenki hallott, bármikor kérhetsz részletes felvilágosítást egyetemeden. Éppen ezért inkább az utolsó kettőről szólnék, amikkel már nem biztos, hogy találkoztál. Az Európai Önkéntes Szolgálat arról szól, hogy a fiatalok önkéntes munkát végezzenek egy másik országban. Lehetőség van rövid vagy hosszú programokban való részvételre is, az előbbi pár hónapos, míg az utóbbi tíz hónapos – egy éves időtartamot takar. Első lépésként regisztrálnod kell, az Európai Szolidaritási Testület oldalán majd megkezdődhet a keresgélés. Úti cél, érdeklődési terület, megvalósítási időtartam mind-mind tőled függ. A törökországi bébi teknős mentéstől kezdve, a lengyel óvodai segítőn át, a spanyol Vöröskeresztig bármit találhatsz. Számtalan szervezet kínál lehetőségeket kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. Szállásról általában ők gondoskodnak, zsebpénzként pedig kapsz annyit, amennyi fedezi a megélhetésedet és ne mínuszos történet legyen. Azonban ne feledd, önkéntes munkáról van szó, tehát a tapasztalatszerzés, élmények és külföldön való tartózkodás a fő motiváció elemek ennél az programnál.

Legkedvesebb személyes tapasztalatom az au pairkedés volt. Ha még nem találkoztál az au pair kifejezéssel jó, ha megjegyzed, de ha babysitterkedést mondok, akkor már biztosan több kép beugrik róla. Számtalan közvetítő cég foglalkozik ezzel, hogy megfelelő családokat és au paireket párosítsanak össze. Én személy szerint az aupairworld.com oldalon akadtam össze au paires spanyol családommal, ahol egy regisztráció és célország kiválasztása után máris válogathatsz a lehetőségek közül. Szintén 2-3 hónapos nyári babysitterkedéstől kezdve az évekig tartókig minden igényre találsz ajánlatot. Miért nagyszerű? Egy családdal lakhatsz, akik megmutatják neked milyen

is a mindennapi élet, amit egy nyaralás során sosem tapasztalhatsz meg. Munkanapjaidat ennivalóan édes gyerekekkel töltöd nagytesó szerepben, majd amikor a szülők nem dolgoznak, jöhetnek a kirándulások és az ország felfedezése.

2) Találj beszélgető társat

Sokan ódzkodnak átlépni a határokat, a járványhelyzet miatti változásokról pedig ne is beszéljünk. Ha inkább otthonról elevenítenéd fel a nyelvtudásodat és kevésbé mozgalmas módon gyakorolnál, arra is van lehetőség. Számtalan weboldal létezik, ahová a világ minden tájáról regisztrálnak, hogy beszélgető partnert találjanak. (Fontos: Ne keverd a társkereső oldalakkal!) Gondolj bele, te gyakorolnád az angolt, a másik végén pedig Londonból valaki Magyarországról szeretne többet megtudni, esetleg magyarul tanulna, máris megvan a tökéletes csere. Személy szerint az Interpalsról van tapasztalatom, ahol a language exchange menüpontnál még azt is kiválaszthatod, milyen nyelven tanulnál és milyen nyelven tudnál tanítani. Ezek a csevejek persze nagyon ritkán mélyülnek el komolyabb beszélgetésig, de ha nem szeretnél nyelvtanárhoz menni, nagyon hasznos lehet. Személyes példám, egy éven át tartó beszélgetés után, amikor Spanyolországban voltam lakóhelyétől nem messze, személyesen is összefutottam beszélgetőtársammal és körbevezetett a csodálatos Zaragozában.

2.kép-HOGYAN-NE-FELEJTSD-EL-A-NYELVET-HA-MÁR-NEM-TANULOD3)  Netflix idegen nyelven

Ha inkább a hallás utáni készségeidet fejlesztenéd, persze nem az unalmas magnóhallgatásos feladatokkal, akkor csak állítsd át a Netflixed nyelvét vagy bármilyen oldalról találhatsz eredeti nyelven filmeket és sorozatokat. Nagyon sokat segítenek, a színészek különböző akcentusai, új szófordulatok elsajátítása, észre sem veszed, hogy ragad rá az ő hanglejtésük és beszédstílusuk. Csak ajánlani tudom.

Nem túl szorosan kapcsolódnak ide, de mindenképp meg kell említenem személyes kedvenceimet, a TED videókat is. Lehengerlő előadásokat láthatunk és hallhatunk az előadók anyanyelvén, amelyekkel megint sokat fejlődhetsz.

4) Zenével

Kedvenc számaiddal játszva tanulhatsz! Hogyan? Látogass el a lyricstraining.com oldalra, válaszd ki a nyelvet, írd be az előadót vagy a dal címét és döntsd el milyen nehézségi szinten szeretnél játszani. A zenék szövegéből kihagyott szavakat kell beírnod, ami a teljes szószám 25%-ától egészen 100%-ig terjedhet. A kedvenc számod

, amelyiknek már kívülről tudod a szövegét nem ér, keresd a kihívást!

5) Olvass eredetiben

Azért egy eredeti Márquezhez, vagy Shakespearehez kell stabil nyelvtudás, sőt még akkor sem biztos, hogy a legszórakoztatóbb választás és aztán még a beszerzése is akadály lehet. De az újságok és magazinok kivétel nélkül publikálják cikkeiket hírportáljaikon, ezen felül sokkal hamarabb biztos forrásból tájékozódhatsz a téged érdeklő aktualitásokról. Ez esetben a formális nyelvi készségeid is fejlődnek, hiszen olyan mondatszerkezetek ragadnak rád, ami előtte még nehézséget okozhatott. Mindenképp lapozz bele egy-két BBC hírbe vagy az El Paísba.

6) Gasztroval

Ha az ételek szerelmese vagy, imádod az ízeket és azt se bánod, ha neked kell rostokolni érte a konyhában, akkor mindenképp lapozd fel az eredeti recepteket. A tésztákat olasz recept alapján, a gazpachot, ahogy a spanyolok írják, és remek hamburger hús fűszerezési tippeket is találhatsz angolul. Tömérdek youtube tutorial videóval pedig még könnyebben megfőzheted kedvenc fogásaidat.

Te kipróbáltad már valamelyiket? Írd meg személyes tapasztalataidat, de akkor se habozz, ha az említettek közül némelyikről még többet hallanál.

Mi a véleményed?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
EnglishGermanHungarian